Summit G20: Trump 1 – liberul schimb 0

Timp de aproape un deceniu, miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din cele mai puternice 20 de economii au repetat mereu că resping protecționismul și susțin liberul schimb. La summitul G20 din Germania, de pe 17-18 martie, această tradiție s-a rupt. „Trump 1 – liberul schimb 0“, scrie CNN. La summitul de la Baden-Baden, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a sugerat că SUA pot impune tarife vamale și nu sunt de acord cu retorica G20 de până acum. Comunicatul final al reuniunii din acest an spune: „Vom continua să întărim contribuția comerțului. (…) Vom lupta pentru a reduce dezechilibrele globale excesive, a promova echitatea și incluziunea și a reduce inegalitatea“.

În urmă cu un an, comunicatul G20 arăta că marile economii „se vor opune tuturor formelor de protecționism“, iar acum vorbește despre „echitate“ și „inegalitate“. Este amprenta administrației Trump. Steven Mnuchin a fost și mai dur în declarațiile sale decât acest comunicat. „Este primul meu G20. Din punctul meu de vedere, nu este relevant ce au spus comunicatele precedente.“ Summitul a fost extrem de tensionat, gazda, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a încercat să fie cât mai binevoitoare cu omologul american, pentru a nu oferi administrației Trump un pretext pentru a întoarce spatele grupului G20. Poziția intransigentă a Casei Albe riscă să arunce Europa în brațele Chinei, avertizează mulți analiști. La Baden-Baden, China a fost apărătoarea liberului schimb, alături de marile economii europene. Ministrul chinez de Finanțe a declarat că este „de neclintit împotriva protecționismului“.

Învingători și învinși

Germania, țara-gazdă și cea care a stabilit agenda G20, și-a văzut spulberate speranțele de a pune în discuție măsurile de dezvoltare pentru Africa și cele pentru pregătirea economiilor pentru viitor, adică „eutanasierea“ statului social. Nu s-a vorbit nici despre schimbările climatice, pe care administrația Trump le consideră o mașinațiune a Chinei pentru a lovi în industria americană. SUA au deturnat summitul, care s-a concentrat doar pe stabilitatea financiară și disputa protecționismului.

„Sistemul comercial global de azi a fost rezultatul unui lung proces de negociere. China, care beneficiază de pe urma sistemului, încearcă să-l mențină. Nu este limpede ce vor SUA acum, dar dacă schimbi sistemul, atunci vor apărea învingători și învinși“, spune Torsten Slok, de la Deutsche Bank. Prestația lui Mnuchin la Baden-Baden a fost ezitantă, sursele care au participat la întâlnirile în spatele ușilor închise spunând că acesta nu a avut un mandat clar din partea administrației SUA. În aceste condiții confuze, toți ochii se îndreaptă către summitul liderilor G20, care va avea loc în iulie, la Hamburg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.