Strategiile USL depind de hachiţele lui Băsescu

România de azi e expresia hachiţelor lui Băsescu, care se crede şi premier de când PDL a devenit partid de guvernământ. Inclusiv USL e produsul existenţei lui Băsescu, al unui politruc PDL ajuns preşedinte de ţară. Dacă nu şi-ar fi dat în petic „preşedintele jucător” Băsescu, azi n-am mai fi avut USL, şi PSD ar fi candidat separat de PNL-PC (şi ar fi luat mai multe voturi separat). PSD s-a aliat la Tribunal cu PNL-PC să încerce să obţină 50 plus 1 la alegerile parlamentare, să facă pe plac lui Băsescu, care interpretează după bunul-plac articolele din Constituţie, anunţând că va numi premier din partea opoziţiei actuale numai dacă alianţa ei, înscrisă la Tribunal, va lua 50 plus 1 din voturi. Curios, acum, când sondajele dau 50 plus 1 USL, instabilul Băsescu susţine că nu va da postul de premier decât partidului care are cele mai multe voturi, nu unei alianţe, cum e USL (e greu de ştiut dacă PSD va avea procent mai mare în interiorul USL). În aceste condiţii, te gândeşti dacă nu era mai bine să nu se fi unit PSD cu PNL-PC, odată ce după alegerile parlamentare, amândouă, separat, ar fi putut să se unească şi să formeze o majoritate parlamentară care să-l dea jos pe Băsescu. Pun această problemă fiindcă va exista pericolul ca, după alegerile locale, Băsescu să reuşească să rupă USL şi să oblige PSD şi PNL-PC să candideze separat… Sigur, semnarea acelei rezoluţii la Congresul USL de necolaborare a USL cu Băsescu şi PSD e bine-venită, stopând posibilitatea ruperii USL după alegerile locale. Şi totuşi… Dacă procentul USL la alegerile locale va fi sub cel prognozat de PSD şi PNL-PC, mă tem că tentaţia de a candida separat a PSD (partid majoritar în USL; cu siguranţă cel mai mare din România), pentru a câştiga alegerile parlamentare, la bună înţelegere, va fi o soluţie salvatoare pentru a primi PSD postul de premier de la Băsescu şi a face o majoritate parlamentară cu PNL-PC, eventual care să-l suspende pe preşedintele Băsescu (după ce vor fi schimbate legile PDL care-l fac nemuritor în funcţie). Băsescu face în continuare agenda României politice, economice şi sociale. Băsescu n-a reuşit să fie ce este azi decât după ce şi-a subjugat serviciile secrete, transformând preşedinţia ţării într-o autoritate abuzivă, la care se închină toate instituţiile statului, nu mai există o separaţie a puterilor. Totul a fost corupt de puterea lui Băsescu, care conduce prin şantaj, prin „arătarea pisicii”, de la miniştri la noi sponsori. Corupţia în interiorul actualei puteri s-a generalizat, şi UE şi SUA tac.

Se spune că ar fi o lovitură dată lui Băsescu dacă ar trece moţiunea de cenzură a USL, pusă pe tapet în Săptămâna Luminată, şi ar cădea Guvernul Ungureanu (deşi e greu de crezut că parlamentarii din coaliţia guvernamentală vor fi lăsaţi să voteze). Nu poate nimeni să-şi imagineze că s-ar putea forma acum o majoritate care să dea jos următorul guvern (probabil, tot cu premierul Ungureanu) şi să-l oblige pe Băsescu să-l pună pe Ponta premier, la derută. Elena Udrea e convinsă că nu va da USL noul premier în nici o situaţie şi că o parte din liberalii nou aleşi în Parlament vor trece la PDL, că PDL va guverna alături de aripa PNL ruptă de Crin Antonescu (într-o nouă coaliţie guvernamentală cu UDMR, cu UNPR-legitimat deja de alegerile locale şi cu PP-DD-şantajat). Cu acelaşi preşedinte Băsescu care nu ţine cont de realităţile româneşti, pus numai în slujba PDL, orbit de putere. E greu de crezut că Băsescu ar accepta să dizolve acum Parlamentul şi să declanşeze alegeri anticipate. şi cum n-are cine să ne scape de Băsescu… Imoral, banii publici sunt în continuare drenaţi către partidele din coaliţia guvernamentală, cei aflaţi în funcţii publice se cred de neatins. Trăim cu iluzia că după alegerile parlamentare premierii actualei coaliţii guvernamentale, Boc şi Ungureanu (cu armata lor de profitori, în frunte cu Elena Udrea), vor înfunda puşcăriile, după modelul Ucrainei – dar am mari îndoieli că se va întâmpla asta. Deşi actuala putere l-a adus în pragul puşcăriei pe fostul premier Adrian Năstase, nu cred că Victor Ponta va îndrăzni să le deschidă procese premierilor PDL, care au avut grijă să se acopere de hârtii justificative. Ar fi de ajuns să fie dat în judecată Boc, fie şi pentru cele 14 asumări abuzive de legi ale austerităţii (care n-au nici o legătură cu vreo reformă, ci numai cu economisirea de bani) trecute prin Parlament… Poveşti. Odată venite la putere, PSD şi PNL-PC vor trebui să găsească soluţii economice imediate să salveze aparenţele în faţa moştenirii grele preluate, nu să se răzbune pe foştii guvernanţi. Deşi eu aş începe cu judecarea foştilor guvernanţi pentru corupţie şi iresponsabilitate, România fiind la pământ din toate punctele de vedere – de ce să tragă ponoasele numai muritorii de rând şi să nu fie nimeni tras la răspundere pentru dezastrul de azi?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.