„Surpriza” românească de pe lista Europol

Primele patru persoane date în urmărire de Europol sunt români, lista „Most Wanted”, începând cu Gregorian Bivolaru și continuând cu doi interlopi și fratele lui Omar Hayssam, potrivit informațiilor postate pe site-ul instituției consultate de Mediafax.

Fie că au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de înșelăciune, constituire a unui grup infracțional, fie că sunt urmăriți pentru fapte penale, cei patru români deschid lista celor mai căutate persoane de către Europol.
Ordinea în care ei apar în această listă este dată de momentul în care au fost dați în urmărire internațională, criteriul principal nefiind gravitatea faptei pe care au săvârșit-o.

Primul pe listă este Gregorian Bivolaru, ale cărui nume și fotografie au fost publicate pe site-ul instituției în cursul zilei de vineri. Liderul MISA este căutat pentru că ar fi săvârșit mai multe infracțiuni de trafic de persoane și abuz sexual. Conform site-ului, aceste infracțiuni ar fi fost înfăptuite în Franța sau Finlanda, începând din 2006 până în 2013.
Gregorian Bivolaru a fost dat în urmărire internațională de autoritățile din Finlanda, după ce a fost emis un mandat de arestare în lipsă pe numele său. El nu a fost găsit la domiciliul din judeţul Sibiu şi se pare că ar fi plecat din ţară în ziua care a urmat eliberării din Penitenciarul Bistriţa. Se pare că, în prezent, liderul MISA se află în Suedia.
De altfel, numele lui Gregorian Bivolaru s-a mai aflat pe lista Europol, înainte să fie prins în Franța și predat autorităților din România.

Imediat după Bivolaru se află interlopul ieșean Gheorghe Clapon. El este căutat de autorități după ce a fost condamnat la nouă ani şi cinci luni de închisoare pentru uz de fals şi spălare de bani. Clapon a dispărut imediat după ce magistrații au anunțat sentința în cazul său, în luna aprilie.

Ieșeanul a fost condamnat după ce a reușit să dea un tun de peste 1,2 milioane de euro. El, alături de alți complici, au păcălit reprezentanţii unor firme din Bucureşti şi Germania. Ei au semnat contracte de intermediere şi vânzare-cumpărare a unor utilaje industriale care ar fi trebuit să fie aduse din Ucraina. Interlopul le-a arătat reprezentanților firmelor utilaje care arătau exact precum cele din documente, însă ele aprțineau altcuiva.
Lista Europol este continuată cu fratele lui Omar Hayssam. Omar Mukhles, condamnat pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak, se află pe lista „Most Wanted”, întrucât a dispărut după condamnarea la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de terorism.
„În perioada 23 — 30 iunie 2006, a planificat și înlesnit ieșirea frauduloasă din România a unui cetățean, cunoscând faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor acte de terorism prin organizarea și finanțarea operațiunii de răpire a celor trei jurnaliști români, în Irak”, se arăta într-un comunicat al IGPR, de la jumătatea anului 2016.

Lista este completată de Ionel Silvestru, un român căutat pentru că a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare pentru proxenetism, trafic de minori şi trafic de persoane. El este dat în urmărire internațională de mai bine de șase ani.
Între 2004 şi 2010, fugarul a racolat zeci de fete, multe dintre ele minore, pe care mai apoi le-a trimis în cluburi din Spania şi Marea Britanie, unde le-a obligat să se prostitueze, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Române pentru Mediafax. Victimele erau racolate din zona oraşelor Hârlău şi Măcin, de pe urma lor reuşind să obţină beneficii de peste jumătate de milion de euro, au mai precizat sursele citate.

Cei patru români completează lista celor 65 de persoane căutate internațional, aceștia fiind atât condamnaţi, cât şi suspectaţi că ar fi comise infracţiuni grave sau acte de terorism în Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.