Susţinerea valorilor consacrate şi a tinerilor de excepţie, campanie a Fundaţiei Alexandrion

Fundaţia Alexandrion şi redacţia cotidianul.ro au organizat o reuniune informală pe 18 mai, ora 18.00, la cafeneaua ”Camera din faţă” de pe Str. Mendeleev, nr. 22 din Capitală, prilej cu care actori, regizori, directori de teatre, universitari şi critici de teatru şi film au făcut propuneri pentru cele două Premii Constantin Brâncoveanu la secţiunile Teatru şi Film.

Reuniunea a urmat celei de la 21 aprilie a.c., de la Hotelul Hilton Athenee Palace din Capitală, când a avut loc prima preselecţie pentru ediţia a II-a a Premiilor, eveniment ce ilustrează procuparea Fundaţiei de a da consistenţă şi continuitate demersului său prin care răsplăteşte şi cinsteşte marile valori ale culturii noastre naţionale. Academicieni, profesori universitari, specialişti şi scriitori au făcut propuneri în domeniul muzicii, arhitecturii, istoriei, literaturii şi artelor plastice.

Şi a doua etapă a preselecţiilor în vederea atribuirii Premiilor Brâncoveanu s-a bucurat de un interes aparte, dovadă fiind numărul şi mai ales numele celor care au venit în sala retro a cafenelei ”Camera din faţă”. Moderatorul discuţiei, publicistul Cornel Nistorescu, a rostit o scurtă alocuţiune introductivă în care a evidenţiat implicarea redacţiei Cotidianul online în organizarea impecabilă a evenimentelor ce fac parte din ediţia a II-a a Premiilor Brâncoveanu.

Totodată, el a prezentat juriul celei de a II-a ediţii a Premiilor Brâncoveanu: acad. Dan Berindei, preşedinte; Marina Constantinescu, membru; prof. univ. Dana Duma, membru; prof. Filaret Acatrinei, membru; prof. univ. dr. Ioan Scurtu, membru; prof. arh. Dorin Ştefan, membru; prof. univ. dr. Eugen Negrici, membru; prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, membru; Magdalena Popescu-Bedrosian, membru; Dumitru Constantin, secretar.

Cornel Nistorescu a anunţat în premieră că, după recenta vizită făcută la Brâncoveni de delegaţia Fundaţiei Alexandrion condusă de preşedintele ei, Nawaf Salameh, prin care s-au donat calculatoare şi cărţi elevilor şcolii din acest sat, s-a conturat ideea atribuirii unor premii şi tinerilor cu performanţe excepţionale în aceleaşi domenii în care acestea vizează personalităţile consacrate. Ideea a fost reluată şi extinsă de Nawaf Salameh, care a precizat că ea s-a ivit pornind de la jertfa supremă a celor patru fii ai domnitorului Brâncoveanu, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, care au ales să moară împreună cu tatăl lor şi cu Ienache sfetnicul decât să renunţe la religia lor ortodoxă. Tot el opina că nu exclude ca numărul acestor premii destinate tinerilor de excepţie să fie egal cu cel al fiilor domnitorului martir – adică 11!

În context, Nawaf Salameh a reamintit că Fundaţia Alexandrion îşi propune ca Premiile Constantin Brâncoveanu să reprezinte aportul grupului pe care-l conduce la onorarea valorilor culturii române. ”Acesta este sensul iniţiativei Fundaţiei Alexandrion Grup, al efortului nostru în direcţia hrănirii unui simbol al istoriei româneşti. Ne bucurăm că un nume care a dat şi dă identitate istoriei României dă acum şi forţă economiei şi, iată, idealurile şi sacrificiile unui înaintaş se întorc în cultura română”, declara Nawaf Salameh. Fundaţia Alexandrion Grup este o organizaţie non-profit, destinată promovării culturii, educaţiei, mediului civic şi de afaceri, ştiinţelor umane, administrative şi legale. Ea se dedică apărării şi evidenţierii valorilor culturale din România şi sprijină descoperirea şi promovarea de noi talente. Mai mult, Fundaţia s-a implicat activ şi în promovarea sportului, sponsorizând Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pentru Olimpiadele de la Beijing şi Atena. De asemenea, ea s-a preocupat de sprijinirea categoriilor sociale defavorizate şi a persoanelor aflate în dificultate. Fundaţia a asigurat asistenţă materială pentru spitale şi alte unităţi sanitare, creşe, grădiniţe şi facilităţi pentru persoanele cu handicap. Fundaţia Alexandrion s-a implicat în zeci de acţiuni de binefacere pentru ajutorarea copiilor bolnavi sau a celor superdotaţi. Tot Fundaţia Alexandrion Grup a preluat sponsorizarea echipei masculine de handbal Steaua-Alexandrion şi a celei feminine de handbal din Cluj, “U” Alexandrion. Paralel cu sponsorizările în domeniul sportului, Fundaţia Alexandrion Grup a contribuit substanţial la reeditarea de către Patriarhia Română a Bibliei de la Bucureşti. Această implicare în reeditarea unei cărţi capitale pentru credinţa ortodoxă a românilor, dar şi fundamentală pentru evoluţia Limbii Române, l-a determinat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să îi acorde lui Nawaf Salameh „Ordinul şi Medalia Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

La reuniunea de luni, 18 mai, lista propunerilor pentru secţiunile Teatru şi Film ale ediţiei a II-a a Premiilor Brâncoveanu a fost inaugurată de prof. dr. Ludmila Patlanjoglu, reputat critic de teatru, cea care, între altele, s-a impus între confraţi, ca şi în lumea artistică românească, prin volumele „Regele scamator Ştefan Iordache” şi „La vie en rose cu Clody Bertola”, evenimente editoriale de excepţie. Deloc surprinzător, distinsul cronicar de teatru a susţinut cu aplomb şi pasiune ideea promovorii şi premierii tinerilor, făcând imediat propuneri la capitolul TINERI: OCTAVIAN SAIU, critic de teatru, cu două doctorate, conferenţiar universitar, care „a publicat o carte superbă” – „Hamlet şi nebunia lumii”. Cea de a doua propunere – regizorul BOBI PRICOP. A treia propunere – ILINCA MANOLACHE, actriţă, 30 de ani, fiica regretatului actor Dinu Manolache şi a Rodicăi Negrea. La capitolul consacraţi, Ludmila Patlanjoglu i-a nominalizat pe regizorii ANDREI ŞERBAN, ALEXANDRU DABIJA şi VICTOR IOAN FRUNZĂ şi pe actorul VLAD IVANOV.

Actorul Valentin Teodosiu a precizat că el, colegul său mai tânăr Marius Florea Vizante şi directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, au mandat din partea acestei instituţii de artă s-o nominalizeze pentru faptul că organizezază un festival al tinerelor talente în domeniul regiei. Tot la CONSACRAŢI, el a nominalizat spectacolul cu piesa „Poker”, regizat de Alexandru Tocilescu, care a ajuns la nr. 200, el jucându-se cu aceeaşi distribuţie şi cu casa închisă de 11 ani la rând. La capitolul TINERI a fost nominalizat actorul DAN RĂDULESCU.

În scurta sa intervenţie, Marius Florea Vizante de la Teatrul de Comedie l-a nominalizat la capitolul TINERI pe actorul VLAD CRISTACHE. De asemenea, într-o intervenţie ulterioară, el a sugerat ca tinerilor săli se asigure mai degrabă un sprijin logistic, un spaţiu şi o finanţare adecvată a unor spectacole realizate de ei.

Actriţa Ana Ciontea a făcut publică opţiunea sa la capitolul TINERI – actorul GEORGE COSTIN.

Într-o intervenţie articulată şi argumentată, marele actor George Ivaşcu a propus ca „toţi cei 11 actori care ar putea fi premiaţi să fie tineri din trupa domnului Victor Ion Frunză” şi a pledat ca să fie auzită vocea fiecăruia dintre tinerii aflaţi de faţă.

Magdalena Popa-Buluc, şefa secţiei Cultură la cotidianul.ro, i-a nominalizat la capitolul TINERI pe: ILINCA MANOLACHE, actriţă; CRINA SEMCIUC, actriţă, şi IOANA FLORA, actriţă. La capitolul CONSACRAŢI l-a nominalizat pe GEORGE IVAŞCU, evidenţiind forţa lui uriaşă în implicarea ca animator cultural de excepţie ca director al Teatrului „Metropolis”; iar la regie de film pe CORNELIU PORUMBOIU, a cărui peliculă „Comoara” are premiera chiar în aceste zile în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. La CONSACRAŢI ea a propus-o şi pe actriţa OFELIA POPII din Sibiu (de notat că este singura nominalizare din afara Capitalei!).

Cunoscuta actriţă Rodica Negrea s-a pronunţat astfel: la capitolul TINERI – dramaturgul şi regizorul GIANINA CĂRBUNARIU; la capitolul CONSACRAŢI – pe regizorul VICTOR IOAN FRUNZĂ, „a cărui listă de spectacole pe anul 2014 este strălucitoare”. Totodată, i-a mai nominalizat pe regizorul ALEXANDRU DARIE şi pe actorul GEORGE IVAŞCU, ca animatori culturali de excepţie. La secţiunea FILM l-a numit pe regizorul RADU JUDE.

Regizorul Alexandru Darie, director al Teatrului „Bulandra”, şi-a început intervenţia prin a-şi mărturisi bucuria de a se afla la această reuniune, unde a spus cât este de încântat că a lucrat la cinci spectacole împreună cu regizorul ANDREI ŞERBAN pe scena Teatrului Bulandra şi că este de acord cu susţinerea la categoria Cel mai bun regizor a lui Victor Ioan Frunză. De asemenea, a nominalizat creaţia actoricească „de excepţie” a lui CORNEL SCRIPCARU. La TINERI şi el l-a numit pe amintitul regizor BOBI PRICOP. În fine, prof. Alexandru Darie a anunţat că „laboratorul de noapte creat de Teatrul Bulandra a primit acum o săptămână înaltul patronaj al Casei Regale a României”.

Profesorul Paul Chiribuţă, decanul Facultăţii de Teatru din Capitală, nu a făcut nominalizari, în schimb a salutat această iniţiativă prin care se acordă sprijin tinerelor generaţii talentate. El a propus ca premiul ce ar urma să se acorde tinerilor să constea în sprijin financiar concret pentru spectacolele lor. „Acum, ei joacă peste tot, în tot felul de săliţe, deşi sunt foarte talentaţi. Cred că un sprijin mediatic ar fi, de asemenea, binevenit”, a conchis distinsul cadru universitar.

Tânăra actriţă Ioana Flora a spart gheaţa din partea generaţiei sale, pronunţându-se pentru regizorii de film RADU JUDE, ANDREI COHN şi RADU MUNTEANU, a cărui peliculă este prezentată acum la Cannes.

Tânăra Sorina Ştefănescu i-a nominalizat pe colegii săi de vârstă ALIN STATE şi ALEX MÂZGĂREANU, iar la CONSACRAŢI, pe regizorul VICTOR IOAN FRUNZĂ, cu care, după cum a precizat, lucrează de mulţi ani.

Regizorul Victor Ioan Frunză, autorite incontestabilă printre colegi şi printre cei ce iubesc şi frecventează teatrul, a declarat că la capitolul TINERI susţine propunerile privindu-i pe VLAD CRISTACHE şi ILINCA MANOLACHE. La capitolul CONSACRAŢI, el a spus că i se pare „foarte interesantă ideea includerii animatorului cultural, măcar printre propuneri”, în acest sens reluând ideea Magdalenei Popa-Buluc privind nominalizările lui GEORGE IVAŞCU şi ALEXANDRU DARIE.

Tânăra scenografă Rodica Ştirbu a nominalizat în bloc la capitolul TINERI mai mulţi actori de la Teatrul „Metropolis” din Capitală: SORINA ŞTEFĂNESCU, ALEXANDRA LAURA BADEA, ALEXANDRA SĂLCEANU, VLAD PAVEL, BOGDAN NECHIFOR. I-a mai adăugat apoi pe: LIVIU LUCACI, regizor; BIANCA OICHEA, coregraf; CLAUDIU GOGA, regizor. La CONSACRAŢI, opţiunea sa a fost actorul GAVRIL PĂTRU.

Angel Popescu, actor, a trimis prin SMS propunerile sale, toate la capitolul TINERI: ALICE SĂLCEANU, COSTIN DOGIOIU, DAN RĂDULESCU şi SILVANA NEGRUŢIU.

Bianca Oichea, coregraf, a preferat-o pe RODICA ŞTIRBU, scenografă.

Alexandru Iordache, actor, a anunţat că-i nominalizează la capitolul TINERI pe: RODICA ŞTIRBU, scenograf, şi ALEXANDRU BOGDAN, actor. La categoria CONSACRAŢI, preferatul său a fost regizorul de film TUDOR GIURGIU.

Reuniunea a evidenţiat faptul că răsplătirea performanţelor celor tineri merită separată de premiile acordate celor consacraţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.