SUA înclină balanţa în favoarea lui Emmanuel Macron?

Fostul preşedinte american, Barack Obama, l-a sunat pe Emmanuel Macron, candidat la alegerile prezidenţiale din Franţa, de duminică. Discuţia telefonică dintre cei doi a fost relevată de Laurence Haïm, purtător de cuvânt al lui Macron, cel care a fost pentru o perioadă lungă de timp corespondent al Canal+ în SUA.

În urmă cu puţin timp, Emmanuel Macron s-a întâlnit la Paris cu John Kerry, fostul secretar de stat al lui Obama. Este evident că se poate vorbi de un simbol puternic de susţinere, cu doar două zile înainte de alegeri pentru Macron. Cu această ocazie, Obama şi-a exprimat ataşamentul său profund faţă de Franţa şi importanţa pe care o acordă relaţiei dintre cele două state. Ulterior, Kevin Lewis, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama a precizat într-un comunicat de presă că o eventuală susţinere politică nu a fost obiectul apelului telefonic.

Să mai remarcăm că Emmanuel Macron este cotat în continuare ca favorit în ultimele sondaje de opinie privitor la alegerile prezidenţiale din Franţa. Sondajul Cevipof îi creditează pe Macron şi pe extremista de dreapta Marine Le Pen cu cele mai mari şanse de a ajunge în turul al doilea, dar cu procente mai mici în preferinţele electoratului, iar cursa între primii patru candidaţi din cei 11 este tot mai strânsă.

Macron are în acest moment 23%, în scădere cu 2% faţă de sondajul similar de la începutul lunii. Pentru Le Pen se declară gata să voteze 22,5% din alegătorii francezi, cu 2,5% mai puţini. Procentajul celor care susţin că nu vor vota este de 28%. Aşadar, pare plauzibil că se fac eforturi pe diverse paliere, ca în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa să nu acceadă Marine Le Pen şi, probabil, nici Jean-Luc Melenchon, reprezentantul extremei stângi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valentin Ceausescu 10 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.