SUA: mesaj important despre interceptări, viitoarea cooperare și vize

Directorul FBI, James Comey, a facut apel ca instituțiile de forță din Europa să învețe din experiența americană. Și să ceară ajutor Washingtonului.

Comey a avut grijă să fie diplomat, scrie Politico.eu, dar nu a fost doar un sfat prietenesc. Într-o conferință de presă, Comey a spus clar că oficialii americani au observat lipsa de coordonare in Europa în privința contraterorismului, iar acest fapt în sine este o amenințare la adresa securității SUA.

”Europa este la câteva ore distanță cu avionul și credem că facem parte din același mediu de securitate”, a spus Comey. Oficialii FBI iau în considerare amenințările teroriste din întreaga lume, așa că vă rugăm să ne cereți să vă oferim orice informație”, a spus el.

Administrația de la Washington pare să fi dat o și mai mare dovadă de diplomație scoțându-l în față pe directorul FBI, și nu un diplomat al SUA, pentru a explica foarte limpede care va fi reacția în cazul în care UE, așa cum cere Parlamentul European, va lua măsuri împotriva SUA în caz că Washingtonul refuză să elimine regimul de vize pentru România, Polonia, Bulgaria, Croația. Nu ar fi ”dinte pentru dinte”, ci o măsura pentru protejarea securitătii SUA, sugerează directorul FBI. Dacă europenii vor să călătoreasca fără vize in SUA trebuie să facă următorul lucru: ”Patriot Act” european.

Politico.eu scrie: ”Mulți oficiali europeni au fost iritați de abordarea agresivă a Washingtonului când vine vorba despre supravgherea comunicațiilor ca măsură contraterorsită. Însă atacurile de la Paris și Bruxelles – ambele comise de celule ale organizației Stat Islamic – au obligat autoritățile europene să se coordoneze mai bine și să treacă libertățile cetățenești în plan secund, în fața amenințării teroriste. O parte din această presiune vine de la Washington, unde oficialii se tem că teroriștii pot trece prin sistemul poros de securitate din Europa și pot ajunge în SUA”.

Prea mult parlament, prea multă politică, și din cauza asta SUA și Europa nu sunt ”like minded” – acesta pare să fie mesajul directorului FBI pentru Europa, un mesaj care vine la pachet și cu negocierile dure, numai și numei în culise, departe de parlamente, pentru acordul de liber schimb SUA-UE .

Comey a amintit de progresele înregistrate în schimbul de informații între puterea federală și orașe, ca de exemplu între FBI și poliția din New York, dar a recunoscut că în Europa lucrrile sunt mult mai complexe și mai politizate.

”În Europa, ei trebuie să aplice asta în 20 de țări și in multe culturi diferite, de aceea este greu”, a spus Comey. ”Știu că vor să o facă și scopul nostru este să îi ajutăm cât putem, pentru că noi cunoaștem lumea”.

Directorul FBI le-a cerut omologilor din Europa să fie atenți la lecțiile învățate de SUA dupa atentatele din septembrie 2011. ”Am avut discuții cu colegii europeni despre aceasta și mi-e teamă că atunci când vorbesc cu ei par arogant și chiar nu doresc să fiu așa”, a spus Comey. ”Au murit 3000 de oameni în țara noastră în urmă cu 15 ani. Atunci țara noastră și-a schimbat modul in care privește contraterorsimul. Am investit zeci, probabil sute de miliarde de dolari de atunci si am ajuns la capabilități care sunt eficiente – nu perfecte, dar cu adevărat bune – asta ne-a luat 15 ani de muncă”.

”Încercăm să-i ajutăm pe colegii europeni în orice fel și să le arătăm ce am învățat, ce am făcut în ultimii 15 ani și că răspunsul trebuie să fie înlăturarea oricărui zid care separă informațiile de operațiuni”, a spus directorul FBI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.