Sute de copii cu malformații mor cu zile

Peste 600 de copii cu malformații se sting anual în spitalele din România, așteptând în zadar o șansă la viață. Alte sute de copii mor anual, din aceleași motive, de leucemie sau alte maladii grave.

De vină este statul, care nu asigură locuri suficiente în spitale și nici nu reușește să-și păstreze specialiștii în țară. Un memorandum care ar fi permis extinderea Spitalului „Marie Curie“ din Capitală a fost dat uitării. În timpul acesta, copiii mor în spitale.

Secția de Terapie Intensivă a Spitalului „Marie Curie“ din București este cea mai modernă din țară. Dar nu reușește întotdeauna să facă față numărului mare de bebeluși care se nasc cu inima bolnavă. În curtea spitalului ar fi trebuit să înceapă în luna iunie ridicarea unei noi secții în care să fie tratați copii cu probleme grave de sănătate. Reprezentanții guvernului Cioloș au semnat anul trecut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru ridicarea a două noi unități în parteneriat public-privat.

Lucrări amânate din motive necunoscute

E luna august și nici pe departe să fi început lucrările de construcție. Noile unități ar fi trebuit să aibă un centru de traumă, neurochirurgie pediatrică, linie de gardă, precum și un centru acreditat de transplant.

Spitalul „Marie Curie“ ar deveni astfel un centru regional de urgență, prin extinderea spitalului și construcția unui nou corp de clădire. Banii pentru modernizarea celor două spitale ar urma să vină de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar lucrările vor fi făcute în parteneriat public-privat. Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat la vremea respectivă că „pacienţii nu vor plăti niciun cent în plus“, iar cele două unităţi vor rămâne spitale de stat.

Al doilea spital de pe listă, cu peste 320 de paturi și aparatură performantă, urma să fie ridicat în curtea Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu“, construit în 1965. Acesta ar urma să fie modernizat prin respectivul proiect-pilot, întrucât actuala construcţie este încadrată la gradul 2 de risc seismic. În mai puţin de 3 ani, pacienţii de aici ar fi putut beneficia de condiţii de tratament la fel ca în spitalele private. Guvernul a oprit proiectele, deşi memorandumul cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare era semnat. Străinii s-au angajat anul trecut să plătească toate studiile de fezabilitate, astfel încât la începutul verii să poată demara lucrările cu bani de la companii private.

Autoritățile pasează responsabilitatea de la una la alta

„Este nevoie de spitale. Este nevoie de medici, pentru că o mie de copii sunt trimiși în afară anual. La noi în țară sunt tratați doar 60% din copiii cu probleme grave. Restul nu au nicio șansă și mor“, explică medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă de la Spitalul „Marie Curie“.

Statul urma să investească abia când spitalele erau funcţionale şi doar dacă partenerii privaţi respectau toate criteriile de performanţă impuse. Și reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Finanțelor își pasează responsabilitatea de la unii la alții. Însă, în acest timp, copiii bolnavi mor cu zile. Pentru că ei nu au timp.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.