SUA, nemulţumite de situaţia adventiştilor, a viitoarei moschei şi de Traian Băsescu

Incidente cu caracter antisemit, acte de profanare şi reacţii vehemente, inclusiv ale unor politicieni, faţă de proiectul construirii unei moschei s-au înregistrat în România în 2015, constată un raport al Departamentului de Stat, precizând că grupuri religioase reclamă nerestituirea proprietăţilor, scrie Mediafax.

„Constituţia României şi alte legi garantează libertatea religioasă şi conţin prevederi în sensul protejării grupurilor religioase minoritare. Legislaţia le oferă organizaţiilor religioase susţinere din partea statului şi acces în armată, spitale, azile de bătrâni, penitenciare şi orfelinate”, notează raportul Departamentului de Stat american privind „Libertatea religioasă la nivel internaţional în 2015„.

„Restricţii impuse de instituţii guvernamentale au împiedicat unele grupuri religioase să obţină recunoaştere legală, iar pe altele să primească înapoi proprietăţi confiscate în perioada 1940-1989. În special Biserica Greco-Catolică a semnalat că nu a putut intra în posesia unor biserici proprii deoarece autorităţile nu aplică decizii ale instanţelor judecătoreşti”, subliniază Departamentul de Stat american.

În România, „în cursul anului 2015 au fost înregistrate incidente cu caracter antisemit, inclusiv acte de profanare a sinagogilor, acţiuni de negare a Holocaustului şi evenimente de comemorare a foştilor lideri pronazişti din cadrul Mişcării legionare. (…) Au existat numeroase relatări de presă despre acte de vandalism în locul unde s-a propus construirea unei moschei”, subliniază raportul, menţionând şi reclamaţii din partea Bisericii Greco-Catolice şi Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea privind interzicerea accesului în cimitire publice.

„Politicieni, inclusiv fostul preşedinte Traian Băsescu, au criticat decizia luată de Guvern în mai 2015 de a aloca un teren de 11.000 de metri pătraţi, în Bucureşti, comunităţii musulmane, pentru construirea unei moschei. Fostul preşedinte a catalogat proiectul moscheii drept «risc pentru siguranţa naţională», iar organizaţii naţionaliste (spre exemplu, Noua Dreaptă) au organizat mitinguri de protest faţă de proiect. Presa a relatat că sursa criticilor din partea organizaţiilor naţionaliste este reprezentată de suspiciunile privind motivele Turciei, care finanţează proiectul moscheii şi care este implicată şi în alte iniţiative privind planuri similare de construcţii şi renovări în regiune”, precizează documentul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.