Susţinerea lui Iohannis – bombă sub scaunaul Alinei Gorghiu

O stranie coincidenţă nu-mi iese din cap. Imediat după ce Klaus Iohannis a ieşit de la Cotroceni, unde s-a întîlnit cu Traian Băsescu, PNL a anunţat ieşirea din cursă a lui Teodor Atanasiu şi intrarea în lupta pentru preşedinţia partidului a Alinei Gorghiu. Imediat, Iohannis a anunţat că el, personal, o susţine pe aceasta în bătălia cu Ludovic Orban! Ceva îmi spune că această coincidenţă nu miroase a bine.

Prima chestiune, despre care am mai scris atunci cînd noul preşedinte ales a declarat că vrea ca PNL să ia puterea, vine din nelămurirea mea: ce treabă mai are preşedintele cu lupta dintre partide? Nu mă aşteptam ca, imediat după ce s-a întors din vacanţă, Iohannis să fie preocupat şi de bătălia internă dintr-un partid, fie el şi acela care l-a propulsat la Palatul Cotroceni! De ce ţine morţiş noul preşedinte să aibă în fruntea PNL un om al său, după modelul lui Traian Băsescu, care, de asemenea, după ce a cîştigat alegerile din 2004, l-a uns ca preşedinte al PD pe cel mai slugarnic om al său, Emil Boc? Logic, Iohannis trebuia să ia în considerare consecinţele acţiunii lui Băsescu. Cu Boc în fruntea PD, Băsescu a rămas adevăratul lider al PD-ului, ceea ce l-a dus la două suspendări, considerîndu-se că preşedintele a încălcat Constituţia, amestecîndu-se în viaţa politică.

A doua chestiune este legată chiar de soarta Alinei Gorghiu. Prezenţă agreabilă în viaţa politică, Alina Gorghiu va fi privită de acum ca „omul lui Iohannis”, o etichetă care o va pune în dificultate ori de cîte ori va lua o decizie cu care unii dintre colegii săi nu vor fi de acord. Viaţa politică de la noi nu este nici pe departe atît de liniştită încît astfel de reacţii să nu apară. Cu atît mai mult cu cît noul PNL, format din două partide aflate pînă mai ieri „la cuţite”, va cunoaşte asperităţi numeroase în perioada următoare, legate de supremaţia unei tabere faţă de cealaltă. Nu poţi, peste noapte, să-i pui în acord pe Crin Antonescu şi Roberta Anastase sau pe Ludovic Orban cu Andreea Paul Vass, căci disputele dintre aceştia n-au fost încă aplanate. Acest potenţial conflict dintre membrii celor două partide va fi şi mai accentuat atunci cînd se va pune probleme împărţirii fotoliilor în diverse structuri centrale şi locale, cînd liberalii vor dori supremaţia, iar pedeliştii vor invoca rolul decisiv din alegerile prezidenţiale! Nu e o bătălie uşoară, iar la fiecare cedare Alina Gorghiu va fi făcută responsabilă, invocîndu-se faptul că e „omul lui Iohannis”. Practic, sub scaunul de preşedinte al PNL, Alina Gorghiu va avea permanent o bombă cu ceas: tic-tac, tic-tac, cum se spune acum.

Cea de-a treia chestiune îl priveşte pe însuşi Klaus Iohannis, care este obligat să intervină în aceste dispute, apărîndu-şi omul pe care l-a promovat în fruntea PNL. Una era ca Alina Gorghiu să fi intrat în mod natural în competiţie şi să cîştige şi cu totul alta este situaţia de acum, cînd noul preşedinte a impus nu numai intrarea ei în bătălie, ci şi alegerea sa! Lumea nu e chiar atît de naivă încît să omită faptul că de aproape o lună doi lideri PNL anunţaseră că vor candida, iar în ultima zi, imediat după ce Iohannis a ieşit de la Băsescu, unul se retrage pentru a-i face loc Alinei Gorghiu! Măcar nu a rămas şi Atanasiu în cursă, să dea aparenţa unei candidaturi cît de cît normale.

Aici apare a patra chestiune: dacă este anormală implicarea lui Iohannis, oare ce interes are Traian Băsescu în scoaterea din joc a lui Ludovic Orban? Iar aici lucrurile sînt şi mai complicate, aducînd din nou în discuţie ieşirea din cursa prezidenţială a lui Crin Antonescu! Dacă este un lucru de care să se fi temut Băsescu, acesta era ca Antonescu să ajungă la Cotroceni, ştiindu-se că oricui îi este greu să ducă deschis o bătălie cu fostul preşedinte al PNL. Or, pentru viitoarele interese politice ale lui Băsescu, un PNL condus de Ludovic Orban i-ar fi fost la fel de ostil precum era şi Crin Antonescu la Cotroceni. Nu am nici o îndoială că acela care se bucură cel mai mult de alegerea Alinei Gorghiu în fruntea PNL este Traian Băsescu, care vede acum o oportunitate neaşteptată de a deveni liderul opoziţiei. Chiar dacă le-a spus „Pa!” de după perdea celor din PDL, el ştie că aceştia încă se tem de respiraţia lui pentru că dosarele sînt la el! Crede, oare, Alina Gorghiu că va face faţă acestor mari probleme cu care se va confrunta noul PNL, mai ales că, vrea sau nu, va purta pe frunte eticheta „omul lui Iohannis”?

După ce am văzut şi reacţia de bucurie a PSD-ului la numirea Alinei Gorghiu, îmi dau seama că alegerea acesteia în fruntea PNL este mană cerească şi pentru actuala Putere! Motivele sînt aceleaşi: că bătălia ce va urma în spaţiul politic va fi una dură, în care gingaşa Alina Gorghiu n-are cum să se ia la trîntă cu elefanţii din taberele adverse. Cît e ea de tupeistă, nici măcar Elena Udrea n-a reuşit să facă faţă unor astfel de războaie!

Însă cel care va deconta intrarea nocturnă a Alinei Gorghiu în bătălia din PNL va fi însuşi Klaus Iohannis. El trecea în mintea românilor ca fiind altfel. Altfel decît Băsescu, altfel decît Ponta, altfel decît Năstase sau Iliescu. Lumea aştepta de la el ca, după cîştigarea alegerilor, să-i lase pe cei din PNL să-şi aleagă singuri conducerea, să-şi stabilească singuri strategiile politice, alianţele electorale şi programele politice. Preşedintele trebuia să-şi facă o altă agendă, una care să vizeze teme mult mai înalte, a căror adresabilitate trebuie să implice toate partidele parlamentare.

Cît timp îşi anunţă interese mici, personale în viaţa politică, Iohannis riscă să se trezească în mijlocul unor furtuni teribile, iar dumnealui nu este marinar! Pentru felul său de a fi, care a impresionat întreaga opinie publică de la noi, mai potrivită ar fi fost detaşarea de partide, implicarea într-un proiect naţional de anvergură care să dea tuturor românilor speranţa că vom reuşi să ieşim din marasmul în care ne-au aruncat conducătorii de pînă acum tocmai prin păstrarea legăturilor cu partidele pe care le-au condus!

De ce să vrea preşedintele României ca fosta lui purtătoare de cuvînt să fie preşedinta PNL? Nu aşa a făcut Băsescu, cînd a vrut ca fosta lui şefă de cabinet, Elena Udrea, să fie preşedinta PDL? Ar fi fost bine ca prietenii lui Klaus Iohannis să-i amintească acest lucru înainte ca dumnealui să facă jocurile pentru alegerea Alinei Gorghiu. Şi iarăşi îmi revine în minte coincidenţa aceasta stranie: de ce a aruncat-o Iohannis pe Alina Gorghiu în bătălia pentru preşedinţia PNL imediat după ce a ieşit din cabinetul lui Traian Băsescu? Să constatăm, oare, că, după ce a reuşit să distrugă PNŢCD, Băsescu îşi vede visul de a scăpa şi de ultimul partid istoric, aşa cum, de altfel, îşi propusese imediat după ce a devenit preşedinte?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.