”Sultanul” Erdogan și prețul uriaș al Turciei în criza imigranților

Pentru soluționarea crizei refugiaților veniți din Siria este necesar ca pe teritoriul acestei țări, în apropierea graniței cu Turcia, să fie creată o zonă de securitate și de excludere aeriană, a declarat luni la Bruxelles președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, căruia Comisia Europeană îi va propune o agendă comună privind migrația, transmit agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

”Dacă dorim să rezolvăm criza refugiaților, trebuie să facem trei lucruri: să ne concentrăm pe antrenarea și echiparea forțelor rebelilor moderați care se opun regimului președintelui Bashar al-Assad, să declarăm o zonă de securitate protejată de terorism și să stabilim o zonă de excludere aeriană”, a indicat Erdogan la o conferință de presă după o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Turcia este nemulțumită că negocierile de aderare la UE sunt blocate și nici măcar dosarul liberalizării regimului de vize nu avansează, o altă solicitare a guvernului de la Ankara fiind înscrierea de către UE a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în rândul grupărilor teroriste.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a confirmat, tot luni, că îi va propune lui Erdogan o agendă migratorie comună UE-Turcia, odată cu promisiunea că va fi accelerat procesul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci.

”La fel cum am afirmat în Parlamentul European și în alte locuri, nu putem discuta cu Turcia ca și când ar fi — cum ar spune unii — o subdiviziune de putere. Turcia este o națiune orgolioasă și trebuie să ținem cont de neliniștile ei’”, a subliniat Juncker în fața presei. El s-a arătat ”convins” că cele două părți ”vor ajunge la rezultate bune, astăzi, în zilele și săptămânile următoare”. ”Mă voi dedica serios îmbunătățirii noii relații de încredere între Turcia și UE”, a conchis președintele executivului comunitar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.