Succese sportive româneşti datorate… spaniolilor

Fără să joace, se află acasă în România, Simona Halep şi-a păstrat la mustaţă locul 3 în clasmanetul WTA. FC Villarreal dinamitează ediţia 2015/2016 a Ligii 1. Ce ne aşteaptă în cupele europene ediţia 2016/2017.

Villarreal ne trimite două echipe în calificările Ligii Campionilor din 2016

Liga 1, probabil unicul campionat din Europa cu 6 echipe aflate în stare de insolvenţă (CFR Cluj, Petrolul Ploieşti, Dinamo Bucureşti, Universitatea Cluj, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi) va avea dreptul ca din ediţia 2016/2017 a cupelor europene să înscrie 5 echipe (faţă de 4 în prezent), dintre care 2 în calificările Champions League. Situaţia a devenit oficială de ieri noapte, după ce echipa spaniolă FC Villarreal a învins cu 3-1 în deplasare formaţia austriacă Red Bull Salzburg, eliminând-o din Europa League. Se ştie, România se afla la concurenţă cu Austria pentru ocuparea locului 15 în clasamentul coeficienţilor de ţară din cupele europene, locul 15 fiind ultima poziţie care asigura pentru sezonul 2016/2017 prezenţa a două echipe în calificările Champions League. Dacă Red Bull Salzburg s-ar fi calificat în optimile de finală ale Europa League (în tur a pierdut în deplasare cu 1-2), Austria ar fi depăşit România. Fiind însă eliminată şi încă fără punct obţinut, Austria a rămas pe locul 16 cu un coeficient 25,675, in timp ce România fără a avea echipă care să joace în „primăvara” europeană a rămas pe locul 15 cu un coeficient 26,299.

Ne batem cu austriecii şi din vară

De menţionat că duelul româno-austriac va continua şi din vară pentru obţinerea dreptului de a avea 2 echipe în calificările Champions League din sezonul 2017/2018. Teoretic, ambele ţări sunt foarte aproape şi de coeficientul Greciei, dar elenii sunt mai greu de ajuns pentru că au şi în sezonul 2015/2016 o echipă direct calificată în grupele Champions League, ceea ce înseamnă din start 4 puncte bonus, ceea ce înseamnă un plus de 0,8 la coeficient. Situaţia în clasamentul coeficienţilor este următoarea înaintea startului viitorului sezon europeam: locul 16, Austria – coeficient 21,300; locul 15, România – coeficient 23.133; locul 14, Grecia – coeficient 24.300. Partea proastă o reprezintă „pronosticurile” pesimiste în ceea ce priveşte rezultatele reprezentantelor României care vor intra în vară în cupele europene. Vom avea două debutante – ASA TG Mureş şi FC Botoşani, iar loturile celor de la Steaua şi Astra sunt foarte subţiri, mult sub nivelul cerinţelor cupelor europene deci este de aşteptat un fiasco total, adică nicio calificare în grupe.

Cum intră în 2016 în cupele europene echipele româneşti

  • Campioana intră în turul 3 de calificări CL – secţiunea campioane

  • Vicecampioana intră în turul 3 de calificări CL – secţiunea noncampioane

  • Câştigătoarea Cupei şi echipa de pe locul 3 din Liga 1 intră în turul 3 de calificări din Europa League.

  • Echipa clasată pe locul 4 în Liga 1 intră în turul 2 de calificări din Europa League (dacă echipa câştigătoare a Cupei este campioana, sau una dintre echipele clasate pe locurile 2, 3, sau 4 din Liga 1, atunci în turul 2 de calificări din Europa League intră echipa clasată pe locul 5.

Cum intră în 2015 în cupele europene echipele româneşti

  • Campioana intră în turul 2 de calificări CL – secţiunea campioane

  • Teoretic câştigătoarea Cupei ar intra în turul 3 de calificări din Europa League, dar practic, locul 2 din Liga 1 va intra în această fază a competiţiei, pentru că 3 dintre semifinaliste, Petrolul, CFR şi U Cluj nu au drept de participare în cupele europene, iar Steaua ori câştigă campionatul, ori termină pe locul 2 şi/sau câştigă Cupa.

  • A treia echipă eligibilă pentru cupele europene va juca în turul 2 de calificări din Europa League;

  • A patra echipă eligibilă pentru cupele europene va juca în turul 1 de calificări din Europa League.

Carla Suarez Navarro o ţine pe Simona Halep pe locul 3 WTA

Şi Simona Halep este – fără să joace – beneficiara unui rezultat de excepţie înregistrat de o sportivă din Spania. Concret, în sferturile de finală ale turneului de la Doha, Carla Suarez Navarro (cap de serie nr.9) a învins-o cu 2-1 (3/6. 6/0. 6/3) pe principala favorită, Petra Kvitova. Jucătoarea din Cehia aflată pe locul 4 în clasamentul WTA, în caz de victorie, ar fi obţinut (minim) 185 de puncte şi ar fi întrecut-o pe Simona Halep în clasamentul mondial. Fiind înfrântă în sferturi, Kvitova a cumulat doar 100 de puncte şi nu a mai făcut rocada cu Halep, care şi-a păstrat locul 3 în clasamentul WTA. Halep are 6.571 de puncte, în timp ce Kvitova are 6.495 puncte. Următorul turneu la care vor participa Halep şi Kvitova este BNP Paribas Open – Indian Wells Master, turneu din categoria Premier Mandatory, unde românca este cap de serie nr.3, iar jucătoarea din Cehia este cap de serie nr.4. Turneul va începe pe 9 martie.

Victoria Carlei Suarez Navarro o mai ajută pe Halep şi în „drumul spre Singapore”. În clasamentul pe 2015, româna se află pe locul 3, este adevărat la ceva distanţă de locul 4 (pe anul în curs se iau în calcul doar punctele obţinute în turneele jucate şi nu operează apărarea punctelor din anul precedent) ocupat de Karolina Pliskova, dar orice pierdere de viteză a jucătoarelor de mare valoare, Kvitova, Makarova, Muguruza sau Vozniacki o va ajuta până în final pe Halep pentru calificarea în super-turneul campioanelor din Singapore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.