Suma colosală pentru care a fost vândut un neobișnuit sac din pânză

Un sac din pânză albă, folosit de Neil Armstrong pentru depozitarea primelor mostre de pe Lună şi care a ajuns la coşul de gunoi, a fost vândut joi pentru suma de 1,8 milioane de dolari, a anunţat casa de licitaţie Sotheby’s.

Obiectul fusese estimat iniţial la 4 milioane de dolari. Acest sa de decontaminare, de mărimea unei genţi de toaletă, încă are urme de pietre mici lunare.

Fericitul proprietar al acestui sac este un cumpărător anonim, care a licitat prin telefon şi a făcut achiziţia la New York în cinci minute.

Precedentul proprietar, un avocat din Ilinois, a cumpărat obiectul care a făcut istoria cuceririi spaţiului în 2015, cu 995 de dolari.

Vânzarea coincide cu a 48-a aniversare de la aselenizarea misiunii Apollo 11 în 1969, însă borseta nu a putut fi vândută între 2 şi 4 milioane de dolari, aşa cum spera casa de licitaţie. Este singurul obiect din misiunea Apollo 11 care a rămas în mâinile unor persoane private.

Armstrong a folosit sacul de mână pentru a strânge mostre de praf selenar şi fragmente de roci de pe suprafaţa lunară. Pe atunci nu se cunoştea natura lor şi au fost introduse în sac pentru a limita riscul de intoxicare.

Odată ce Apollo 11 a revenit pe Pământ, aproape toate materialele a fost expediate la Muzeul Aerului şi Spaţiului din Washington. Însă, din cauza unei erori, sacul a ajuns la Johnson Space Center.

Personalul aproape că l-a aruncat, oferindu-l unui colecţionar de obiecte din spaţiu din Kansas, se pare gratuit, să-l conserve fără să cunoască povestea sa. În urma unei condamnări fără legătură cu această afacere, FBI i-a confiscat colecţionarului bunurile, inclusiv sacul. Obiectul a fost scos la licitaţie de trei ori fără să-şi găsească un proprietar, până când un avocat din Ilinois l-a cumpărat cu 995 de dolari.

Misiunea Apollo 11 a decolat pe 16 iulie 1969 cu trei astronauţi americani la bord. După patru zile, Neil Armstrong şi Edwin ”Buzz” Aldrin au zburat la bordul modulului Eagle, pe care l-au plasat cu succes pe suprafaţa Lunii. În cadrul acelei misiunii, cei doi astronauţi au recoltat mai multe mostre lunare.

După ce au petrecut aproape 22 de ore pe Lună, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au revenit în modulul lunar, au decolat şi s-au alăturat astronautului Michael Collins la bordul vehiculului spaţial Columbia, cu care au revenit pe Terra. Ei au aterizat pe 24 iulie şi au avut parte de o primire triumfală în Statele Unite, unde sunt consideraţi veritabili eroi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.