SUA preiau cârma anticorupţiei

Mazăre şi Duicu, Mitică Dragomir, Dan Radu Ruşanu, inclusiv Adrian Năstase şi mulţi alţii ca ei îşi fac cruce de ce li se întâmplă şi nu înţeleg mare lucru. Ei, cei mai tari din parcările României şi ale zonei geografice, s-au trezit neutralizaţi deşi mai ieri-alaltăieri păreau că deţin cheile bunăstării şi ale viitorului. Dacă prin puşcăriile şi aresturile prin care se află ar citi ultima declaraţie a Victoriei Nuland, făcută la audieri în Congresul american, s-ar putea dumiri într-o clipită şi s-ar îngrozi. Pur şi simplu s-au ars! România marilor privatizări mânărite grosolan şi a tunurilor imobiliare a apus de mult. Chiar şi România democraţiei romantice sau a celei urechiste pare a-şi fi trăit traiul. România a intrat în NATO şi, după o scurtă tatonare, Vestul îşi continuă eforturile de extindere spre Est. Evenimentele din Ucraina, inclusiv extinderea Rusei în Crimeea şi spre Nipru, marchează o altă perioadă importantă în viaţa Europei. România nu mai poate rămâne ţara bambiliciului politic şi a corupţiei generalizate. E obligată să devină acel partener euroatlantic în care se construieşte ”puntea spre o nouă Rusie”, cum zicea George W. Bush în vizita sa la Bucureşti.

Ce înseamnă asta? Că românii vor beneficia de securitate, dar îşi vor vedea mai departe de afaceri şi vor învârti şmechereşte democraţia? Mă tem că toţi cei care gândesc aşa s-au înşelat amarnic. Şi ca dovadă că au evaluat prost au ajuns acolo unde au ajuns. Creşterea României ca importanţă în context regional, poziţia sa de avanpost militar şi strategic în raport cu Ucraina şi Rusia impun schimbări radicale. Iar unele au început să fie vizibile. Când asistentul secretarului de Stat afirmă în faţa Congresului că SUA se vor concentra pe combaterea corupţiei în Europa Centrală şi de Est şi în Balcani, este clar că nu ne aflăm în faţa unei propuneri ce urmează a fi dezbătute, ci în faţa unei măsuri aflate în curs de implementare. Roadele acestei politici pot fi citite şi în sentinţele şi arestările din ultimele luni. Dacă Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu îşi vor fi imaginat că americanii şi oficialii NATO se vor căciuli la ei pentru diverse operaţiuni pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi în Portul Constanţa (sau că ei pot fi interlocutorii ideali), atunci se vor fi înşelat amarnic. Cei doi chiar au crezut că ar putea deţine o influenţă mai mare în gestionarea portului, dacă nu chiar controlul acestuia. Răspunsul la o asemenea dorinţă deşartă a venit rapid. Nu s-au ales doar cu un nu categoric, ci chiar cu un efort orchestrat de dislocare a lor din poziţiile ocupate.

Operaţiunile de asanare (adică anticorupţia) vor continua şi mai vârtos, bazate pe aceleaşi DNA, ANI şi SRI, uneori chiar şi cu elemente de exces. Anticorupţia va viza şi mass-media, mai ales televiziunile subordonate unor moguli, gen Antena şi RTV. Dar şi televiziuni locale mai mici, născute din nevoia de video-ciomăgire a opozanţilor. Partidele politice vor fi şi ele obligate să se schimbe de la rădăcină. Nu au cum să mai rămână doar bande cu siglă, susţinute de mafioţi şi votate de fraieri. Probabil că se vor împuţina simţitor funcţiile guvernamentale cumpărate cu sacoşele de cash, că România va fi obligată să adopte o lege a finanţării partidelor politice şi a transparenţei fondurilor utilizate în campaniile electorale. Ce trăim acum nu este decât o batjocură generalizată, menţinută în această stare de sălbăticie prin strădania tuturor partidelor politice importante.

Cine nu înţelege ce se întâmplă în acest an în România merită să citească şi să răscitească declaraţia Victoriei Nuland în faţa Congresului. Ea anunţă schimbări pe care România nu le mai poate evita.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.