Strigi ”Hoţii”? Cine zice ăla este!

M-am săturat de diverşii idioţi care consideră că toţi sunt sigur vinovaţi de ceva, dar numai ei nu, pe principiul ”toate e curve, afară de mama”. Aruncatul cu vina a devenit sport național în România.

Ultima măgărie vine de la PSD, care afirmă că patronii care au angajaţi part-time fac evaziune fiscală în complicitate cu lucrătorii lor. Şi generalizează: practic toţi sunt hoţi aşa că venim noi, cu o taxare sporită, să-i învăţăm minte să mai fure statul. Nu cumva pesediştilor li se potriveşte o vorbă, pe care o foloseam noi în copilărie, ”cine zice ăla este”? Ba da! Confirmarea o aduc judecătorii, prin sentinţele pronunţate în cazurile în care au fost judecaţi pesedişti de seamă.

Mai ţineţi minte cum denunţa Băsescu ”mafia personală a lui Adrian Năstase”? Acum am ajuns să ne minunăm zilnic de hoţiile camarilei lui Traian Băsescu. Ce bine i se potriveşte şi lui: ”cine zice ăla este!”. Însă, din păcate, nu este vorba numai de acest sinistru personaj. Este respingător să vezi politicieni acuzându-se reciproc de hoţie, imoralitate şi corupţie. Dar şi mai scârbos este atunci când aceştia îi acuză pe români de lene, hoţie şi chiar prostie. Chiar nu-şi dau seama că ”cine zice ăla e”?

Să nu ne oprim doar la politicieni. Mai există o categorie de ipocriţi: Indignaţii. Aceştia sunt în general studenţi şi tineri corporatişti. Şi ies cu orice prilej în stradă să condamne hoţia şi corupţia. Frumos lucru, la prima vedere! Dar la o analiză mai atentă vedem că nu toţi sunt îngeri. Nu poţi să-i acuzi pe alţii de hoţie şi corupţie, în timp ce tu dai şpagă să prinzi o cameră mai bună în cămin şi o trafichezi ulterior. Şi nici şpăguţa pentru un examen pentru care nu ai chef să înveţi nu le este străină multora dintre ei.

Mulţi corporatişti se cred nişte zei moderni. Este adevărat, câştigă regeşte, dar muncesc mult şi nu prea au timp să stea pe la cozile oferite cu multă generozitate de statul român. Au nevoie de un act sau aprobare, de o intrare prin faţă pentru părinţi sau bunici la un doctor celebru, un loc la o grădiniţă sau o şcoală mai de fiţe pentru progeniturile lor sau alte fente aplicate cinstei şi moralităţii? Sunt dispuşi să dea ”dreptul”! Pentru că îşi permit. Şi apoi ies în stradă şi strigă ”Jos corupţii!”. Dragi indignaţi, nu cumva vi se aplică şi vouă: ”cine zice ăla este”?

În mod cinstit, nu cred că există vreun român care în viaţa lui să nu fi dat o şpagă, măcar la doctor, sau să nu fi încălcat vreo lege, fie ea și de circulaţie. Acest lucru în loc să-i responsabilizeze pe oameni mai rău îi întărâtă să-i arate pe alţii cu degetul. Am ajuns să trăim într-o cloacă publică în care dacă deschizi televizorul, radioul sau internetul eşti asaltat de valuri de rahat brut sau rafinat. În timp ce rahatul se îngroaşă, adevăraţii hoţi îşi văd de treaba lor acumulând averi uriaşe.

Nu se întrevede o ameliorare a mesajului public în viitorul apropiat. Din contră. Ce putem face? Să ne privim mai bine pe noi şi să încercăm să nu mai aruncăm primii cu piatra numai pentru a ne justifica propriile vinovăţii. Am văzut la o politiciană blondă o atitudine de victimă: ”de ce m-a luat pe mine DNA, că şi alţii au făcut la fel ca mine?”. Poate că avea dreptate. Din partea mea, să-i ia pe toţi. De la mine mai puţin, de la Dumnezeu mai mult!

Este adevărat, puțini sfinți există printre noi. Toți am greșit într-un moment sau altul. Așa că, atunci când vrem să facem acuzații, să ne aducem aminte de acea vorbă din copilărie ”cine zice ăla este”. Prea ne-am transformat cu toții în inchizitori amatori sau profesioniști, după caz…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.