Surprize, surprize în procesul contrabandei cu ţigări de la Moraviţa

Rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie împotriva poliţiştilor de frontieră şi a vameşilor de la Moraviţa, arestaţi acum doi ani şi trimişi în judecată pentru corupţie, contrabandă cu ţigări şi costituire de grup infracţional, ar putea fi dat peste cap la următoarele termene de judecată de depoziţiile unor martori.

Potrivit avocaţilor care-i apără pe unii agenţi ai poliţiei de frontieră, în faţa instanţei vor fi chemaţi mai mulţi martori care susţin că fostul investigator sub acoperire din Vama Moraviţa, Cristian Mihai Vodă, ar fi comis, contrar prevederilor legale, mai multe acte de provocare la adresa celor care au fost acuzaţi în dosarul ”Lotul Moraviţa I şi II”. Martorii urmează să le povestească judecătorilor ce s-a întâmplat la începutul lunii decembrie 2010, în timpul unei şedinţe desfăşurate la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa.

Atunci, în plină şedinţă şi în faţa a zeci de poliţişti de frontieră, fostul şef de sector i-a solicitat agentului principal C.M. Vodă (care activa deja de două luni ca investigator sub acoperire) să părăsească punctul de frontieră şi să se pună la dispoziţia inspectorului şef de la Timişoara. Şeful de sector a luat această decizie după ce mai mulţi agenţi care lucrau în punct, la controlul documentelor de călătorie de la graniţa cu Serbia, s-au plâns că agentul Vodă i-ar fi provocat, fără succes, în mai multe rânduri, să primească de la el diverse sume de bani care proveneau din contrabanda cu ţigări.

La doar câteva minute de când agentul Vodă a părăsit şedinţa, şeful de sector a primit un telefon de la chestorul Ioan Buda în care mai-marele poliţiştilor de frontieră a solicitat imperios ca agentul alungat să fie reprimit să lucreze în punctul de frontieră de la Moraviţa. Vodă a fost rechemat în şedinţă şi, în faţa aceleiaşi audienţe, şeful de sector i-a transmis verbal decizia chestorului Buda. Acesta din urmă ştia foarte bine ce tip de activităţi defăşura investigatorul sub acoperire Vodă. După desantul ofiţerilor anticorupţie de la Moraviţa, din februarie 2011, toţi agenţii care s-au plâns că ar fi fost provocaţi de investigatorul sub acoperire au fost arestaţi preventiv şi, ulterior, trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional, contrabandă şi luare de mită. În judecată au fost trimişi atât poliţişti de frontieră, cât şi vameşi, în două loturi, unul cu 64 de învinuiţi şi celălalt cu numai 47. De la începutul anchetei, patru dintre inculpaţi, trei vameşi şi un poliţist de frontieră, au decedat.

Acţiunea ofiţerilor anticorupţie desfăşurată pentru destructurarea grupărilor infracţionale care controlau fenomenul contrabandei cu ţigări la vămile din vestul României a fost bine-venită. Numai că dovedirea infracţiunilor comise, precum şi a infractorilor trebuie să se desfăşoare prin acţiuni legale şi fără rezerve. La Moraviţa au căzut ”de fraieri” doar agenţii, în timp ce peştii cei mari, şefii diverselor structuri din punctele de frontieră, fără acordul cărora nimeni nu mişca în vămi, au fost salvaţi de şefii lor şi mai mari şi se află acum în diverse locuri călduţe. Pe la alte puncte de frontieră, prin aeroporturi, chiar la DGA, sau în misiuni externe, cum a fost cazul agentei Dora Chira, din Vama Moraviţa, o cunoştinţă mai veche a chestorului Buda.

Alţii au rămas pe loc şi continuă ”să lucreze” ţigările de contrabandă fără jenă. Numai în noaptea de 19/20 februarie, prin vama cu Serbia a trecut nestingherită o maşină în care se găseau 12 baxuri cu ţigări. Un apel la 112, datorat unui accident uşor de circulaţie, i-a determinat pe poliţiştii din Deta să se deplaseze în localitatea Stamora Germană, unde, în curtea unui localnic, au găsit maşina lovită, dar în care se aflau ascunse aproape 6.000 de pachete de ţigări cu timbru sârbesc. Atât maşina, cât şi ţigările au fost confiscate, iar proprietara acestora, o femeie de 31 de ani, a fost pusă sub acuzare pentru evaziune fiscală şi contrabandă.

Implicaţi în trecerea maşinii cu ţigări prin punctul de frontieră fără a fi controlată sunt trei poliţişti de frontieră şi un vameş. Şeful de tură de la poliţia de frontieră Cristian Sturza şi agentul Sebastian Bodo se aflau în apropierea maşinii, aşa cum rezultă şi din imaginile de pe camerele de luat vederi din punct, în timp ce agentul Drăguţ se afla în ghereta punctului. ”Cei trei lucrători au intrat în cercetare prealabilă pentru neglijenţă în serviciu şi în cazul lor a fost sesizat şi parchetul. Până la finalizarea anchetei, cei trei nu vor mai putea efectua controlul documentelor de călătorie în punctul de frontieră de la Moraviţa”, a declarat, pentru cotidianul.ro, Mihaela Leş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara. Doi dintre lucrătorii intraţi în cercetare prealabilă, Sturza şi Drăguţ, apar în dosarul şpăgilor de la Moraviţa din 2011, dar nu au fost inculpaţi. Se spune doar despre ei că ar fi colaborat cu anchetatorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.