SUA vor furniza Ucrainei „asistență militară neletală”

Președintele SUA Barack Obama și-a dat acordul pentru furnizarea unei „asistențe militare neletale” către Ucraina, mai ales furnizarea de echipamente medicale și căști de protecție, a anunțat joi ministrul american al apărării Chuck Hagel, citat de AFP.

„L-am sunat în această dimineață pe ministrul interimar al apărării Mihailo Koval pentru a-i transmite că președintele Obama și-a dat acordul pentru o asistență neletală”, a spus șeful Pentagonului.

Ajutorul face parte dintr-o lungă listă de solicitări prezentate în urmă cu câteva săptămâni de Kiev. Printre altele, Washingtonul va oferi „medicamente, căști, saltele, unități de purificare a apei pentru forțele ucrainene, precum și adăposturi, generatoare și pompe de carburant manuale” pentru grănicerii ucraineni, a detaliat ministrul american.

Această listă nu pare să includă niciun fel de echipament ce ar putea fi utilizat în luptă, precum veste antiglonț sau ochelari pentru vedere nocturnă. Washingtonul a trimis deja 300.000 de porții de mâncare la Kiev la sfârșitul lui martie. „SUA vor continua să studieze orice eventuale forme de sprijin adițional pe care l-ar putea furniza Ucrainei”, a subliniat Hagel.

Pe de altă parte, mai mulți parlamentari americani, printre care senatorul republican John McCain, au solicitat în ultimele săptămâni un sprijin mai concret pentru autoritățile ucrainene, făcând apel la Washington să furnizeze „arme ușoare, muniție sau arme defensive precum sistemele antitanc și antiaeriene”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.