Stupoare în Germania: Are Bundeswehr-ul o problemă cu extremiștii?

Joi, poliția l-a arestat pe locotenentul Franco A., încadrat într-un batalion de aviație, sub acuzația că punea la cale un atentat terorist. Acest militar german în vârstă de 28 de ani este ”o enigmă” pentru autorități și o persoană ”extrem de periculoasă”, scrie Der Spiegel. Despre tânărul militar se știa doar că este un adept al ideologiei de extremă dreapta.

Cel mai bizar lucru este că locotenentul s-a înscris la finalul unii decembrie 2015 pe o listă de solicitanți de azil in Germania, sub identitate falsă: David Benjamin, din Siria.

Se pare că locotenentul a avut un complice – un student de 24 de ani. În apartamentul său din landul Hesse au fost descoperite arme și au mai avut loc percheziții în Austria și Franța.

Franco A. a atras atenția în urmă cu trei luni, când s-a deplasat la Viena pentru un ”bal al ofițerilor” și a ascuns un psitol de 7,65 mm în toaleta aeroportului din capitala austriacă. Arma a fost descoperita de poliție care i-a întins o cursă militarului german, care a fost prins când a venit să o recupereze. Stupoare: când polițiștii austrieci i-au verificat amprentele, au descoperit că acestea sunt ale unui refugiat sirian care a depus cerere de azil în Germania. Or, tânărul din fața lor nu avea deloc aerul unui refugiat și nici nu vorbea araba. Cum a putut obține locotenentul german drept de azil în Bavaria și cum a putut obține chiar și o locuință socială în acest land? El s-a prezentat atunci drept fiul unui negustor din Damasc, născut în 1988, și a comunicat cu autorităile germane în franceză.

Cum a putut însă să-și îndeplinească sarcinile de serviciu în batalionul NATO de lângă Strasbourg și, în același timp să joace rolul de refugiat în Bavaria, se întreabă Der Spiegel. Cazul rămâne un mister și este discutat vineri in Bundestag.

”Bundeswhr-ul are o rproblema cu extremiștii?”, se întreabă Frankfurter Allgemeine Zeitung, îngrijorat de tot mai frecventele cazuri de ofițeri germani care incită la xenofobie, antisemitism și fac apologia celui de al Treilea Reich.

Cert este că acest caz specific a trecut neobservat de catre autoritățile germane. Faptul că Franco A. este un adept al ideologiei extremiste a ieșit în evidență abia după interceptarea convorbirilor sale telefonice din ultimele săptămâni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.