Sursa: Nici măcar nu vă daţi seama de ce e în stare NSA, nimeni nu va mai fi în siguranţă

Sursa care a dezvăluit pentru The Guardian informaţii confidenţiale despre programele de supraveghere a comunicaţiilor efectuate de Statele Unite este un bărbat de 29 de ani, angajat al unui subcontractor american în domeniul Apărării, scrie cotidianul britanic, potrivit Reuters.

După ce a făcut publice documentele, bărbatul a renunțat la postul de consultant al NSA și se află acum în Hong Kong.

„Nu am nicio intenţie să mă ascund, pentru că ştiu că nu am făcut nimic rău”, a declarat Edward Snowden.

În interviul publicat de The Guardian, fostul angajat devenit acum informator a susținut că NSA a dezvoltat o infrastructură capabilă să intercepteze „aproape orice” și că NSA minte în mod curent în legătură cu motivele supravegherii în SUA. (…)NSA este în aproape toate ţările din lume. Nici măcar nu vă daţi seama de ce e în stare NSA, e înfricoşător ce capacităţi au, nimeni nu va mai fi în siguranţă”, spune fostul angajat NSA.

Tânărul a mai susținut că s-a decis să facă publice informațiile despre activităţile NSA după ce a realizat că Barack Obama, în ciuda promisiunilor, acţionează la fel ca predecesorii săi.

„Vineri, când a denunţat scurgerile de informaţii în presă, Obama a părut că nu se poate apăra. Încerca să justifice ceva injustificabil şi el ştie asta”, spune informatorul.

Directorul serviciilor americane de informaţii a criticat presa pentru declarații iresponsabile și a deschis o anchetă pentru a afla originea scurgerilor de informaţii despre programele secrete de supraveghere a comunicaţiilor desfăşurate de administraţia de la Washington.

Bărbatul este convins că, denunţând acţiunile NSA, şi-a asumat un risc foarte mare.

„Cred că nu mă pot întoarce acasă”, recunoaşte fostul angajat CIA, în contextul anchetei anunțate de James Clapper.

„Unicul meu obiectiv este să informez oamenii despre ceea ce se face în numele lor şi despre ceea ce se face împotriva lor”, a mai declarat tânărul.

În urmă cu trei săptămâni, el a părăsit compania, în contextul în care ducea o viaţă foarte confortabilă la Hawaii, plecând la Hong Kong, înainte să fie dezvăluite informaţiile pe care le-a oferit, precizează cotidianul.

„Sunt pregătit să sacrific totul, pentru că nu pot, în sufletul şi în conştiinţa mea, să las Guvernul american să distrugă viaţa privată, libertatea Internetului şi libertăţi esenţiale pentru oameni din întreaga lume cu acest sistem enorm de supraveghere pe care este pe cale să îl construiască în secret”, a subliniat el.

The Washington Post şi The Guardian au dezvăluit săptămâna trecută, în mod succesiv, existenţa a două programe secrete NSA.

Unul priveşte recoltarea începând din 2006 a datelor apelurilor telefonice în Statele Unite de către operatorul Verizon şi, se pare, şi de către alţi operatori.

Celălalt program, numit PRISM, vizează interceptarea comunicaţiilor navigatorilor pe Internet străini, care se află în afara teritoriului Statelor Unite, pe nouă reţele mari de socializare, ca Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.