Surse: Mișcarea bliț pregătită de USL pentru Roșia Montană

Respingerea actualul proiect legislativ privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de către comisia specială pentru Roșia Montană a  fost numai o etapă, pentru că, în Parlament, vor continua dezbaterile, scrie pesurse.ro.

Liderii USL anunțau deja că va fi inițiată o nouă lege-cadru, care va reglementa exploatările miniere în general, fără ca Roșia Montană să fie tratată ca un subiect separat.

Surse din USL au explicat că viitorul proiect legislativ va conține însă anumite condiții de exploatare care vor putea fi îndeplinite doar de proiectul de la Roșia Montană. Spre exemplu, exploatarea doar de la 5 tone în sus, cantitate care se regăsește doar la Roșia Montantă, pe teritoriul României.

Negocierea dintre PSD și PNL a fost trântirea actualului proiect legislativ, însă discuțiile dintre Victor Ponta și Crin Antonescu s-au concentrat pe găsirea unei soluții optime prin care proiectul să fie pornit, dar fără dezbateri intense, astfel încât societatea să nu mai apuce să se inflameze.

Ponta și Antonescu au ajuns la un acord de principiu încă de săptămâna trecută. Negocierile între cei doi au fost însă pe viitorul proiect legislativ, pe care se pare că tot liberalii sunt deciși să-l boicoteze, dar nu cu aceeași forță cu care l-au blocat pe cel deja respins.

Sursele noastre susțin că se pregătește o mișcare bliț din partea USL. Astfel, noul proiect va urma un traseu legislativ ultra-rapid, iar în acest timp Guvernul va renegocia Acordul cu Roșia Montană Gold Corporation.

Acordul urmează a fi prezentat ca o mare victorie pentru România, iar în acest context se va da și avizul de mediu. În acest scenariu, exploatările de la Roșia Montană ar putea începe chiar din 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.