Surprize neplăcute în grădina lui Hayssam

Mihaela Gordin a fost şef birou financiar-contabil în cadrul grupului de firme condus de teroriştii Omar Hayssam şi Mohamad Munaf. Deşi este posesoarea unor informaţii importante despre grupul de crimă organizată care a pus la cale răpirea jurnaliştilor români în Irak şi a avut acces la documentele emise de Omar Hayssam şi de fraţii săi daţi în urmărire internaţională, Gordin nu a fost audiată de magistraţi.

Redacţia noastră a intrat de curând în posesia unor înregistrări ale mărturiilor fostei angajate a grupului de firme care produce şi comercializează apa minerală Bucovina, ultima redută infracţională a fraţilor Omar, nepusă sub sechestru de autorităţile române. Reamintim faptul că, după arestare (pentru fapte de terorism internaţional), cei doi terorişti şi-au înstrăinat uriaşele averi fără să fie jenaţi de autorităţile române şi americane, direct din spatele gratiilor. Bani, bunuri şi imobile au fost vândute s-au pasate către alte grupări teroriste apropiate celor doi infractori.

După o scurtă prezentare a ingineriilor financiare comise de Omar Hayssam, vă oferim câteva fragmente din mărturiile fostei contabile şefe Mihaela Gordin, aflate pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti. După un asalt antiterorist aupra firmelor lui Omar, de ziua lui Traian Băsescu, procurorii au ridicat documente cu un camion. Găseau date despre traficul ilegal cu armament şi încă o surpriză.

În anul 1998, prin câteva inginerii financiare, sirianul Omar Hayssam preia firmele Moldo Drinks Production din Vatra Dornei, Suceava şi Rio Soft Drinks din Timişoara de la omul de afaceri Johann Theodor Stăniş, apoi schimbă numele Moldo Drinks Production în Bucovina Mineral Water S.A. Stăniş pierduse firmele în urma contractării unor împrumuturi (circa 800.000 $) luate de la Omar Hayssam şi fratele acestuia, Omar Mohamad, care au pretins ca garanţie acţiuni la firma Rio Soft Drinks. Se pare că urmaşii lui Johan Theodor Stăniş se judecă şi astăzi cu fraţii Hayssam pentru firmele înstrăinate prin documente falsificate.

După preluarea firmelor de mai sus, Omar Hayssam numeşte în funcţii de conducere mai mulţi foşti ofiţeri de poliţie :

Director general – Croitoru ştefan, până în 1996, fost şef în poliţia economică

Director adjunct – Musteaţă Vasile – fost şef la crimă organizată

Director comercial – Borcan Nicolae – colonel

Director fabrică la Timişoara – Petrăchioiu Mihai – fost şef poliţie economică Timişoara – deţine hotelul President din acelaşi oraş. Petrăchioiu este amestecat în problema traficului de carburanţi în timpul embargoului asupra Iugoslaviei.Un alt director important în cadrul grupului de firme era Iosif Gheorghe.

În 1998, sediul central al firmelor teroristului sirian se afla în clădirea Republicii Populare Democrate Coreene la Bucureşti, în şoseaua Nordului nr. 6, sector 1 (lângă benzinăria Lukoil), unde Omar Hayssam deschisese şi un cazinou folosit vreme îndelungată în operaţiuni de spălare de bani şi plata oficalilor români corupţi.

Fraţi, cumnaţi, falimente şi lichidări

Firma Bucovina Mineral Water SRLa fost creată de Omar Hayssam la 22 mai 2000, aparţinându-i iniţial cumnatului său Mihai Nasture. În anul 2000, Bucovina Mineral Water SRL (fostă Best DrinkProduction) preia prin “inginerii financiare” activele Bucovina Mineral Water S.A., aceasta din urmă acumlând datorii şi intrând în lichidare. Nu se ştie cum, Mihai Nasture creditează firma Bucovina Mineral Water SRL cu 3 milioane de dolari. Patru ani mai târziu, Abdullah şi Mukhles Omar devin proprietarii companiei. La începutul lunii august 2005, societatea era controlată de Abdul Kader Banna şi egipteanul Hanafi Sayed Ahmed Hanafi. Retragerea strategică a fraţilor lui Hayssam a fost urmată de apariţia în documentele firmei a nepotului lui Hayssam, Qasem Abdul Ghani, iar Banna a preluat controlul firmei. Plecarea lui Nasture din firmă a avut loc la o săptămână după ce a fost pus sub acuzare, împreună cu cumnatul Omar Hayssam, într-un dosar legat de privatizarea Foresta SA Nehoiu. Qasem Abdul Ghani asociat la Bucovina Enterprises şi la Bucovina Mineral Water a plecat din România în iunie 2006 şi nu s-a mai întors.

Între anii 2000 şi 2002, activitatea firmelor lui Omar Hayssam sa împărţit astfel: apă minerală se producea la fabrica din Vatra Dornei, sucuri, la fabrica din Timişoara.

În 2002, activitatea de la fabrica din Vatra Dornei trece pe firma Bucovina Enterprises, una dintre puţinele societăţi ale sirianului, care la avut în acte, la vedere, pe Omar Hayssam (acţionariat: Omar Hayssam 98%, Omar Adela 2%). Bucovina Enterprises solicită şi obţine de la statul român, în perioada 2002-2003, o returnare de TVA în valoare de 1.400.000 RON.

Mihaela Gordin: Singura chestie… eu am probleme cu figurile şi cu numele. Mă poziţionez bine în timp, dar nu ţin bine minte numele. Din 1998 am fost între ei. Între ei…. Să ştii că ei atunci când m-au dat în judecată, au scris acolo că aş fi dat în presă. A fost avocatul meu şi a zis : daţi dovada că am dat eu.E dosar public. Eu nu iau Jurnalul. Să-ţi spun altceva. Mona, poate ai auzit de ea. Secretara lui Omar, şefa lui de cabinet, care i-a găsit în calculator o ofertă d-asta. De arme. Era unul în firmă care cică, ăla era creierul. Michel era (Michel Nahas). Michel, dar nu ştiu cum îl mai chema. Care a fugit imediat în Liban. şi pe aia a scos-o din firmă. E venită din nou la Bucovina, din septembrie. A adus-o din nou la Bucovina. Mona. Dar nu-i mai ştiu numele. E micuţă, frumuşică şi vorbeşte ea foarte pisicos, aşa. Ea, imediat după ce a început nebuneala, şi a fugit Michel şi aşa, a luat-o din firmă. Michel cică, ar fi fost creierul ingineriilor financiare. Dar îmi aduc aminte că a avut firmă pe numele lui. Aia s-a întors în firmă. Înseamnă că a primit garanţii că nu mai e nicio problemă. Am numărul de telefon al unui poliţist care a fost cu mine la Vatra Dornei. şi aş întreba eu, unde sunt actele alea, jumătate de camion?”.

Asaltul “antiterorist” asupra firmelor deţinute de Hayssam

În data de 22 octombrie 2004, la solicitarea procurorilor, s-au obţinut de la Tribunalul Bucureşti autorizaţii de interceptare a convorbirilor telefonice pentru o parte din membrii grupării infracţionale. Pe 1 noiembrie 2004 a început urmărirea penală faţă de membrii grupării infracţionale, incluzându-l pe Omar Hayssam. În data de 2 noiembrie 2004, pe baza informaţiilor obţinute de ofiţerii de poliţie, în sensul că Omar Hayssam este speriat de ancheta declanşată împotriva sa şi că ar intenţiona să părăsească ţara, procurorul a solicitat Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) ca acesta să fie dat în consemn pe o perioada de 90 de zile, solicitându-se ca, în cazul în care Hayssam se prezintă la oricare punct de frontieră, să fie înştiinţat procurorul, urmând a se lua măsurile pe care le apreciaza ca oportune la momentul respectiv.

Două zile mai târziu, pe 4 noiembrie 2004 (de ziua lui Traian Băsescu) procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri din cadrul Direcţiei de Investigarea Fraudelor a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), au efectuat cinci percheziţii la locaţiile din Bucureşti şi o percheziţie în Buzău, toate vizând firmele din grupul Manhattan. Autorizaţiile de percheziţie au fost eliberate de Tribunalul Bucuresti la solicitarea procurorului.

Magistraţii DIICOT în frunte cu Cleopatra Cătălina Mihalache (ulterior Chivu după căsătoria la Galaţi), detaşată special de la Brăila pentru a lucra la „Lotul Hayssam”, verifică şi confiscăun camion cu documente şi ştampile ale firmelor, aflate în cele 6 locaţii percheziţionate, aparţinând sirianului. Oficialii români reţin două persoane din conducerea firmelor percheziţionate. Unul dintre directorii reţinuţi şi audiaţi de procurorii DIICOT este Michel Nahas, creştin libanez la origine, capul traficului cu armament. Al doilea director audiat se numea Emile Raja El Assal.

Lista domnului Omar şi operaţiunile ilegale pe teritoriu străin

A fost ridicat calculatorul şefei de cabinet a lui Omar Hayssam (încă din perioada 1992-1993), cunoscută în firmă sub numele de Mona Haloca (care trăia cu Emile Raja), în vederea obţinerii mandatului de percheziţiei informatică. Documentele cu pricina au fost întocmite de Mona Haloca, secretara personală a sirianului şi apropiată a libanezului Michel Nahas, fost director general al grupului Manhattan. Nahas a dispărut imediat după arestarea lui Hayssam în 2005.

Imediat au apărut în presă, primele liste cu echipamentele militare comandate de Omar Hayssam din Transnistria. Sub titlul “Lista domnului Omar“, unul dintre fişere făcea referire la un contract de 70 de milioane de dolari pentru echipamente militare fabricate în CSI. Lista cuprindea clasicele rachete Katiuşa, avioane MiG 29, lansatoare de rachete şi sisteme antiaeriene. Ce nu a apărut în presă ? Nişte informaţii extrem de sensibile despre o centrală nucleară ridicată de regimul Bashar Al Assad în nord-vestul Siriei. Datele au fost transmise de urgenţă serviciilor secrete israeliene care au desfăşurat o operaţiunea sub numele de cod Orchard (Livada). Astfel, România participa alături de SUA şi Israel, la una dintre cele mai importante operaţiuni ilegale pe teritoriu străin (cum obişnuieşte să le denumească fostul preşedinte Traian Băsescu).

Nici astăzi nu ştim ce s-a ales din documentele, ştampilele şi calculatoarele confiscate. Totul este în custodia Parchetului General. Documentele au fost consultate de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, pentru instrumentarea dosarelor de trafic cu armament şi crimă organizată deschise pe numele lui Omar Hayssam şi ale acoliţilor săi.

Hayssam s-a considerat încolţit de anchetatori, mai ales că aceştia percheziţionaseră sediul City Center din Bucuresti şi biroul personal al lui Omar Hayssam. Pe 11 noiembrie s-a dispus efectuarea unei percheziţii în sistemele informatice ridicate de la locaţiile percheziţionate, urmărindu-se în principal stabilirea modalităţilor de ţinere a evidenţelor contabile.

Telefonul cu bucluc al generalului Gabriel Oprea

Martorii acelor zile povestec că în dimineţa zilei de 4 noiembrie 2004, pe la ora 9.00, la secretariatul firmei Bucovina Enterprises S.R.L. a sunat cineva de la cabinetul lui Gabriel Oprea, la acea dată politician important în PSD. Persoana respectivă dorea să-l contacteze pe Omar Hayssam. Negăsindu-l, a lăsat un număr de telefon (0721.121.212), dar numai după cinci minute a apărut un ofiţer care a cerut secretarei Mona Haloca biletul pe care a notat numărul, motivând că Omar Hayssam nu mai are ce vorbi cu Gabriel Oprea. După cum a mărturisit în faţa anchetatorilor, Mohammad Munaf primise ordin să memoreze acelaşi număr de telefon care figura pe listele Parlamentului României în dreptul lui Gabriel Oprea, după cum se poate vedea în documentul alăturat.

În după-amiaza aceleiaşi zile, Pârvan Violeta (amanta lui Omar Hayssam şi mama celui de-al optulea copil al sirianului) a intrat în toateta firmei după Mihaela Gordin – şef birou financiar contabilitate la acea dată, dându-i acesteia un bilet cu un număr de mobil la care trebuia să transmită următorul mesaj:

Da-ţi totul pe Mahomed!”.

Era vorba despre fratele lui Omar Hayssam, Mahomed Omar, care era la acea oră plecat în Germania. Numărul de telefon aparţinea unei avocate pe nume Mihaela, prezentă în acel moment în sediul Parchetului General. Amanta lui Hayssam a fost nevoită să apeleze la Gordin Mihaela pentru că nu se putea mişca în voie prin firmă, fiind însoţită continuu de un jandarm.

Mihaela Gordin:Pe unul dintre ei l-au îndepărtat de atunci. Unul Vasile. şi unul, Tudor, era la IGP şi mai am numărul lui de telefon. Uite, de exemplu pot să spun la proces… Pe 4 noiembrie, 2004 era ziua lui Băsescu. La noi, la servici, nu pot să-ţi spun ce a fost! Ne-a închis şi telefoanele. Din 2002, eram aici la City Center, lângă Crown Plaza. Acum a închiriat, a vândut. şi-a mutat firmele în vila lui de pe malul lacului. Una dintre secretare care este actuala nevastă româncă a lui Mahmoud, Claudia o chema, la un moment dat vine la noi. După ce s-au liniştit, ne-a zis că e şefa cabinetului domnului Oprea şi ne-a dat numărul de telefon. şi a venit după 5 minute unul dintre procurori şi a zis: Domnişoară, dă-mi numărul de telefon încoace, că n-o să mai aibă nevoie domnul Omar.Eu nu ştiu cu Yassin, cu arme, cu astea. Eu nu am văzut decât la televizor.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 144 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.