Supraviețuitorii unui infarct – victime ale depresiei

Sorin Panciu a fost internat în spital de 14 ori în ultimii patru ani. În vârstă de 61 de ani, el a supraviețuit la două accidente vascular-cerebrale și cinci operații pentru deblocarea arterelor din jurul inimii, inclusiv trei proceduri pentru stent. Ia 18 pastile pe zi și face injecții o dată la două săptămâni cu un medicament care îi scade colesterolul. Acum, boala care i-ar putea lua viața lui Sorin nu este cea a inimii. Este depresia, care l-a împins la două tentative de sinucidere în anul care a urmat primei operații.

Una din cinci persoane spitalizate pentru infarct sau dureri în piept face depresie majoră, potrivit statisticilor American Heart Association. Unul din trei supraviețuitori ai infarctului devine depresiv, de aceeași afecțiune suferind și jumătate din cei care fac operație de bypass. Acestea sunt datele statistice ale americanilor. La noi, așa ceva nu există. Fie din indiferența autorităților, fie din cauză că toţi aceia care suferă de depresie nu vor să recunoască, ascunzând acest lucru.

Depresia crește riscul de deces

Pacienții cu boli ale inimii care au devenit depresivi sunt de două ori mai predispuși la deces în următorii zece ani decât ceilalți pacienți, potrivit unui studiu prezentat în luna martie la întâlnirea anuală a Colegiului american de cardiologie. Potrivit studiului, depresia crește riscul de deces mai mult decât orice alt factor, chiar și decât fumatul, spune cea care a coordonat cercetarea, Heidi May, epidemiolog cardiovascular la Intermountain Medical Center Heart Institute din Salt Lake City. „Puțini bolnavi cu afecțiuni cardiace se sinucid. Cei mai mulți supraviețuitori ai unui infarct care suferă de depresie mor din cauze fizice, în mare parte pentru că nu mai sunt motivați să aibă grijă de ei și să ia medicamentele așa cum li s-a recomandat“, explică Mariana Oprea, psiholog. Ea spune că oamenii care suferă de depresie mai degrabă se apucă de fumat decât să facă sport și să urmeze o dietă sănătoasă. „Poate că ți s-a spus să ții regim, dar dacă suferi de depresie, s-ar putea să te gândești: «Asta este prea mult pentru mine. Nici măcar nu pot procesa această informație acum»“. În SUA, încă din anul 2008, American Heart Association a recomandat cardiologilor să folosească un chestionar scurt pentru toți pacienții care suferă de inimă. În România, nici măcar nu s-a pus problema până acum. În plus, medicii cardiologi reclamă faptul că nu au timp să se ocupe și de problemele de sănătate mintală ale pacienților lor.

„Puțini bolnavi cu afecțiuni cardiace se sinucid. Cei mai mulți supraviețuitori ai unui infarct care suferă de depresie mor din cauze fizice, în mare parte pentru că nu mai sunt motivați să aibă grijă de ei și să ia medicamentele așa cum li s-a recomandat.“ Mariana Oprea, psiholog

Ignorarea semnelor de avertisment

Sorin Panciu – care spune că depresia i-a testat inclusiv mariajul – spune că nimeni nu și-a pus problema să-l trimită la un psiholog după toate procedurile la inimă, deși el avea antecedente cu episoade de depresie încă din adolescență. Nu i s-a prescris niciun antidepresiv, până când nu a încercat să se sinucidă prima oară. „Sistemul de sănătate a dat încă o dată greș“, spune psihologul Mariana Oprea, când a aflat povestea lui Sorin Panciu. După a doua intervenție la inimă, el a încetat să-și mai ia medicamentele timp de cinci zile – o situație pe care unul dintre medicii săi cardiologi a considerat-o încercare de suicid. Acesta l-a trimis la un prieten de-al său psihiatru, care l-a supravegheat o săptămână și i-a prescris medicamente. Apoi, au urmat ședințele de consiliere, iar Panciu este acum pe drumul cel bun. „M-am apucat să fac și sport și m-am simțit mai puternic și mai puțin ieșit din uz, cum s-ar zice. Chiar cred că lungile discuții cu psihiatrul și medicația mi-au crescut starea de spirit și mi-au redat încrederea în forțele mele“, spune el. „În noaptea dinaintea celei de-a treia sau a patra operații eram sigur că nu o să supraviețuiesc. Am spus atunci: Doamne, tot ce îți cer este să-mi mai dai măcar o zi și voi încerca să fiu un om mai bun în fiecare zi. Atunci s-a produs un declic în capul meu și am încercat să mă schimb“, povestește el.

Lui Sorin Panciu nu-i mai este frică de moarte. Și, deși din când în când mai are episoade de depresie, el poate să-și țină sub control temerile și anxietatea mult mai bine decât în trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.