Surpare la mina Lupeni: „Se aud semne de viață”

Trei mineri au fost prinși în subteran în urma unei surpări care a avut loc joi după-amiază într-o galerie la Mina Lupeni, din Valea Jiului, la fața locului intervenind echipaje de salvatori.

Update: Consiliere psihologică – Rudele celor trei mineri au fost invitate la sediul exploatării miniere pentru a fi ținute la curent cu operațiunile de salvare, dar și pentru a putea fi consiliate de un psiholog, a informat Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică (CJCIP) Hunedoara.

Purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Oana Stoicuța, a declarat că surparea a fost cauzată de condițiile geologice din subteran. „Surparea s-a produs din cauza tectonicii extrem de dificile din regiunea respectivă. Vorbim de abatajul frontal panoul 7C. Operațiunea de salvare este în plină desfășurare. Din păcate, nu putem estima un timp (până la care se va finaliza operațiunea — n.r.). Deocamdată nu putem spune decât că se avansează și că avem speranța că vom putea să-i recuperăm pe cei trei colegi. (…) Se aud voci, dar e bine să fim precauți. Atât timp cât se aud voci, distanța nu este foarte mare, dar nu putem estima cât mai durează”, a afirmat reprezentanta CEH.

Potrivit ultimelor informații, în galeria care s-a surpat lucrau 11 mineri, și nu 14, cum se anunțase inițial. Dintre cei 11 mineri, opt au reușit să fugă din zona surpării, iar trei au rămas blocați acolo.

Update: Cei trei mineri prinși în subteran la mina de la Lupeni au reușit să comunice cu echipa de salvare, au declarat surse implicate în operațiunile de salvare.

Operațiunile de salvare continuau și după ora 17.30. Unul dintre minerii care au reuşit să se salveze – altul decât cei trei prinși – a fost transportat la Spitalul Municipal Petroşani, cu o ambulanţă, având un traumatism toracic şi răni la mâini şi la picioare.

Update: Dosar penal – La Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani s-a constituit, joi, un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinşi în subteran trei mineri, a anunțat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un comunicat.

„La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi salvatori precum şi un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la PCA Alba”, precizează sursa citată.

Update: Minerii ar fi în viață. ”Înțeleg că prin eforturile salvatorilor minieri și asistați de colegii de la ISU s-a pompat aer și se aud semne de viață din mină. Înțeleg că sunt pe la 500 de metri adâncime blocați. Suntem alături de familii și depunem toate eforturile, repet, omenești, tehnice posibile, să-i recuperăm în viață”, a spus premierul Mihai Tudose, la începutul ședinței de Guvern de joi.

”Echipa de salvatori a intrat deja în subteran. Ne-a comunicat la suprafaţă că se aud voci, ceea ce înseamnă că cei trei mineri ar putea fi în viaţă”, a declarat la rândul său liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean.

Galeria unde a avut loc surparea se află la o adâncime de 500 de metri.

Update: Două elicoptere SMURD, dintre care unul care poate transporta victime multiple, au fost trimise, joi după-amiază, la locul incidentului, a anunțat Raed Arafat.

„E o surpare de pământ pe o lungime de 10 metri, sunt trei oameni afectați, nu știm dacă sunt prinși sub pământ sau au rămas în partea dinaintea surpării. Va sosi un elicopter SMURD, sunt două ambulanțe, dintre care una pentru victime multiple. Am convocat grupul de suport tehnic format din reprezentanți ISU, ITM, toate instituțiile care au relevanță pe acest subiect”, a declarat Fabius Szekely, prefectul județului Hunedoara.

Premierul Mihai Tudose i-a solicitat joi ministrului Energiei, Toma Petcu, să meargă la Hunedoara, după surparea de la mina Lupeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.