Suprarealismul pe canal

Diseară, de la ora 18.00, în Serra dei Giardini della Biennale (Viale Giuseppe Garibaldi 1254) de la Veneția are loc vernisajul expoziției de pictură și desen „Blitz veneziano“, ce va reuni o serie de lucrări recente ale artistului Florian Doru Crihană.

Expoziția rămâne accesibilă pentru public până pe 13 octombrie 2017, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00. Cristian Luca (Directorul adjunct al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția) și artistul Florian Doru Crihană vin în fața publicului la evenimentul de deschidere. „Expoziția pictorului și graficianului Florian Doru Crihana cuprinde acuarele și picturi executate în ulei pe carton, realizate în perioada 2015-2017, o sugestivă selecție tematică de lucrări care abordează teme de actualitate interpretate în cheie satirică, prin recurgerea la o fină ironie ce utilizează elemente de istorie și tradiție pentru a înfățișa cotidianitatea și pitorescul societății actuale, în dinamica specifică acesteia în secolele XX-XXI. Seria de tablouri conține reprezentări suprarealiste realizate în urma studiilor din ultimii ani asupra orașului Veneția, dar și a vizitelor prilejuite de căutarea filonului de inspirație“, notează organizatorii.

Potrivit unui comunicat, artistul a urmărit să evidențieze aspectele mai puțin cunoscute din viața orașului, precum și unele elemente insolite și de actualitate: „Având ca personaje principale «Mirele și Mireasa», tablourile poarta privitorul prin poveștile Veneției, răstălmăcite într-o cheie umoristică. Astfel apar «Legenda construcției Podului Rialto» sau confiscarea picturii «Nunta la Cana», de către Napoleon Bonaparte. Compozițiile înfățișează și edificii istorice binecunoscute, precum «Turnul Orologiului», «Palatul Dogilor», «Puntea Suspinelor», «Il Campanile» etc.“ Realizarea acestei serii de lucrări i-a oferit artistului ocazia să studieze bisericile din Veneția și să execute picturi înfățișând câteva dintre edificiile care au câte o poveste mai cunoscută: Biserica Santa Maria della Salute și Biserica Madonna dell’Orto. Potrivit curatorilor, Veneția este pentru artist un punct „fierbinte“ al continentului, un tărâm de inspirație de la care pictorul poate porni spre a ajunge până în contemporaneitate, la temele de actualitate din Europa noastră cea de toate zilele. Florian Doru Crihană este un artist multipremiat pe plan național și internațional, care se bucură de aprecierea publicului și a criticii de specialitate. Pe lângă numeroasele expoziții personale și colective din țară, artistul a expus, de mai bine de 25 de ani, în expoziții personale organizate în străinătate, foarte recente fiind cele găzduite de Galeria Cathédrale din Fribourg (16 martie-15 aprilie 2017), sediul din Strasbourg al Consiliului Europei (26 iunie-28 iulie 2017) sau Galeria Jägertor din Potsdam (24 august-9 septembrie 2017).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.