SUA şi UE au dat un semnal favorabil preluării puterii de către USL

Românii se pot bucura de creşteri de salarii şi pensii (e un fel de a zice de creşteri, în condiţiile în care românii au cele mai mici venituri din Uniunea Europeană) numai înaintea alegerilor? Mai rău ca niciodată, după 22 de ani de postcomunism, în 2012 li se promite românilor că li se… întregeşte salariul din iulie 2010 (când le-a fost tăiat cu 25 la sută). Fără să li se dea înapoi sumele pierdute din iulie 2010 încoace (au fost bugetari care au pierdut şi 60 la sută din salariu, fiind vorba de tot felul de sporuri tăiate; lasă că puterea de cumpărare a scăzut dramatic faţă de iulie 2010, după ce a crescut TVA cu cinci procente; nu mai pun la socoteală inflaţia din 2010 încoace). Români care vor trebui să trăiască, înaintea alegerilor locale, cu senzaţia că li s-a mărit salariul cu 15 la sută, zicând mersi că li se dă înapoi din 1 iunie ce li s-a tot luat – motiv să voteze cu partidele din coaliţia guvernamentală. E la mintea cocoşului că şantajul UDMR şi UNPR (disperate că-şi pierd şi puţinul electorat pe care-l au), cu ieşirea de la guvernare dacă nu se… întregesc salariile tăiate în iulie 2010, l-au obligat pe Băsescu-PDL să iasă pe posturile de televiziune preaplecate lui să dea „marea veste”. Comportamentul lui Băsescu e din ce în ce mai dezamăgitor. S-a sperat, la aducerea premierului SIE, M.R. Ungureanu, că Băsescu nu o va mai face pe premierul – ţi-ai găsit, boala puterii absolutiste (autocrate) sapă adânc în creierii preşedintelui ţării. Personal, nu mai aştept nimic bun din partea lui Băsescu, acum cred că s-a copt vremea să demisioneze (până nu ajunge să implice România într-un război şi să calce pe cadavre), la cererea străzii. E clar depăşit de atribuţiile constituţionale ce le are.

Pe de altă parte, e admirabilă rezistenţa opoziţiei unite, de a-şi continua protestul parlamentar (chiar dacă a crescut frustrarea în rândul parlamentarilor PSD şi PNL, împuţinându-şi veniturile). Anunţul liderilor USL că la congresele PSD, PNL şi PC (care vor confirma candidaturile la alegerile locale) vor parafa o înţelegere prin care se angajează să nu colaboreze sub nici o formă cu Băsescu şi PDL şi după alegerile parlamentare, e de aplaudat. Se spulberă astfel şi îndoielile (pe care şi eu le-am exprimat aici, observator din afara jocului politic oficial) că Victor Ponta a trădat cauza opoziţiei unite (după ce l-a lăudat pe M.R. Ungureanu şi a primit din SUA sfaturi să dea mâna cu Băsescu, dacă vrea să fie premier; acum Băsescu a recunoscut că s-a înşelat, că numai interesul lui Ponta de a merge în SUA de a prezenta punctul de vedere al opoziţiei, l-a făcut să-şi îmblânzească tonul faţă de puterea actuală de la noi; e interesantă noua dimensiune descoperită de Băsescu la Ponta, care se dovedeşte a fi de temut prin felul de a fi, gata să se facă frate cu dracul să treacă puntea; acesta e un tertip al compromisului politic, valabil în democraţie). Electoratul are în continuare în USL o alternativă de bază, pe termen lung (până la alegerile prezidenţiale din 2014) la actuala putere care şi-a bătut joc de el. Era nevoie de această înţelegere parafată înaintea alegerilor locale între PSD şi PNL-PC, fiindcă s-ar putea ca USL să n-aibă rezultatele la care visează (votul dat primarilor nefiind neapărat dat pentru culoarea politică, ba chiar s-ar putea să câştige mai mulţi dintre „independenţi”). Oricum, cei aflaţi la putere vor turba după ce va fi semnat acest pact dintre partidele opoziţiei unite care exclud orice colaborare cu PDL şi cu Băsescu, ei crezând că se va rupe USL după alegerile locale. Încep să cred că şi SUA şi UE au dat un semnal favorabil preluării puterii de către USL…

În tabăra puterii degringolada e maximă, Mişcarea Populară a murit – s-a luat seama că, legal, nu e posibilă înregistrarea ei (odată ce Mişcarea Populară ar trebui să conţină aceleaşi formaţiuni în întreaga ţară şi PDL a lăsat existenţa ei numai pe seama provinciei, cu alianţe conjuncturale). Aşa că se vor încheia alianţe între partide pe plan local de susţinere reciprocă a candidatului considerat că are mai multe şanse să fie votat (să ne reamintim, nu există un al doilea tur), PDL cu UNPR, PNG, PER sau cu… Partida Romilor. Plus cu PNŢCD-aripa Aurelian Pavelescu. Mi se rupe inima că PNŢCD va rata pentru alţi patru ani alegerile, pe mâna lui Băsescu. E teribil că o parte din electoratul PNŢCD va fi obligat să voteze cu candidaţii PDL, care au adus România în sapă de lemn. Sigur, altă parte din electoratul creştin-democrat nu va vota cu nimeni – parte ce formează grosul nehotărâţilor-absenteiştilor, neacceptând să voteze cu PSD, fie el şi inclus în USL (PSD este considerat duşmanul natural al PNŢCD, degeaba s-au schimbat generaţiile; deşi duşmanul real al PNŢCD e Băsescu).

USL ar trebui să-şi vadă de drum. Alegerile din Slovacia (fie şi anticipate) au adus la putere „stânga”, ea va forma singură guvernul, deşi a luat un procent mai mic decât cel la care visează USL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.