SUA: proiect pentru noua propagandă şi acoperiţii din presă

La un deceniu după ce Occidentul a început să nu mai fie singurul stăpân al informaţiilor, după ce SUA şi aliaţii lor au rămas sideraţi când Rusia a început să se exprime în limba engleză şi să conteste hegemonia occidentala în lumea informaţiei, un grup de senatori americani ajung la concluzia că Big Brother trebuie introdus cât se poate de oficial în America şi în societăţile occidentale. Un Minister al Adevărului “bun” care să-l combată pe cel “rău”, cel rus, dar cu aceleaşi arme, picurând în urechile contribuabililor doar un anumit tip de informaţii, prin intermediul agenţilor acoperiţi, prin presa “sănătoasă, liberă şi independentă”.

(1) Guverne străine, inclusiv guvernele Federaţiei Ruse şi a Republicii Populare Chineze, folosesc dezinformarea şi alte pârghii de propagandă pentru a submina obiectivele de securitate naţională ale Statelor Unite şi ale aliaţilor şi partenerilor lor;
(2) în special Federaţia Rusa duce campanii de dezinformare sofisticate şi la scară mare, care urmăresc să aibă un efect destabilizator asupra aliaţilor Statelor Unite;
(3) în ultimul deceniu dezinformarea a devenit un aspect esenţial al guvernului Federaţiei Ruse, în urmărirea obiectivelor economice, politice şi militare în Ucraina, Moldova, Georgia, în Balcani şi în Europa Centrală şi de Est
(4) provocarea pusă de combaterea dezinformării trece dincolo de comunicarea strategică şi diplomaţia publică şi cere o abordare amplă a guvernului, care implică toate elementele puterii naţionale;
(5) SUA trebuie să pună la cale o strategie care să combată dezinformarea străină şi propaganda şi să promoveze rolul principal în elaborarea unei linii discursive strategice şi bazate pe fapte;
(6) un element important în această strategie trebuie să fie promovarea şi protejarea presei libere, sănătoase şi independente în ţările care sunt vulnerabile în faţa dezinformării din străinătate.

Astfel începe proiectul de lege privind combaterea propagandei străine şi a dezinformării depus pe 10 mai de congresmanii Adam Kinzinger şi Ted Lieu.

Proiectul de lege nu propune crearea vreunei echipe de specialişti care să caute adevărul şi numai adevărul din discursul guvernelor străine şi apoi să prezinte publicului doar această informaţie curatăp. Ca şi în Federaţia Rusa, ca şi în China, proiectul de lege american îşi propune să infiltreze propaganda pro-americana în presă oriunde şi oricand guvernul de la Washington consideră că va fi necesar.

Proiectul de lege arată că Departamentul de Stat va trebui să coopereze cu Pentagonul şi cu directorul comunităţii de informaţii din SUA, alături de presa finanţată oficial de stat. Prin această colaborare trebuie identificate sursele de dezinformare, trebuie analizate şi apoi trebuie “dezvoltate şi diseminate” “naraţiuni” care să combată propaganda.

“Identificarea tendinţelor actuale şi viitoare din propaganda străină şi dezinformare, inclusiv prin folosirea presei scrise, audiovizuale, online şi social media, sprijinirea ONG-urilor, partidelor politice şi think-tank-urilor şi utilizarea unor agenţi clandestini sau sub acoperire pentru a influenţa populaţia vizată şi guvernele, pentru a coordona conceperea tacticilor, tehnicilor şi preocedurilor de expunere şi combatere a dezinformării străine”. Acestea sunt sarcinile fundamentale ale echipei de propagandă care ar urma să fie înfiinţată în SUA.

Legea marchează o întoarcere la scenariul Războiului Rece, un răspuns la strategia similară lansată de Rusia. “Aceste ţări cheltuiesc sume mari de bani pentru presa audiovizuală şi digitală avansată, pentru campanii, finanţarea mişcărilor politice din alte state şi alte acţiuni de a influenţa anumite audienţe şi populaţii”, se arată în proiectul de lege. Senatorii care au propus acest proiect arată că SUA cheltuiesc relativ puţin pentru Vocea Americii, în timp ce Kremlinul oferă sume uriaşe pentru trustul RT.

“Surprinzător, în SUA nu există o agenţie guvernamentală sau un departament însarcinat cu dezvoltarea, integrarea şi sincronizarea strategiilor guvernamentale de combatere a propagandei si dezinformării”, arată iniţiatori legii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.