Sue Ellen din „Dallas”, făcută româncă peste noapte

Una dintre cele mai mari făcături de presă are o istorie de exact 7 ani. Invenţii care de care mai halucinante au fost prezentate consumatorului de presă de către medii de informare cu pretenţii din România. Celebra actriţă Linda Gray „joacă” în presa română un rol în care n-a fost distribuită niciodată.

Un articol bombă, dar bomba nu explodează

Sâmbătă, EVZ titra cu litere de-o şchioapă un articol care care s-a vrut a fi unul bombă: „Mama lui Sue Ellen (Linda Gray din serialul “Dallas”) este ROMÂNCĂ şi a făcut UN STRIPTEASE DE NEUITAT”.  În articol ni se spune că mama Lindey Gray a fost românca Nadia Kujnir-Herescu, Nadia Gray numele de scenă (o frumuseţe celebră a României interbelice, ulterior o actriţă de succes, despre care se spune că înainte de căsătoria cu celebrul aviaror „Bâzu” Cantacuzino a fost măritată cu un oarecare domn Gray şi că din această căsătorie s-a născut Linda, viitorul star din serialul „Dallas”.

Din două motive ştirea nu este „bombă”. Primul, şi cel mai important: Nadia Gray nu este mama Lindey Gray; al doilea: ştirea nu este deloc nouă, fiind chiar o vechitură scoasă de la naftalină. Aceste două elemente (esenţiale credem noi) şi, mai ales faptul că 90% din postările citirorilor EVZ, mult mai informaţi decât autoarea articolului (Roxana Rosetti) au sesizat falsul, nu i-a împiedicat pe cei de la „bulină” să menţină articolul într-o zonă extrem de vizibilă a site-ului.

„Coproducţia” Libertatea – RoTV din 2012

Pe 14 iunie 2012, la orele 00.00, Libertatea publică următorul articol: „Sue Ellen din Dallas este româncă!” Informaţia din Libertatea este aceiaşi care a apărut acum în EVZ, articolul fiind însă unul mai scurt. Tot pe 14 iunie, dar la ora ştirile de la orele 11.00 şi pe site de la orele 11.30, apare acelaşi titlul şi la RoTV. Evident, sub formă de „breakingnews”, subiectul este tocat din toate unghiurile. Pe site, sunt citate drept surse, Libertatea şi „presa de dincolo de ocean”. La orele 12.00, citând RoTV, ştirea apare şi în tabloidul Click. Urmează rostogolirea în media locală şi pe diferite site-uri şi blogg-uri. Cinci ore mai târziu, informaţia apare şi la B1TV, iar pe site-ul postului, la orele 17.34 cu titlul „Sue Ellen din serialul Dallas are origini românești: Mama ei a fost căsătorită cu prinţul Constantin Cantacuzino”.

Ţinând cont de amploarea mediatizării subiectului pe 14 iunie 2012, a prezenta pe 19 ianuarie 2013 informaţia (eronată şi ea) ca fiind „proaspătă” denotă o crasă lipsă de profesionalism.

Hop şi „verişoara” Bianca Caragea prin 2008 şi…

Dar nici Breakingnews-urile celor două televiziuni din 14 iunie 2012 şi nici „bombele” din Libertatea şi Click n-au fost Breakingnews-uri şi bombe. Pentru simplul motiv că „informaţia” nu era nici (măcar) atunci una în premieră. Pe 15 noiembrie 2008, în emisiunea „Acces direct” de la Antena 1, prinţesa Bianca Caragea susţinea nici mai mult, nici mai puţin că este „verişoară” cu Linda Gray. „Varianta” prinţesei Caragea este însă una care pune capac la toate. Iată ce spune PR emisiunii: „studiind arhivele familiei sale, Bianca Caragea a descoperit că actriţa Linda Gray, interpreta personajului Sue Ellen, este româncă şi, ce este senzaţional, este verişoară cu ea! Mama Lindei, Nadia Gray, a fost o actriţă de origine română, a jucat în filme célèbre precum La Dolce Vita (1960). La Acces Direct am mai aflat că Linda Gray s-a născut cu numele Cantacuzino, întrucat mama ei, Nadia Herescu, dupa numele real, s-a casatorit cu pilotul Constantin Cantacuzino. Din această relaţie s-a născut interpreta rolului Sue Ellen din Dallas”. Trebuie să recunoaştem, varianta Biancăi Caragea (nu contestăm eventualele legături de rudenie dintre mondena prinţesă şi familia Cantacuzino) este una care le întrece pe toate, deşi mai avem încă una la fel de elucubrantă.

… apare şi un „frate vitreg” prin 2006

Din păcate, nici Biancăi Caragea nu-i putem acorda paternitatea „bombei de presă”. Pe 3 ianuarie 2006, cotidianul braşovean Monitorul Expres publica următorul articol: „Celebra Sue Elen din serialul Dallas e pe jumătate româncă”. Şi aici avem parte de o variantă foarte interesantă, dar care sfidează legile timpului şi ale matematicii. Într-o primă fază se afirmă că Linda Gray s-a născut pe 12 septembrie 1942 (fals – n.a.), după care ni se spune că „povestea Lindei Gray începe în Italia, acolo unde mama sa (…) l-a întâlnit pe Gray, englezul cu care s-a căsătorit după divorţul de Bâzu Cantacuzino”. Un paragraf mai jos aflăm că Nadia Herescu Gray s-a măritat la 16 ani, deci în 1939 cu prinţul „Bâzu” Cantacuzino, de care divorţează 8 ani mai târziu, deci în 1947. Elucubrant. Ce au putut înţelege aici cei peste 2.500 de citirori care au accesat articolul la vreamea respectivă? Evident nimic, pentru că informaţia reprezintă un haos total. Linda este „născută” în 1942 din „mariajul” dintre Nadia Herescu şi englezul Gray, dar între 1939 şi 1947 Nadia Herescu este „căsătorită” cu Bâzu Cantacuzino. Scapă cine poate.

Dar pentru Monitorul Expres, halucinanta variantă nu este suficientă. Pe 12 ianuarie 2006, apare un alt titlu şocant: „Fratele lui Sue Ellen”. În articol, un oarecare Iosif Demeter susţine că este fiul nelegitim al lui Bâzu Cantacuzină, mama sa fiind bucătăreasă a familiei princiare şi una din „iubitele” prinţului. „<<Bîzu o lua pe mama peste tot unde mergea. Chiar şi la vînătoare. Şi se fălea cu mîncărurile ei în faţa musafirilor. Bîzu îi spunea mereu: «Să iei şi copilul!». Adică pe mine. Eu aveam 6 ani. Şi mama mă lua. De ce îi spunea să mă care şi pe mine? Pentru că eram al lui. Aşa am cunoscut multă lume din compania lui. Îmi amintesc că regele Mihai vorbea foarte gre>>, spune braşoveanul nostru” îl citează Monitorul Expres pe Iosif Demeter. Care, mai departe afirmă că după ce a citit articolul din 3 ianuarie din ziar, a constatat că este fratele vitreg al Lindei Gray. O altă elucubraţie, chiar şi dacă, prin absurd varianta din Monitorul Expres ar fi fost reală. De ce. Pentru că dacă tatăl natural al lui Demeter a fost însurat cu viitoarea mamă a Lindei, acesta nu are nicio legătură de rudenie cu celebra actriţă americană.

Falsurile din perioada 2006 – 2013

  • Nadia Kujnir-Herescu măritată cu un anume Gray (după divorţul Nadiei de Bâzu Cantacuzino – în Monitorul Expres, înainte de căsătoria cu Bâzu Cantacuzino – în restul mediilor de informare) – ambele informaţii sunt false, nu a existat un mariaj Nadia Herescu şi un anume cetăţean englez Gray.
  • Linda Gray născută din căsătoria Nadia şi englezul Gray (în toate mediile de informare care au publicat „bomba de presă” între 2006 şi 2013) – informaţia este falsă.
  • Linda Gray născută din căsătoria Nadia Herescu – Bâzu Cantacuzino (varianta Bianca Caragea) – informaţia este falsă.
  • Linda Gray născută în 1942 – informaţia este falsă.
  • Nadia Herescu căsătorită la 16 ani cu Bâzu Cantacuzino – informaţie este inexactă.
  • Nadia Herescu, după stabilirea în SUA, în 1967 a devenit animatoare într-un cabaret (Evenimentul Zilei) – inexact.

Care este realitatea
 

Nadia Kujnir – Herescu s-a născut în 1923. A fost căsătorită cu prinţul „Bâzu” Cantacuzină între 1946 şi 1958 (anul în care el a murit – n.a.) şi între 1967 şi 1994 (anul în care ea a murit) cu avocatul american Herbert Silverman. Nu a avut niciodată copii. A fost doar în postura de mamă vitregă pentru pentru copiii celor doi soţi ai ei, din căsătorii anterioare.  Nadia Gray este numele de scenă cu care a debutat în film în anul 1949 şi are în palmares 70 de filme până în anul 1967. Deşi în filmele din deceniul 5 are numeroase roluri principale şi a avut drept parteneri monştri sacri ai cinematografiei mondiale, Nadia Gray rămâne celebră pentru o scena „streepteas”-ului din „La dolce vita”, unde a jucat totuşi un rol secundar. După ce s-a retras din cinematografie, a activat câţiva ani ca prim solistă a unui cabaret de lux din New-York cu specific rusesc, Nadia interpretând cu pregădere piese de provenienţă rusească.

Linda Gray s-a născut pe 12 septembrie 1940 în Santa Monica, California. Tatăl ei, Leslie, a fost un ceasornicar celebru, iar mama sa Majorie a fost casnică şi, conform unor medii de presă din SUA, ar fi fost alcoolică. Nu a avut nicio legătură cu vreun actor sau vreo personalitate publică din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.