„Sunt acuzat că am dat răspunsuri mincinoase la întrebări care nu mi-au fost puse”

Vă prezentăm mai jos interviul pe care, în exclusivitate pentru cotidianul.ro, ni l-a acordat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, despre începerea urmăririi penale împotriva sa de către DNA. Aşa cum am spus în articolul nostru de ieri, acuzaţiile de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului din Comunicatul DNA par halucinante, mai ales că Dosarul în care Tăriceanu le-a dat este deja trimis în instanţă.

Cea mai spectaculoasă parte a interviului se referă la faptul că unele dintre acuzaţii precizează că Tăriceanu ar fi spus neadevărul în legătură cu anumite relaţii dintre persoanele implicate în Dosarul Truică. Tăriceanu ne-a spus însă că astfel de întrebări nu i s-au pus atunci cînd a fost audiat ca martor!

Dar vă lăsăm să citiţi în întregime acest interviu acordat cotidianul.ro de către Călin Popescu Tăriceanu.

ION SPÂNU: Domnule preşedinte, vă rog să ne spuneţi cum aţi primit vestea că împotriva dumneavoastră DNA a declanşat urmărirea penală pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului?

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU: În primul rînd vreau să vă mulţumesc pentru articolul din „Cotidianul” pentru că este şi pentru mine o încurajare şi sper să le deschidă şi altora ochii şi mintea în faţa lucrurilor grave care se întîmplă. Eu am fost chemat în aprilie în calitate de martor la un dosar, dar, de fapt, totul era premeditat! După ce am dat declaraţiile acelea, eu nu am plecat acasă cu o copie a declaraţiilor. Dar ieri, cînd am plecat de la DNA Braşov, şi am avut în faţă dosarul, m-am uitat din nou pe declaraţiile mele. Am zis: „domne, poate am avut un moment de neatenţie sau, din modul în care am răspuns, se poate deduce că am vrut să ascund ceva” şi am luat să citesc din nou declaraţiile făcute în aprilie, cînd m-au chemat ca martor. M-am uitat în oglindă cu acuzaţiile lor din comunicatul DNA. Acum spun răspicat: din ce am declarat eu, nu e nimic care să dea impresia că eu aş vrea să ascund ceva sau că am minţit!

Aveaţi îndoieli în legătură cu acele declaraţii?

Nu, dar ştiţi că poţi minţi ori spunînd neadevărul, ori prin omisiune. În declaraţiile mele nu e nici una, nici alta! Şi vreau să vă mai atrag atenţia asupra unui alt lucru. După ce am plecat de la DNA, la o jumătate de oră a apărut comunicatul! Vă întreb, din experienţa dvs. de jurnalist, cam în cît timp se redactează şi se dă publicităţii un asemenea comunicat?

Avînd în vedere procedura de redactare, aprobare şi transmitere către Biroul de comunicare, probabil că în 2-3 ore.

Vedeţi, acesta a fost difuzat după o jumătate de oră şi de-asta vă spun că totul a fost premeditat.

În comunicatul DNA se fac nişte referiri la relaţiile dintre anumite persoane pe care dumneavoastră le-aţi fi ascuns. Puteţi să-mi spuneţi concret ce aţi fost întrebat şi ce aţi răspuns?

Fiind un dosar aflat în cercetare penală, nu pot să vă spun pentru că procurorii chiar mi-au pus în vedere să nu fac publice informaţiile din dosar.

Nu vă cer decît răspunsuri în legătură cu acuzaţiile descrise în comunicatul DNA, care sînt deja publice.

În comunicatul DNA se spune că eu aş fi ascuns faptul că ştiam că Marius Marcovici, care a fost consilier la cancelarie, îl cunoştea pe Tal Silberstein, dar procurorul nici nu m-a întrebat aşa ceva! M-am uitat acum pe declaraţii şi nu m-a întrebat: „domne, ştiaţi că au legături cei doi”? Pur şi simplu nu m-au întrebat aşa ceva! Sînt acuzat că am dat răspunsuri mincinoase la întrebări care nu mi-au fost puse! Procurorul m-a întrebat de principiu, de pildă, cît de apropiate erau relaţiile cu o persoană X, iar eu le-a spus că nu există o unitate de măsură pentru a stabili aşa ceva, nici metrul, nici procentul, ca să pot răspunde 5% sau 7%! Aşa, relaţii am cu multă lume, dar nu înseamnă că am cu toţi o relaţie apropiată! Deşi ei nu m-au întrebat dacă am o relaţiei apropiată cu cineva, vreau să vă spun că undeva este o fractură logică pentru că şi aşa să fie, persoana respectivă nu e obligată să-mi spună mie ce activităţi desfăşoară şi nimeni nu poate să presupună că eu ştiu ce face orice persoană cu care stau de vorbă sau să mă poată bănui pe mine că eu îl favorizez! Aici e o fractură gravă în logica lor!

Textul de lege incriminează mărturia mincinoasă doar pentru declaraţii care au legătură cu „aspectele esenţiale ale cauzei”. Despre acestea aţi fost întrebat?

Am văzut în comunicatul DNA că scrie că pe unul din ei l-am prezentat unor personalităţi politice. Şi care-i problema? Îmi interzice cineva să fac treaba asta? Bineînţeles că atunci cînd el era consultant la PNL l-am prezentat multor oameni politici! Şi dacă l-am prezentat ulterior comiterii de către el a anumitor infracţiuni în anii 2007-2008, care este relevanţa?

Dar v-au întrebat acest lucru, dacă l-aţi prezentat unor oameni politici?

Nu, nici pomeneală! Persoana aceea are un dosar de corupţie, de trafic de influenţă şi mai ştiu eu ce, dar DNA nu are nici un motiv să mă acuze pe mine în acest dosar. De altfel, Dosarul lor este trimis deja în judecată şi ei, neavînd nimic cu care să mă acuze pe mine, au construit dinainte acest dosar ca să mă şicaneze cu chestiunea asta.

Vreţi să spuneţi că nu-i interesau ce ştiţi despre relaţiile dintre acele persoane, ci eraţi doar o ţintă separată?

Da, bineînţeles că eu am fosta ţinta procurorilor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.