SUA ar putea „vinde” R. Moldova şi Georgia ruşilor

„Administraţia Obama pare să se fi orientat către o abordare „numai Rusia”, ignorând şi chiar abandonând alte state din regiune. Cel mai clar exemplu este unul de săptămâna aceasta. Într-un mesaj pentru Congres, Barack Obama a declarat că situaţia din Georgia nu trebuie să mai fie considerată un obstacol în analizarea de către Congres a pactului de cooperare nucleară cu Rusia. Administraţia Bush a semnat acest acord în mai 2008, dar l-a retras din atenţia Congresului patru luni mai târziu, ştiind că va fi respins, din cauza invadării Georgiei de către Rusia în august 2008. Forţele ruse continuă să ocupe zonele separatiste din Georgia, încălcând acordul de încetare a focului. De asemenea, construiesc baze în regiunile Abhazia şi Osetia de Sud, pe care Moscova le-a recunoscut ca state independente. Situaţia este în continuate tensionată şi poate exploda în orice moment”, explică David J. Kramer, expert în Marshall Fund şi fost oficial din departamentul pentru Europa şi Eurasia în fosta administraţie Bush.

Declarând atât de clar că situaţia din Georgia nu mai este un obstacol, administraţia Obama îi abandonează pe georgieni şi dă aprobare Moscovei pentru ca aceasta să continue atitudinea provocatoare la graniţele sale, consideră expertul.

„Interesul SUA în revigorarea Tratatului forţelor convenţionale în Europa, din care Rusia şi-a suspendat participarea la sfârşitul lui 2007, trezeşte îngrijorări similare. În pofida eforturilor administraţiei Bush pe lângă aliţi NATO şi alţi semnatari ai tratatului de a răspunde preocupărilor ruse, Moscova a refuzat să respecte angajamentele de la Istanbul din 1999, prin care Rusia şi-a luat angajamentul de a-şi retrage forţele din Georgia şi R. Moldova. Aceste ţări nu şi-au dat permisiunea pentru ca Rusia să fie prezentă în teritoriul lor, dar problema s-a acutizat după conflictul ruso-georgian. Rusia rămăsese cu doar o bază, Gudauta, din care ar fi trebuit să se retragă, dar acum are mult mai mulţi militari şi arme în teritoriul Georgiei, iar trupele ruse sunt în continuare prezente şi în R. Moldova”.

„Oare, pentru a scăpa de chestiunile sensibile din agenda sa cu Moscova, administraţia Obama va vinde Georgia şi R. Moldova, nemainsistând ca Rusia să îşi retragă militarii din cele două ţări? Sau va face lucrul care se impune, a-şi folosi eforturile de revigorare a Tratatului forţelor convenţionale ca mecanism de facilitare a eventualei retrageri ruse din Georgia şi R. Moldova?”, se întreabă fostul oficial.

„Prin neglijarea statelor din regiune, cu excepţia Rusiei, administraţia Obama cedează Moscovei o sferă de influenţă. Obama s-a întâlnit şi a discutat cu Dmitri Medvedev de mai multe ori decât cu oricare alt lider”, spune Kramer, în încheiere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.