Sub preșul DNA, SRI și al președinției

Îmi aduc aminte de o poveste auzită la o bere. Unul dintre descurcăreții Bucureștilor rîdea admirativ de cîteva personaje inculpate în lotul transferului de fotbaliști (Borcea, Becali, Copos etc.).

„Auzi ai dracului, au avut noroc cu Borcea. Au picat să fie judecați de o iubită a lui Cristi!“

Mai erau vreo zece oameni la masă și, dintre toți, eu eram singurul care nu știa că prima achitare în lotul transferurilor de fotbaliști a fost dată de o judecătoare. Prietenă, iubită, admiratoare, mă rog, a lui Cristi Borcea. Toți cleveteau pe seama verilor Becali și a lui Cristi Borcea și a judecătoarei. M-am simțit caraghios. Parcă mă aflam într-o bandă de răufăcători care rîd de felul în care își bat joc de legi și de judecători. Mi se părea că fac parte din cea mai mizerabilă lume posibilă. Și din care nu vom ieși niciodată.

A mai durat un an sau doi pînă cînd lotul a fost condamnat: și, în ciuda poveștilor care circulau prin diverse cercuri din București, judecătoarea nu a pățit nimic. Pînă într-o bună zi.

La fel și cu ANRP-ul. Toată lumea din București știa cum se scot bani din drepturi litigioase. Și toată această lume știa că poți să valorifici rapid dacă ai intrare la un caraghios din PDL. Ba, m-am trezit că mă sună un faimos personaj din provincie, să mă întrebe dacă am o intrare la Neluțu Mexicanu. Și Gigi Becali urla pe la TV despre procentele cu care se ung dosarele de restituire, că sunt exagerate. Personajul cu gură mare spunea tuturor că situația este revoltătoare. Un 10-15% mai merge, dar 30 nu dă nici împușcat!

Toată afacerea cu recuperările de la ANRP era un fel de poveste la modă, de bîrfă și aranjament, de combinații și falsuri în acte, care duceau pînă în vîrful piramidei.

România a fost păgubită de 3-4 miliarde. N-a știut nimeni? N-a aflat DNA-ul? N-a aflat nici un informator sau un acoperit al SRI?

Cum se explică faptul că Daniel Moldoveanu, consilier prezidențial și responsabil pentru comunitatea de informații de la Președinția României, s-a autodenunțat? Nu cumva era implicat într-o operațiune mai complicată? Întâmplător sau nu, unul dintre cei mai învîrtiți avocați din timpul mandatelor lui Traian Băsescu este amestecat în recuperările de la ANRP. Radu Pricop, cu totul întîmplător, a devenit ginerele președintelui. Întîmplător, Elena Udrea a fost atît de aproape și s-a ocupat, ca și Dorin Cocoș, cu afaceri imobiliare.

Tot vorbind despre afacerile cu drepturi litigioase, decartate pe bani de la buget, am înțeles de ce SRI-ul „n-a aflat nimic“. Aceiași oameni care le știu pe toate povesteau despre sacoșele cu bani cărate unor generali din fruntea SRI.

De ce n-a cercetat DNA-ul această afacere de mari proporții, construită parcă pentru devalizarea bugetului public? Începe să sune logic? Cum să dispună DNA cercetarea restituirilor făcute lui Stelian Gheorghe, cînd toată lumea se distrează cum campionul ANRP-ului a cărat la greu pentru generali?

Încep să cred că fiecare a avut omul lui prin care a fost activ în operațiunile de la ANRP. Și de aceea nu se rupe nimic. De aceea afacerea este din ce în ce mai îngropată, lăsînd la suprafață cîteva victime condamnate de ochii lumii.

ANRP-ul este unul din marile tunuri date statului român, mega-afacere pe cale de a se încheia în coadă de pește. Ca și Flota, ca și Bancorex, ca și ALRO (privatizarea), ca și curentul ieftin pentru ALRO, ca și Microsoft, ca și EADS.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.