Subvenția la tutun este de opt ori mai mare decât la grâu

Statul își alimentează foamea de bani prin măsuri uneori extrem de perfide, punând în pericol fără nici o rezervă sănătatea omului de rând. O ciudată atenție este acordată cultivării tutunului – știm cu toții la ce este bun și mult mai bine la ce nu este bun. Astfel, cea mai mare subvenție pe care statul o acordă agricultorilor este cea la tutun – aproape 1.300 de euro la hectar.

Sumele pe care statul pe plătește pentru cultivarea tutunului nu sunt foarte mari în total – conform statisticilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în 2012 s-au cultivat circa 1.200 de hectare cu tutun. Deci statul a plătit agricultorilor puțin peste 1,5 milioane de euro ca subvenție. La nivel de stat, suma este infimă, însă statul o vede ca o investiției uriașă. Comparativ, alte culturi au subvenții cu mult mai mici.

Guvernul a aprobat în octombrie şapte acte normative care vizează acordarea subvenţiilor pentru agricultori şi a ajutorului financiar pentru motorina folosită în agricultură. Cea mai mare subvenţie este la tutun, şi anume, de 1.279 de euro/ha
Cea mai importantă subvenţie (pentru cereale,  soia, floarea soarelui va fi de 160 de euro pe hectar), din care 139 de euro de la UE şi 21 de euro din bugetul naţional.

Iată cuantumul subvenţiilor care vor fi acordate pentru principalele culturi:

– in şi cânepă 63,67 euro/ha,
– sfecla de zahăr 113,65 euro/ha,
– grâu 160 euro/ha,
– floarea soarelui 160 euro/ha,
– soia 160 euro/ha,
 – orez 300 euro/ha,
– hamei 335 de euro/ha,
– tutun 1279 euro/ha.

Calculele reprezentanților statului sunt cam așa: plătesc cultivatorii ca să avem producție proprie de tutun, iar în acest fel păstrez prețul țigărilor la un nivel relativ scăzut. Trei euro pentru un pachet de țigări (preț de retail pe piața din România) este puțin față de 5,6,7 sau chiar mai mult în vestul Europei. Dar din acești trei euro, jumătate sau chiar mai mult pleacă direct la bugetul de stat, pentru că țigările, nu-i așa, sunt accizate. Astfel, statul investește un mizilic de 1,5 milioane de euro pe an și încasează accize de peste o mie de ori mai mari (conform Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România statul a încasat în 2012 accize de 1,5 miliarde de euro din vânzarea țigărilor). Frumos business pentru stat, dar extrem de cinic pentru român.

Aceasta se întâmplă în timp ce organizațiile care se luptă cu efectele consumului de tutun strigă fără să fie auzite de nimei că este greșit cum decurg lucrurile. De exemplu, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR) solicită Guvernului să adopte măsuri pentru descurajarea fumatului, în conformitate cu noua directivă europeană privind produsele din tutun.

Într-un comunicat de presă cu titlul „Ministerul Economiei a găsit o metodă de a-şi creşte veniturile: încurajarea fumatului în rândul tinerilor!”, FABCR afirmă că „Guvernul României, la îndemnul Ministerului Economiei, nesocoteşte suferinţa sutelor de mii de români ce au afecţiuni produse de fumat”.

Ministerul Economiei răspunde sec: „Interzicerea unor categorii de produse nu asigură reducerea consumului, ci va încuraja consumul de produse provenite din contrabandă, generând diminuarea veniturilor la bugetul de stat”.  

Așadar, grija față de încasări este maximă. Este ca o investiție: plasezi niște bani și apoi culegi profitul. Și cine se mai poate lăuda cu un profit de 1.000 de euro la un singur euro investit?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.