Sunetul Muzicii, de la simfonic la jazz

Gringo de România, autenticitate, sunet viu

Vineri, 24 iunie, la ora 20:30, sunteţi invitaţi la un deliciu acustic susţinut de inegalabilul AG Weinberger, deţinătorul Premiului pentru Cel mai bun artist de blues al anului 2015 şi premiului pentru Cel mai bun album de blues al anului – Mighty Business 2015.

Autenticitate, creativitate, sunet viu şi necompromis, un artist ce aduce melosul şi poveştile secolului trecut, în contemporaneitate.

Muzica bună nu are graniţe, nu are vârstă, ci ne uneşte pe toţi într-un spirit mai bun.

Deţinătorul celor 7 selecţii pentru nominalizare la Premiile Grammy, cel ce a introdus muzica Blues cântată live în România, decorat cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler (2011), AG Weinberger vă propune o sesiune muzicală excepţională, o seară de blues şi jazz în spiritul celor mai cuceritoare piese ce au facut deliciul secolului XX. Considerat de către critici Mr. Blues al României, iar de către B.B. King “un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”, el îşi continuă misiunea sa cu acelaşi zel, cu aceeaşi pasiune şi credinţă pentru a impune muzica bună în viaţa culturală din România.

Anul acesta, concertele sale poartă titlul generic Gringo de România, iar piesele aduse în faţa publicului stau sub semnul celor de colecţie, rar auzite, o selecţie unică de bijuterii muzicale.

Aşadar, luaţi-vă un răgaz, alături de un artist care face diferenţa în muzica live din România vineri, 24 iunie,la ora 20:30, doar la Serendipity Art, Coffee&Tea.

Invitaţie la Ateneul Român

Violonistul Peter Rosenberg

În cadrul Stagiunii de marţi 21 iunie, la ora 19:00, la Sala mică, puteţi audia Integrala Sonatelor pentru pian şi vioară de Ludwig van Beethoven (I).

Ultimul concert al Stagiunii de marţi seara 2015-2016 marchează începutul derulării unui proiect ambiţios şi onorant atât prin tematică – Integrala Sonatelor pentru pian şi vioară de Ludwig van Beethoven – cât şi prin prestigiul muzicienilor implicaţi – violonistul german de origine română Peter Rosenberg şi tânărul şi apreciatul pianist braşovean Botond Szöcs, cunoscut deja publicului Stagiunii de marţi seara dintr-un recital anterior.

Colaborarea între generaţii nu poate fi decât de real folos pentru interpreţi şi un demers deosebit de interesant, pentru public. „Cred că violoniştii trebuie să fie recunoscători pentru bogăţia şi diversitatea repertoriului ce le stă la dispoziţie. Multe din aceste capodopere sunt cuprinse în cicluri. Mă gândesc la sonatele şi partitele de Bach, la cele 24 capricii de Paganini, la cele 5 concerte pentru vioară de Mozart şi, bineînţeles, la cele 10 sonate de Beethoven. La prezentarea ciclică a acestor lucrări interpretul are posibilitatea de a dezvălui dezvoltarea genului şi mai ales metamorfoza compozitorului însuşi. Un alt aspect fascinant este prezentarea acestor lucrări de către muzicieni din generaţii diferite, căci sunt convins că influenţa reciprocă este pentru amândoi un preţios avantaj”, a mărturisit violonistul Peter Rosenberg.

În program:

Sonata nr. 1, în re major, op. 12 nr. 1

Sonata nr. 5, în fa major, op. 24, „Sonata primăverii”

Sonata nr. 9, în la major, op. 47, „Kreutzer”

Violonistul Peter Rosenberg s-a născut în Cluj-Napoca, oraş în care a absolvit Liceul de muzică şi Academia de muzică “Gheorghe Dima”. Ulterior, şi-a completat studiile la Academia de muzică “Samuel Rubin” a Israelului, din Tel Aviv la clasa prof. Alice Feines apoi la Academia de Muzică “Nordwestdeutsch” din Detmold/ Germania cu prof. Tiborg Varga. Examenul final l-a susţinut la Facultatea Folkwang din Essen/Germania ca student al clasei prof. Saschko Gavrilov.

Violonistul Peter Rosenberg este laureat al concursurilor internaţionale din Bonn, München, Napoli şi Sion, printre acestea Deutschen Musikwettbewerb şi ARD Musikwettbewerb, la care a participat împreună cu fratele său, pianistul Gabriel Rosenberg, în formula de duo vioară şi pian.

Botond Szocs

Ca pedagog, începând cu anul 1974, violonistul Peter Rosenberg a profesat în cadrul Academiei de Muzică din Detmold şi, între anii 1993-1999, s-a numărat printre cadrele didactice ale Academiei de Muzică din Köln/Aachen.

Din 1982 este concertmaistrul Orchestrei Simfonice din Bamberg (Bamberg Symphoniker) alături de care a înregistrat, ca solist, pe suport CD, cele două Concerte pentru vioară şi orchestră de Ernst Krenek.

Pe parcursul carierei sale violonistul Peter Rosenberg a susţinut concerte în Germania, Franţa, Elveţia, Italia, România, Japonia şi America de Sud.

La vârsta de 20 de ani, pianistul Botond Szöcs este student în anul II la Facultatea de muzică din Braşov. Din 2011 se pregăteşte sub îndrumarea prof. univ. dr. Stela Drăgulin şi, în timp, s-a remarcat în competiţii naţionale şi în apariţii camerale şi de concert alături de orchestre simfonice din ţară. Este pasionat de muzica de cameră şi două dintre cele mai dragi şi mai ambiţioase proiecte sunt Integrala sonatelor pentru pian şi vioară de Mozart şi Integrala sonatelor pentru pian şi vioară de Beethoven. Publicul, cât şi presa de specialitate apreciază în mod deosebit la tânărul şi talentatul pianist temperamentul energic, intensitatea trăirilor artistice şi forţa persuasivă a interpretării.

O punte de sunete între Orient şi Occident, cu „Arifa”

Clarinetistul Alex Simu

ICR Berlin este pentru prima dată partener al festivalului Fête de la Musique şi prezintă în seara de 21 iunie, în Novilla Berlin, un concert al Trio-ului Arifa. Format din Alex Simu – clarinet & live laptop (România), Sjahin During – pian (Germania) şi Franz von Chossy – percuţie (Turcia), Arifa oferă o incursiune muzicală în diferite zone ale globului, de la Babylon la Istanbul, Bucureşti şi Amsterdam. Înfiinţat în 2010 la Amsterdam, Arifa este compus din muzicieni de origini diferite care îşi studiază comparat tradiţiile şi sensibilităţile muzicale pentru a da viaţă unei muzici emoţionante, ce îmbină armonios jazz-ul cu muzica electronică şi ritmurile oriental-balcanice.

Fête de la Musique sau Sărbătoarea muzicii a luat naştere în Franţa în anul 1982, transformându-se ulterior într-un eveniment global şi foarte popular. Organizată anual în 21 iunie, Fête de la Musique reuneşte oameni din 540 de oraşe din întreaga lume, dintre care 300 în Europa, care au astfel posibilitatea să asculte muzică live din toate genurile şi stilurile. În Berlin evenimentul se organizează începând din anul 1995 în diverse locuri ce acoperă toate zonele oraşului, bucurându-se anual de zeci de mii de vizitatori.

După concertul din Berlin, Trio-ul Arifa va concerta, în 24 iunie, de la orele 20.00, în sala Hilde Domin a Bibliotecii Centrale din Heidelberg.

Concertul va avea loc în cadrul Tandem Jazz Nights, manifestare organizată de asociaţia Kultur Tandem e.V. şi aflată la cea de-a 3-a ediţie. Seria Tandem Jazz Nights are obiectivul de a aduna laolaltă muzicieni de excepţie din diferite ţări printr-o platformă care le permite să se cunoască reciproc şi să experimenteze împreună, formând astfel un tandem muzical.

Acest turneu face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, demarată de ICR Berlin, prin care îşi propune prezentarea pe teritoriul Germaniei a unor proiecte de jazz contemporan, purtând amprenta unor importanţi muzicieni români ai genului. Din acelaşi demers a făcut parte şi susţinerea turneului Transylvanian Concert al duo-ului Lucian Ban şi Mat Maneri, care a avut loc la Münster, Köln, Bonn şi Wuppertal în luna mai, precum şi susţinerea a două concerte susţinute de Trio-ul Sorin Zlat la Berlin, tot în luna mai a acestui an.

Drumul spre celebritate”

Ştefan Diaconu

Tinereţea, valoarea şi talentul îşi dau întâlnire în sala de muzică a Castelului Peleş. Sâmbătă 25 iunie, de la ora 16.00, sunteţi invitaţi să-i cunoaşteţi pe Laureaţii Concursului Drumul spre celebritate. Concertul este inclus în cadrul ediţiei a VI-a a Stagiunii Sunetul muzicii, eveniment organizat de ExcesMusic, Muzeul Naţional Peleş, Asociatia Pro Valores si Radio Romania Cultural.

Protagonişti vor fi flautistului Ştefan Diaconu, violoncelistul Alexandru Totan şi pianiştii Ionuţ Diaconu şi Iulian Ochescu. Aceştia vă vor oferi un program muzical deosebit de divers şi de atractiv. Vor putea fi ascultate lucrări semnate de: Franz Liszt, Bela Bartok, Alexandr Scriabin, Robert Schumann, Antonin Dvorak şi Mike Mower.

Flautistul Ştefan Diaconu s-a născut pe data de 25 septembrie 1990, în oraşul Rădăuţi. La vârsta de 6 ani a început studiul pianului în cadrul Colegiului National de Arte Octav Băncilă Iaşi, iar de la vârsta de 10 ani a studiat flaut sub îndrumarea profesoarei Emilia Sanda Ciobanu. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. S-a perfecţionat cu renumiţi profesori: Felix Renggli – Academia de Vară ISA, Viena, Agata Igras-Sawicka – F. Chopin Academy, Varşovia, Michael Cox – London BBC Orchestra, Jean Claude Gerard – Orchestra Filarmonică Hamburg, Gergely Bodoky – Deutsche Symphony Orchestra, Berlin, Ulla Miilmann – Danish National Radio Orchestra, Dieter Flury – Viena Philharmonic.

A obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, cel mai recent fiind Premiul I la concursul Drumul spre celebritate, Palatul Mogoşoaia, 2015.

Ca flautist a colaborat cu numeroase ansambluri de muzică contemporană, a înfiinţat cvintetul de suflători Aeros şi sextetul de flaute Silver Sound şi a colaborat cu regizori de film, regizori de teatru, scriitori, actori în diferite proiecte şi imprimări. De asemenea, colaborează cu orchestre de stat sau private, atât ca membru al acestora cât şi ca solist – Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica din Gorzow – Polonia, Filarmonica Piteşti, Filarmonica Muntenia, Târgovişte, Camerata Regală, etc. Din februarie 2012 este colaborator permanent al Filarmonicii George Enescu, Bucureşti, iar din toamna anului 2015 este masterand la Academia Regală de Muzică din Copenhaga, specializarea flaut, cu prof. Anna Dinna Schick-Larsen şi Ulla Miilmann.

Alexandru Totan

Născut într-o familie de muzicieni, Alexandru Totan a început studiul violoncelului de la vârsta de 7 ani. În prezent este student la master la Universitatea Naţionala de Muzică Bucureşti, la clasa de violoncel condusă de prof. univ. dr. Marin Cazacu. Participând activ la viaţa competiţională, Alexandru Totan a fost răsplatit cu numeroase premii. În anul 2015, la editia a VI-a a Concursului Drumul spre celebritate, violoncelistul Alexandru Totan s-a clasat pe locul al II lea.

Ionuţ Gabriel Diaconu

Pianistul Ionuţ Diaconu s-a născut în Focşani, în 26 mai 1998. A început studiul pianului la vârsta de 4 ani, la Colegiul Naţional de Muzica George Enescu Bucuresti, întâi cu prof. Dorina Gorgan, iar de la 7 ani până în prezent (clasa a XII-a) fiind la clasa prof.dr. Constantin Niţu. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Constantin Sandu, Vlad Dimulescu şi Eduard Kunz. Are un bogat palmares de premii, iar în anul 2015 a obţinut Premiul al III-lea la Concursul Drumul spre celebritate, devenind bursier al Fundaţiei Principesa Margareta. A susţinut recitaluri la Universitatea Transilvania din Braşov, la Muzeul Naţional George Enescu, la Sala Radio şi la Centrul de Cultură Arcuş.

Iulian Ochescu

Pianistul Iulian Ochescu a câştigat Premiul al III lea la ediţia a V-a a Concursului Drumul spre celebritate. El s-a născut în 1993 la Bucureşti, este student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Este câştigător a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. A studiat în cadrul unor cursuri de măiestrie cu pianişti şi profesori de largă recunoaştere internaţională: Justus Frantz, Dan Grigore, Martin Hughes, Diana Ketler, Mihaela Ursuleasa. Este bursier al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo şi membru al fundaţiei Remember Enescu. Iulian Ochescu face parte din Ludens Piano Trio.

Concerte şi recitaluri extraordinare la Concursul Enescu

Dirijorul Horia Andreescu

Anna Ţifu, Valentin Răduţiu, Ştefan Tarara, Josu de Solaun, Eun-Sun Hong, David Geringas, Peter Donohoe, Florin Croitoru, alături de Filarmonica „George Enescu” şi de dirijorii Horia Andreescu, Alex Bloch, Christoph Poppen şi John Axelrod sunt doar câţiva dintre artiştii care vor interpreta pe scena Ateneului Român în cadrul Concursului Enescu 2016, între 3 şi 25 septembrie. Li se alătură peste 200 dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni ai momentului din peste 40 de ţări, care intră în concurs şi evoluează în recitaluri şi concerte cu orchestră în faţa publicului pentru a-şi trăi visul de a deveni mari muzicieni ai lumii.

Provocarea pe care o lansează Concursul Enescu 2016 nu doar pentru artişti, ci şi pentru public este „Trăieşte-ţi visul!”. Pornind de la valorile în care credea George Enescu, această ediţie invită la o recunoaştere şi sărbătorire a visurilor care duc societatea mai departe.

Pianistul Peter Donahoe

Timp de 22 de zile, publicul este aşteptat în Sala Mare a Ateneului Român să îi asculte şi să îi susţină pe tinerii muzicieni în drumul către visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii. Într-un nou concept, în cadrul Concursului Enescu 2016, tinerilor artişti li se alătură muzicieni consacraţi, membri ai juriului Concursului, foşti laureaţi ai Concursului Enescu, precum şi laureaţii ai ediţiei 2014, într-o serie de peste 19 recitaluri extraordinare şi concerte cu orchestră.

Pianistul Peter Donohoe, “integru şi plin de inteligenţă” (The Guardian), Ştefan Tarara, un copil-minune al viorii, violoncelista stabilită la Berlin Eun-Sun Hong, dar şi pianistul spaniol îndrăgostit de George Enescu, Josu de Solaun, sunt doar câţiva dintre artiştii care vor susţine recitaluri extraordinare în cadrul Concursului Enescu 2016.

Violonista Anna Ţifu

Gala de deschidere a Concursului Enescu 2016 va aduce pe scena Ateneului Român, pe 3 septembrie, Triplul Concert de Beethoven în interpretarea a trei laureaţi ai Concursului, astăzi nume cu rezonanţă în muzica clasică internaţională: Anna Ţifu (vioară), Valentin Răduţiu (violoncel) şi Mihai Ritivoiu (pian), alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În a doua parte a aceluiaşi concert, publicul va putea asculta în premieră şi lucrarea Tektonum, compusă de Sebastian Androne, câştigătorul Secţiunii Compoziţie a Concursului Enescu 2014.

La Galele Finale ale fiecărei secţiuni de concurs – Vioară, Violoncel, Pian – publicul se va putea bucura de trei concerte cu orchestră ale celor mai bine clasaţi tineri artişti din Concurs, urmând ca la final să afle în timp real cine este câşitgătorul ediţiei 2016 a Concursului Enescu. Din programul de evenimente speciale a Concursului Enescu 2016 vor mai face parte şi lansări de CD-uri şi sesiuni de autografe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.