Surse EurActiv: Ce s-ar afla în spatele deselor vizite ale lui Ponta în Turcia

Fostul premier Victor Ponta este vizat de o anchetă a DNA în legătură cu modul în care, printr-o hotărâre de guvern pe care a semnat-o, compania kazahă KazMunayGas a scăpat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorică a Rompetrol, scrie EurActiv.ro.

Procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de înţelegere cu KazMunayGas, conform unor surse guvernamentale.

Dosarul a fost descis în 2015, când procurorii au început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă şi luare de mită.

Surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro că Victor Ponta este printre cei vizați în dosar. Ponta a semnat, în ianuarie 2014, o hotărâre de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de înţelegere cu kazahii care au cumpărat Rompetrol, după ce Curtea Constituţională s-a opus validării prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat.

Aceleași surse guvernamentale susțin că multe dintre pretențiile kazahilor se regăsesc întocmai în memorandum, de-aici plecând, de fapt, ancheta procurorilor.

Procurorii consideră suspecte vizitele dese ale lui Ponta în Turcia după semnarea memorandumului cu KazMunayGaz, dar și faptul că fostul premier folosea, în timpul acestor vizite, o cartelă telefonică turcească pentru convorbiri private.

Ancheta DNA încearcă practic să stabilească dacă termenii memorandumului au fost negociați în străinătate.

Sursele judiciare citate afirmă că, într-una dintre vizitele făcute de Ponta în Turcia în contextul unei operații la genunchi, acesta ar fi fost invitat de președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, la una din vilele sale.

Potrivit acelorași surse, în acest dosar, DNA a solicitat ajutorul mai multor state pentru a verifica mișcările unor sume de bani ale unor terți care ar fi jucat rolul de intermediari între KazMunayGaz și oficiali ai statului român. Procurorii DNA au făcut mai multe cereri pentru comisii rogatorii în acest sens.

UPDATE Reacția lui Ponta, pe Facebook: „M-am tot întrebat azi de ce toată Propaganda Securității a reîncălzit brusc ciorba cu mine cercetat pentru ștergerea datoriilor Rompetrol? Sunt eu atât de important ca să inventezi lucruri care evident sunt complet idioate – cum ar fi că noi am șters vreo datorie deși scrie clar și în lege și în HG că e vorba de vânzarea de acțiuni ale statului; sau că eu negociam în Turcia în 2015 după operație memorandumul semnat în 2013; sau că Guvernul Ponta a șters datoriile care nu mai există din 2010 – motiv pentru care DIICOT a și inculpat niște foști miniștri. Cel mai comic e cu „Ranch-ul” lui Erdogan la care am fost eu, de parcă era vorba de George Bush Jr., iar Turcia și Texas (sau Ankara și Astana) sunt același lucru)! ????

Nu – de data asta miza nu sunt eu, ci faptul că CEFC (cea mai mare companie privată din China cu investiții de zeci de miliarde în toată lumea) a vrut să cumpere Kazmunaygas (inclusiv Rompetrol) și să investească în amărâta noastra de Românica peste 2 miliarde făcând aici un hub energetic regional! Iar Securitatea (prin Propaganda lor descoperită) nu vrea să se facă în țara noastră alte investitii decât cele controlate total de ei! Deci e vorba despre bani și politică! Iar de pierdut o să piardă iar… România!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.