Sub auspiciile absenţilor. O incursiune în istoria clădirii ICR Londra

Institutul Cultural Român de la Londra vernisează astăzi expoziţia Sub auspiciile absenţilor. O istorie arhitecturală şi biografică a clădirii din Belgrave Square nr. 1, o incursiune in istoria încă nescrisă a venerabilului sediu utilizat în comun de ICR Londra şi Ambasada României la Londra, una dintre cele mai prestigioase adrese din centrul capitalei Marii Britanii.

Deschiderea expoziţiei coincide cu foarte popularul program londonez Open House/ Porţi deschise, un eveniment de amploare în cadrul căruia cele mai frumoase clădiri publice şi locuinţe private din Londra îşi deschid porţile marelui public.

Elegantul interior al ICR Londra

Sub auspiciile absenţilor pune în lumină, cu ajutorul obiectelor, fotografiilor, planşelor şi inserturilor narative, istoria de mai bine de 180 de ani a maiestuoasei clădiri. Secţiuni distincte sunt dedicate lui Sir Robert Grosvenore, iniţiatorul proiectului imobiliar Belgravia, lui Thomas Cubitt, marele dezvoltator victorian, şi lui George Basevi, arhitectul întregului cartier.

Descoperind cine a însufleţit, de-a lungul timpului, această clădire, expoziţia reprezintă totodată un memento al familiilor patriciene britanice care au locuit aici până la mijlocul anilor treizeci ai secolului trecut, când Belgrave Square nr. 1 a intrat în patrimoniul României.

O celebrare a frumuseţii distinse a edificiului din Belgrave Square nr. 1 şi a celorlalte impresionante edificii din Belgravia, Sub auspiciile absenţilor este, în egală măsură, un omagiu adus diplomaţilor români, printre care Nicolae Titulescu, Viorel Tilea, Marcu Beza, Brutus Coste şi Mircea Eliade, care şi-au legat numele de această clădire în unele dintre cele mai dificile şi pline de consecinţe perioade din istoria României.

Un edificiu cu o istorie de peste 180 de ani

Expoziţia este curatoriată de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu arhitecţii Andreea Vasilcin şi Radu Remus Macovei şi realizată cu sprijinul Ambasadei României şi al trustului imobiliar Grosvenor.

Expoziţia va continua până în 3 octombrie, iar în weekendul Open House, clădirea va beneficia de tururi ghidate.

România a participat pentru prima dată la programul Open House în anul 2011. Interioarele somptuoase şi elegante ale clădirii din Belgrave Square nr. 1 s-au bucurat de un mare succes, atrăgând în jur de 1.000 de vizitatori în fiecare an. În acest weekend (20-21 septembrie 2014), peste 800 de clădiri londoneze îşi vor deschide porţile publicului iubitor de arhitectură, design interior şi clădiri istorice. Proiectul, aflat la a 22-a ediţie, celebrează arhitectura şi designul londonez şi se bucură anual de un public de peste 300.000 de vizitatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.