×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 03:46
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Începe războiul comercial cu China
Summit G20: Trump 1 – liberul schimb 0
Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, a distrus consensul de un deceniu al G20 asupra liberului schimb
Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, a distrus consensul de un deceniu al G20 asupra liberului schimb

Timp de aproape un deceniu, miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din cele mai puternice 20 de economii au repetat mereu că resping protecționismul și susțin liberul schimb. La summitul G20 din Germania, de pe 17-18 martie, această tradiție s-a rupt. „Trump 1 – liberul schimb 0“, scrie CNN. La summitul de la Baden-Baden, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a sugerat că SUA pot impune tarife vamale și nu sunt de acord cu retorica G20 de până acum. Comunicatul final al reuniunii din acest an spune: „Vom continua să întărim contribuția comerțului. (...) Vom lupta pentru a reduce dezechilibrele globale excesive, a promova echitatea și incluziunea și a reduce inegalitatea“.

În urmă cu un an, comunicatul G20 arăta că marile economii „se vor opune tuturor formelor de protecționism“, iar acum vorbește despre „echitate“ și „inegalitate“. Este amprenta administrației Trump. Steven Mnuchin a fost și mai dur în declarațiile sale decât acest comunicat. „Este primul meu G20. Din punctul meu de vedere, nu este relevant ce au spus comunicatele precedente.“ Summitul a fost extrem de tensionat, gazda, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a încercat să fie cât mai binevoitoare cu omologul american, pentru a nu oferi administrației Trump un pretext pentru a întoarce spatele grupului G20. Poziția intransigentă a Casei Albe riscă să arunce Europa în brațele Chinei, avertizează mulți analiști. La Baden-Baden, China a fost apărătoarea liberului schimb, alături de marile economii europene. Ministrul chinez de Finanțe a declarat că este „de neclintit împotriva protecționismului“.

Învingători și învinși

Germania, țara-gazdă și cea care a stabilit agenda G20, și-a văzut spulberate speranțele de a pune în discuție măsurile de dezvoltare pentru Africa și cele pentru pregătirea economiilor pentru viitor, adică „eutanasierea“ statului social. Nu s-a vorbit nici despre schimbările climatice, pe care administrația Trump le consideră o mașinațiune a Chinei pentru a lovi în industria americană. SUA au deturnat summitul, care s-a concentrat doar pe stabilitatea financiară și disputa protecționismului.

„Sistemul comercial global de azi a fost rezultatul unui lung proces de negociere. China, care beneficiază de pe urma sistemului, încearcă să-l mențină. Nu este limpede ce vor SUA acum, dar dacă schimbi sistemul, atunci vor apărea învingători și învinși“, spune Torsten Slok, de la Deutsche Bank. Prestația lui Mnuchin la Baden-Baden a fost ezitantă, sursele care au participat la întâlnirile în spatele ușilor închise spunând că acesta nu a avut un mandat clar din partea administrației SUA. În aceste condiții confuze, toți ochii se îndreaptă către summitul liderilor G20, care va avea loc în iulie, la Hamburg.

Călin MarchieviciPublicat Marţi, 21 martie 2017
2316
 | 8
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Horeeea
+2
Nu se schimba nimic, este doar gargara, lunga si grava de fudulie, sa creada sclavii ca se intampla ceva , ce sa se intample? Stiu si ei ca o schimbare minora a unui parametru (sa zicem al produselor ieftine chinezesti, numit si mirajul chinezesc :)) poate insemna colapsul sistemului capitalist si asa shifonat din cauza resurselor limitate, altfel era pe cai mari, aveam jandarmeria mondiala, antiterr-orism, big -brother anticor-ruptie si crestere economica infinita cu roboti si someri exterminati/tori cu venit minim garantat si perioada estimata pana la premiul de deces ..., apareau calculatoarele cuantice, inteligenta cuantica,care nu ar fi avut intentia sa scape de speciile parazitare si poluatoare :)) Noroc cu Trump si schimbarea climatica mincinoasa , ufff am scapat, nu mai are rost sa fiti ingrijorati, totul este sub control ( CIA, NSA,..., inregistreaza, nu misca nimic :), nici macar Soros nu se mai poate misca fara ca ei sa fie pe langa el si sa-l sprijine ... mirajul capitalist supravietuieste la infinit, cea mai buna si singura metoda de tocare rapida a resurselor , va veni o zi lunga cat veacul , asa la final, cand mirajul va ajunge cosmar!
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Alexandru Chis
-5
Un punct de vedere care va suscita multe discutii, el mergind - asa cum sugereaza si materialul - spre "eutanasierea statului social". Aviz actualilor guvernanti care sustin "cu surle si trimbite" necesitatea existentei - chiar a intaririi! - statului social. Aceste "pomeni", indreptate cu precadere inspre "bazinul electoral rosu", vor sugruma finantele tarii in urmatorii ani, astfel ca ne vom trezi cu visteria goala, cu o balanta de plati complet dezechilibrata si cu nevoia stringenta de "lichiditati" care vor fi din ce in ce mai... scumpe! Dupa aceasta guvernare de tip "all-social" o sa fie nevoiti, aceiasi guvernanti sau altii, sa purceada la cresteri de preturi pentru ca nu vor avea curaj sa "ajusteze" salariile date cu mare larghete bugetarilor de Dragnea, Grindeanu & Co.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Portocale amare @ Alexandru Chis
+5
N-ai inteles nimic. Gaina.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Fefeleaga
+14
Trump este adeptul echilibrului, iar liber schimbistii adeptii dezechilibrului. O lume sustenabila nu poate exista in absenta echilibrului, deci avantaj Trump. Chiar si explozia demografica este o expresie a dezechilibrului si produce efecte devastatoare punand presiune pe taoate elementele unei societati, de la educatie, sanatate, locuri de munca si locuinte, pana la epuizarea resurselor limitate ale planetei.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
hash tag rezist
+10
''Germania...și-a văzut spulberate speranțele de a pune în discuție măsurile de dezvoltare pentru Africa și cele pentru pregătirea economiilor pentru viitor, adică „eutanasierea“ statului social.'' Acum intelege toata Lumea de ce austeritatea este programul de guvernare al PPE si de ce, pe cale de consecinta, salariul minim si pensiile nu pot creste in Romania? Pentru ca afecteaza masurile de re-colonizararea Africii si impiedica 'eutanasierea 'statului social. TFL, ati inteles, superdotatilor, ca la medic o sa va duceti doar daca va platiti la zi asigurarile sociale cu spitalele private si daca mai credeti ca apucati si varsta pensiei , minim 65 de ani (!) sa stiti ca nu veti avea alta pensie decat pensia privata !!! Desigur fac exceptie securicii si procuratorii care au spitalele lor subventionate de aia fara dinti in gura si pensiile speciale platite de toata Pulimea.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Salvatore Della Patria
+13
Atata timp cat nemtii sunt loviti in interesele lor e foarte bine. Go Trump!
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 39 minute