Succesorul lui Traian Băsescu

Dislocarea lui Mihai Răzvan Ungureanu de la SIE şi antrenarea lui pentru prezidenţialele din 2014. Acesta este, pe scurt, ultimul scenariu.

Barack Obama îl îndeamnă pe Traian Băsescu să-şi găsească repede un succesor de soi la tronul Cotrocenilor.

Informaţia referitoare la aruncarea actualului şef al SIE în arena politică vine după vehicularea directorului SRI, George Maior, pe post de posibil premier. Iar de luarea în calcul a „decapitării” principalelor Servicii de informaţii în favoarea politicii sînt vinovate partidele noastre, incapabile să producă personalităţi şi lideri. Şi, cum România face parte din NATO şi UE, partenerii noştri externi se arată la rîndul lor preocupaţi încă de pe acum de cine va conduce România în epoca post-Băsescu.

Rocada Cristian Diaconescu – Răzvan Ungureanu

Cristian Diaconescu – Dovada vie a faptului că orice diplomat are în raniţă bastonul de şef al SIE

Subiect pe larg dezbătut de Traian Băsescu, Hillary Clinton, Joe Biden şi Barack Obama în timpul recentei vizite efectuate de şeful statului peste Ocean, susţin voci informate. Cînd, pe post de succesor al lui Băsescu la Preşedinţie, a fost pomenit Răzvan Mihai Ungureanu, nume bine primit de gazde.

Răzvan Ungureanu – Mulţi îl văd „moştenitorul” lui Traian Băsescu

Ca dovadă, nici nu au trecut două săptămîni şi despre Ungureanu se aude că va fi dislocat din dispozitivul SIE şi aruncat pe scena politică. Scopul: antrenarea lui pentru Cotroceni. Iar locul său ar urma să fie luat de Cristian Diaconescu. Care, culmea coincidenţei, se întîlneşte taman în aceste zile, la Washington, cu boşi din Serviciul Secret, CIA şi Departamentul de Stat pentru Apărare. Ceea ce seamănă al naibii de bine cu luarea binecuvîntării de la „marele licurici”.
Sătul de Boc, Washington-ul l-ar prefera pe G. C. Maior sau pe Călin Georgescu.

G. C. Maior – A ascultat suficient de mult pentru a deveni un bun premier

O dată „rezolvată” Preşedinţia, mai marii Americii şi Romaniei au trecut la Guvernul Boc. De care toţi s-au declarat sătui, ne asigură sursele. Conform ecourilor revărsate pînă pe malurile Dîmboviţei, partea americană ar fi sugerat o schimbare rapidă şi majoră, context în care au fost rostite două nume: Călin Georgescu (despre care tot acolo s-a spus că este agreat şi de Germania, Franţa şi Anglia) şi George Maior (tot Serviciile, săracele!). Cum „Naţional” a detaliat deja varianta Maior (foarte bine văzută la Washington de cînd cu parafarea instalării scutului antirachetă), ne vom referi acum la „prospătură”. Care este vechi „client” al zvonerilor preocupaţi de urmaşul lui Emil Boc la Palatul Victoria. Intens pronunţat după alegeri, cînd mai toată lumea aştepta înlocuirea lui Boc (singurul premier postdecembrist căzut victimă unei Moţiuni de Cenzură), numele lui Călin Georgescu, personaj legat de marea finanţă internaţională, a fost bine primit de mediul de afaceri.

Călin Georgescu – Un finanţist bine văzut în marile cancelarii ale lumii

Clasa politică, în schimb, a strîmbat din nas (în frunte cu PDL-ul) atunci cînd a auzit de „stranger”. Insensibili la orgoliile politicienilor dîmboviţeni, americanii i-ar fi explicat însă lui Băsescu despre un Georgescu premier, care ar putea uşor obţine împrumuturile necesare acoperirii deficitului înregistrat de bugetul necesar achitării pensiilor în 2012, de exemplu. Şi nu numai, din moment ce cifra avansată la Washington, în momentul în care s-a vorbit despre creditul pe care l-ar avea un guvern condus de Călin Georgescu, a fost de 19 miliarde de dolari. Ca să vezi „coincidenţă”, cam în acelaşi timp cu vizita lui Traian Băsescu în SUA, „Washington Post” i-a luat un vast interviu lui Georgescu, în care a opintit de la început şi pînă la sfîrşit să-i ridice mingea la fileu. Iar americanii în mod sigur nu-l „încălzeau” pe Georgescu ca să-i ia locul lui Obama…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.