Suma uriaşă pe care patronii au “uitat” să o plătească la stat

În 2015, Inspecția Fiscală din ANAF a identificat obligații fiscale nedeclarate de agenții economici de peste 4 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al Agenţiei.

Prin actele de control încheiate au fost dispuse măsurile prevăzute de lege pentru recuperarea şi plata acestora la bugetul general consolidat al statului. Inspecția Fiscală reprezintă principala structură de control din cadrul ANAF abilitată, potrivit legii, să efectueze atât acte de constatare cât şi de impunere la plata obligaţiilor fiscale prin inspecţiile fiscale realizate.

În anul 2015, urmare a acţiunilor întreprinse de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi de creştere a gradului de conformare a contribuabililor în ceea ce priveşte declararea şi plata obligaţiilor fiscale la bugetul general consolidat al statului, Inspecția Fiscală din ANAF a înregistrat cele mai importante rezultate de la înfiinţarea agenţiei, astfel:

– diferenţe suplimentare de obligaţii fiscale – cca 18,8 miliarde lei, în creştere cu cca 34,7% faţă de anul 2014; – valoare prejudicii cuprinse în sesizări penale – cca 11,2 miliarde lei, în creştere cu cca 22,1% faţă de anul 2014; – valoare măsuri asigurătorii instituite – cca 4,9 miliarde lei, în creştere cu cca 34,7% faţă de anul 2014; – diminuarea pierderii fiscale – cca 2,7 miliarde lei, în creştere cu cca 71,1% faţă de anul 2014.

Aceste rezultate au fost posibile printr-o bună organizare a activităţii de inspecţie fiscală la nivel naţional, respectiv realizarea unei selecţii a contribuabililor pentru control în funcţie de nivelul riscului stabilit pe baza analizei de risc şi, astfel, o mai bună alocare a resurselor de inspecţie fiscală, precum şi printr-o coordonare unitară de la nivel central a întregii activităţi de inspecţie fiscal, se spune în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.