Suedia rupe cooperarea militară cu un stat ce foloseşte „metode medievale”

Suedia a decis să nu mai reînnoiască acordul de cooperare militară semnat în 2005 cu Arabia Saudită, a anunţat marţi, 10 martie, premierul social-democrat Stefan Lofven, scrie Le Monde. “Am rupt acordul”, a declarat Lofven la radioul public. Motivul încetării cooperarii ţine de criticile stângii suedeze fata de încălcarea drepturilor omului în Arabia Saudită.

În baza acestui acord, Arabia Saudita a cumpărat în anul 2014 armament suedez în valoare de doar 37 de milioane de euro. Ecologiştii din parlamentul suedez se opun vânzării de arme către regimuri dictatoriale, iar în opinia lor monarhia saudită este un asemenea regim.

Suedia şi Arabia Saudita au fost protagonistele unei dispute diplomatice, când liderii saudiţi i-au interzis ministrului de Externe suedez, Margot Wallstrom, să ţină un discusrs la reuniunea de la Cairo a Ligii Arabe. Aceasta pentru că Wallstrom denunţase anterior “metodele medievale” ale justiţiei saudite, după ce un blogger a fost flagelat în public pentru că ar fi insultat islamul.

Nu a contat deloc în politica Arabiei Saudite faptul că Suedia a recunoscut în urmă cu o luna Statul Palestina, atrăgând protestele Israelului. Ba mai mult, având în vedere că Arabia Saudită şi Israelul cooperează în chestiunile de securitate din zona Orientului Mijlociu, ultimele decizii luate la Stockholm au îndepărtat Suedia de ambele state.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.