Stupid people

Fuziunea PNL – PDL face parte, probabil, dintre ultimele agresiuni majore asupra democraţiei, cu efect pe termen lung. Fostul partid unic, cu atotputernica Securitate la dreapta, îşi caută în continuare identitatea prin tot felul de mişcări. Actori ai unui film horror, politicienii români de azi se vor stăpâni pe situaţie, neavând nicio legătură, cât de cât, cu democraţia. Dacă ar fi avut-o, s-ar fi opus din start acestui tip de construcţie politică. Într-atât de puternic este centralismul încât nu este deloc exclusă existenţa unui plan de urgenţă care să fi fost activat continuu în aceşti ani. Unii spun că acesta ar fi permanent activat. Undeva, şi nu e greu de bănuit unde, România are un punct de control mafiot, rămas funcţional de zeci de ani. Cei care au încercat să invoce relaxarea, abuzurile au fost realmente spulberaţi. Avem o maimuţăreală politică tot mai agresivă, paralizând statul şi societatea civilă. Şi statul, şi societatea civilă au ajuns nişte identităţi contrafăcute, la dispoziţia unor personaje.

Disponibilitatea PNL, a noii conduceri, pentru această fuziune trage un gard de sârmă ghimpată între societate şi clasa politică. PDL este un partid compromis, oricât de nedreaptă ar părea această afirmaţie. Tractarea pe care i-o acordă acum PNL-ul arată lipsa de viziune şi identitate politică. Partidul Brătienilor a ajuns demn de un subiect de scandal, spunând încă un adio, printre mai multe, democraţiei. Cu un preşedinte fără nicio autoritate morală, cu o clasă politică pierită pe limba ei, România se află într-o direcţie sinucigaşă asistată. Disperarea lui Traian Băsescu a găsit în foştii săi subalterni din PDL, şi în foştii aliaţi din PNL, terenul perfect. Partidul lui Victor Ponta primeşte un sprijin cum nici nu şi-a imaginat cineva. Societatea românească este captivă unor grupuri mafiote care nu pot fi numite, sub nicio formă, partide politice. Această fuziune, PNL-PDL, absolut nejustificată, fiind în fapt o repetiţie, arată că ne întoarcem continuu în acelaşi punct.

Alianţele post-electorale nu distrug democraţia precum aceasta. Graba celor două partide de a se uni sub aceeaşi flamură, care nu mai poate întruchipa niciun ideal, arată că dispreţul faţă de minimele valori este sub cota de avarie. Nu avem criză ideologică, România este în plin dezastru şi dezintegrare morală. Ideologiile implică o cultură politică infuzată opţiunilor şi performanţelor actului politic. Nişte barbari au început să facă legea peste tot în România. Actul politic actual este unul al sfidării şi lipsei clare de capacitate de reprezentare. Cu atât mai mult cu cât nu este vorba doar despre un grup restrâns, ci de majorităţi. Această unanimitate arată mărginirea până la cinism, degradare şi debilitate a sistemului de organizare, în funcţionarea climatului politic. Nota de plată a PDL, partid care, alături de PSD, nu mai are argumente pentru a guverna, a fost aparent ştearsă de PNL. În ce măsură poate electoratul sancţiona asemenea afronturi făţişe? Atâta vreme cât regulile sunt făcute de cei care le încalcă, fără a suporta sancţiuni, electoratul nu prea există în asemenea ecuaţii.
Surprinzătoare pentru susţinători, cât şi pentru adversarii politici ai celor două foste partide, această fuziune dă cale liberă tuturor formulelor posibile şi imposibile de cosmetizare. Societatea românească în aşteptarea unei noi clase politice are parte de oferte şocante ale unor combinaţii cu o toxicitate tot mai ridicată. Învins în această fuziune este, evident, PNL-ul, care nu are structura combinatorie nefastă a PDL, partid născut direct din fostul PCR şi din auxiliarele acestuia. Este imposibil de funcţionat în asemenea conjunctură. Nevoia de monolit a clasei politice actuale arată că toată lumea politică are o problemă legată de subminarea societăţii.

Final de istorie sau prag de revoluţie politică necesară, fuziunea PNL-PDL face praf şi pulbere ideea de democraţie politică. Societatea românească se află într-o lipsă de reprezentare cum nu a fost nici sub comunism. După cum merg lucrurile, nu-i exclus ca, în scurt timp, ţara să fie condusă de politicienii aflaţi în închisori. Autoritatea unui om politic sau a partidelor politice nu mai înseamnă nimic, nu mai are nicio acoperire. Clanurile infracţionale fuzionează, partidele la fel. Actuala clasă politică poate fi declarată una infracţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.