Sunt echipe de provocatori trimise în zonele fierbinţi?

Un site specializat în dezvăluiri informează că în zonele în care au fost probleme pe 2 noiembrie au fost trimise de PSD echipe cu misiunea de a provoca dezordini. Pe de altă parte, oficiali ai PSD au reluat teza provocatorilor, arătând însă cu degetul în altă parte. În multe secţii de votare din diaspora numărarea voturilor va fi făcută doar de oamenii guvernului.

30 de echipe de şoc pentru provocarea dezordinilor?

Site-ul Comisarul.ro a publicat recent o serie de informaţii din care reieşea că PSD ar încerca să provoace dezordini, să creeze „atomosferă” la secţiile de votare din străinătate pentru a împiedica să se voteze masiv în zonele cu comunităţi româneşti mari. Concret, site-ul respectiv susţinea că 30 de echipe, formate din câte 18 persoane, cei mai mulţi foşti condamnaţi sau informatori ai DIPI” (Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne), urmau să plece din România spre Italia, Spania, Franţa, Anglia şi Germania, unde ar urma să opereze în zona secţiilor de vot aglomerate. Conform Comisarul.ro, în această poveste ar fi amestecat şi Sebastian Ghiţă în calitate de super-vizor şi finanţator. Site-ul respective mai susţinea că în pregătirea acţiunii, oficiali de la Bucureşti – Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici – al lansat din timp „teza provocatorilor”.

Teza „provocatorilor” reluată şi mai virulent

Am luat sub beneficiu de inventar informaţiile din Comisarul.ro (totuşi un site care a prezentat şi în trecut dezvăluiri notabile), dar nu putem deloc exclude scenariul prezentat. Mai ales că în ultimele zile, am mai fost două ieşiri în media în care explicit s-a întărit „teza provocatorilor”, evident, arătându-se cu decetul spre cealaltă tabără. Acelaşi Bogdan Stanoevici a declarat chiar înainte de a pleca la Londra: „De exemplu, la Paris, unde au fost toate aceste evenimente provocate de grupuri organizate care au venit. Eu am stat 22 de ani în Franţa, iar în Franţa există un sistem care se numesc <>, sunt grupuri de tineri revoltaţi pe orice, care, la orice manifestaţie, indiferent de subiect, ei se vor infiltra ca să intre în conflict. Din informaţiile pe care le-am primit şi de la Viena şi de la Paris este că anumite persoane care făceau parte din grupurile care urlau şi care au blocat secţiile de votare nu vorbeau româneşte” (declaraţie făcută la TVR Internaţional). A doua: „Eu cred ca acţiunea de discreditare a votului din diaspora – acolo unde Basescu a fost întotdeauna bine organizat – va continua, iar duminică, în ciuda tuturor măsurilor luate, vom asista la aceleaşi imagini cu cetăţeni nemulţumiţi că nu pot vota, că sunt umiliti, etc etc etc. (Aici, la Bruxelles, mi se spune că unii se şi antreneaz, se pare, cum să filmeze cât mai bine scenele respective …) (Ioan Mircea Paşcu, europarlamentar PSD, editorial în DCNews).

Voturile din zonele fierbinţi vor fi numărate doar de oamenii guvernului

Noul ministru de externe, Teodor Meleşcanu a dat vineri ultimele declaraţii de presă legate de chestiunea votului din diaspora. El s-a mai referit la sprijinul acordat de MAE pentru „buna desfăşurare” a alegerilor peste hotare. La toate secţiile de votare din străinătate unde a fost posibil (sic!) au fost suplimentate până la numărul maxim admisibil, şi anume, şapte, cabinele de votare şi ştampilele. De asemenea, MAE a pus la dispoziţia Biroului Electoral pentru Străinătate personal suplimentar pentru completarea numărului membrilor birourilor secţiilor de votare până la maximum de membri permişi de lege, respectiv şapte persoane. Din toată această listă pe care am propus-o Biroul Electoral pentru Străinătate a selectat o listă de aproximativ 120 de persoane, considerând că sunt suficiente pentru asigurarea bunei desfăşurări a votului”.

În timp ce Meleşcanu anunţă trimiterea celor 120 de persoane (angajaţi din Centrala MAE de la Bucureşti), celor de la ACL nu li se permite să-şi înlocuiască oamenii care – din motive necunoscute, dar bănuite – nu s-au prezentat pe 2 noiembrie la birourile secţiilor de votare. Iată ce declară vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban: În baza Legii de organizare a alegerilor, am înlocuit o serie de reprezentanţi ai ACL în diferite secţii de votare din străinatate. În baza unei circulare transmisă de MAE, preşedintii Birourilor Electorale ale secţiilor de votare le-au comunicat, cand au fost contactaţi telefonic de reprezentanţii nostri, că nu au dreptul să fie membri în birourile electorale ale secţiilor de votare şi să nu se prezinte la aceste birouri pentru că nu sunt cuprinşi în procesul verbal. Ne aflăm în faţa unei grave încălcari a Legii electorale”. Tot Ludovic Orban a mai afirmat că deţine informaţii din câteva ţări europene că reprezentanţilor partidelor din arcul guvernamental din secţiile de votare li s-au dat indicaţii să nu se prezinte la secţiile de votare în turul doi în scopul de a reduce la maximum numarul celor ce operează în ziua alegerilor, iar rezultatul va fi „fizic, mai puţini cetăţeni români vor putea vota, pentru că fiind secţii de votare cu puţine persoane în birou, procedura de vot va fi lentă”. Ce concluzie se poate trage: pe de o parte 120 de angajaţi ai MAE (deci angajaţi guvernamentali) vor fi în secţiile de votare, pe de altă parte ACL nu poate trimite reprezentanţi pentru a-i înlocui pe dezertorii din 2 noiembrie. Cu alte cuvinte, în zonele fierbinţi (cu participare masivă – n.a.) în majoritatea secţiilor de votare numărătoarea voturilor va fi făcută de oamenii guvernului.

Plimbăreţul Meleşcanu minte ca şi Corlăţean

Mâine (azi – n.a.) mă voi afla la Munchen, unul dintre locurile unde s-au înregistrat aglomeraţii în primul tur de scrutin, pentru ca apoi să merg la Paris, unde mă voi întâlni şi cu reprezentanţii diplomatici români din Belgia, iar duminică, pe 16 noiembrie, dacă timpul îmi va permite, voi vota la Paris (…) Nu MAE organizează alegerile. BEC, împreună cu Biroul Electoral pentru străinătate, Biroul numărul 84, sunt responsabili pentru organizarea alegerilor, în calitate de unică autoritate cu atribuţii în materie electorală. MAE, ca entitate a administraţiei centrale, are, potrivit legii, exclusiv atribuţii logistice, administrative şi de a acorda sprijin biroului electoral pentru străinătate în desfăşurarea activităţii acestuia şi în relaţia sa cu misiunile diplomatice şi consulare, cu institutele culturale ale României”, a afirmat Teodor Meleşcanu în declaraţia de presă de vineri seara. Practic Meleşcanu repetă aceeaşi minciună ca şi Corlăţean şi Ponta. Legea alegerii preşedintelui (L370/2004) este clară: Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate se stabilesc de către ministrul afacerilor externe, prin ordin…(art.12, alin3). De ce a fost nevoie de reluarea acestor minciuni? Pentru a se justifica refuzul de a înfiinţa noi secţii de votare în diaspora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.