SUA atacă o bază a regimului din Siria

Statele Unite au lansat un atac contra unei baze aeriene din Siria ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad.

Update: Armata siriană a anunțat vineri că loviturile americane împotriva unei baze aeriene din centrul Siriei s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale, fără a preciza dacă victimele sunt din rândul civililor sau al militarilor, informează AFP.

Update: Loviturile SUA din Siria au distrus aproape în totalitate baza aeriană vizată, situată lângă orașul Homs, și au ucis patru militari sirieni, a anunțat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP, DPA și Reuters.

„Avem confirmarea morții a patru militari, între care și un general de brigadă din forțele aeriene siriene. Aeroportul a fost distrus aproape în totalitate: pista, depozitul de combustibil și clădirea apărării aeriene au fost pulverizate”, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.

Zeci de militari au fost de asemenea răniți, a afirmat el pentru DPA.

Update: Expertul în securitate națională, Hari Bucur-Marcu, consideră că atacul lansat de Statele Unite ale Americii asupra Siriei reprezintă o sancțiune militară punctuală ca răspuns la faptul că forțele siriene au folosit armele chimice împotriva populației civile.

El a mai arătat că responsabilitatea rezolvării conflictului sirian aparține Rusiei, atâta vreme cât forțele acestui stat sunt în teritoriu, scrie sursa citată.

Update: Declarația lui Trump privind atacul din Siria

„Marți, dictatorul sirian Bashar al-Assad a lansat un oribil atac chimic asupra unor copii nevinovați. Cu o neurotoxină mortală, Assad a luat viața unor bărbați, femei și copii nevinovați. A fost o moarte lentă și brutală pentru mulți. Chiar și copii au fost uciși cu cruzime în acest atac barbar. Niciun copil al lui Dumnezeu nu ar trebui să treacă prin așa ceva vreodată.

Am ordonat un atac militar asupra aeroportului de unde a fost lansat atacul chimic. Este interesul vital de securitate naţională a Statelor Unite de a preveni şi descuraja folosirea armelor chimice. Nimeni nu poate contesta faptul că Siria a folosit arme chimice interzise. Încercările anterioare de a-i schimba comportamentul lui Assad au eșuat dramatic. În consecință, criza refugiaților se adâncește și regiune este tot mai instabilă, fiind o amenințare la adresa SUA și a aliaților săi.

Fac un apel la țările civilizate să punem capăt masacrului și vărsării de sânge din Siria, și să punem capăt terorismului de toate tipurile. Îi cerem lui Dumnezeu înțelpciune să ne confruntăm cu aceste provocări. Ne rugăm pentru cei răniți și cei morți. Și sperăm că atât timp cât America este sinonimă cu justiția, pacea și armonia vor domina, la final”, a spus Donald Trump.

Mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza „Shayrat”.

Lovitura a fost efectuată cu „59 de rachete”, a arătat un responsabil al Casei Albe, citat de AFP, indicând că baza aeriană Shayrat este „asociată programului” sirian de arme chimice și „direct legată” de evenimentele „oribile” de marți.

Împotriva regimului lu Bashar al-Assad, SUA pot conta pe navele Flotei a VI-a, cu baza la Napoli (Italia), capabile să lanseze rachete Tomahawk asupra unor obiective terestre situate la peste 1.000 km.

Distrugătoarele USS Porter și USS Ross, ambele echipate cu acest tip de rachete de croazieră, se află în estul Mediteranei, potrivit unui responsabil din marina americană.

Cel puțin 86 de persoane, printre care 30 de copii și 20 de femei, au fost ucise marți într-un presupus atac chimic în nord-vestul Siriei. Mai multe țări, inclusiv Franța și Marea Britanie, au denunțat regimul președintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac.

Israelul, despre atacul aerian american

Kremlinul avertizează SUA

Turcia salută atacul Statelor Unite

Merkel şi Hollande: Assad să fie tras la răspundere

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.