×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 07:01
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Pentru că nu sunt locuri sau medici suficienți în spitale
Sute de copii cu malformații mor cu zile

Peste 600 de copii cu malformații se sting anual în spitalele din România, așteptând în zadar o șansă la viață. Alte sute de copii mor anual, din aceleași motive, de leucemie sau alte maladii grave.

De vină este statul, care nu asigură locuri suficiente în spitale și nici nu reușește să-și păstreze specialiștii în țară. Un memorandum care ar fi permis extinderea Spitalului „Marie Curie“ din Capitală a fost dat uitării. În timpul acesta, copiii mor în spitale.

Secția de Terapie Intensivă a Spitalului „Marie Curie“ din București este cea mai modernă din țară. Dar nu reușește întotdeauna să facă față numărului mare de bebeluși care se nasc cu inima bolnavă. În curtea spitalului ar fi trebuit să înceapă în luna iunie ridicarea unei noi secții în care să fie tratați copii cu probleme grave de sănătate. Reprezentanții guvernului Cioloș au semnat anul trecut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru ridicarea a două noi unități în parteneriat public-privat.

Lucrări amânate din motive necunoscute

E luna august și nici pe departe să fi început lucrările de construcție. Noile unități ar fi trebuit să aibă un centru de traumă, neurochirurgie pediatrică, linie de gardă, precum și un centru acreditat de transplant.

Spitalul „Marie Curie“ ar deveni astfel un centru regional de urgență, prin extinderea spitalului și construcția unui nou corp de clădire. Banii pentru modernizarea celor două spitale ar urma să vină de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar lucrările vor fi făcute în parteneriat public-privat. Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat la vremea respectivă că „pacienţii nu vor plăti niciun cent în plus“, iar cele două unităţi vor rămâne spitale de stat.

Al doilea spital de pe listă, cu peste 320 de paturi și aparatură performantă, urma să fie ridicat în curtea Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu“, construit în 1965. Acesta ar urma să fie modernizat prin respectivul proiect-pilot, întrucât actuala construcţie este încadrată la gradul 2 de risc seismic. În mai puţin de 3 ani, pacienţii de aici ar fi putut beneficia de condiţii de tratament la fel ca în spitalele private. Guvernul a oprit proiectele, deşi memorandumul cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare era semnat. Străinii s-au angajat anul trecut să plătească toate studiile de fezabilitate, astfel încât la începutul verii să poată demara lucrările cu bani de la companii private.

Autoritățile pasează responsabilitatea de la una la alta

„Este nevoie de spitale. Este nevoie de medici, pentru că o mie de copii sunt trimiși în afară anual. La noi în țară sunt tratați doar 60% din copiii cu probleme grave. Restul nu au nicio șansă și mor“, explică medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă de la Spitalul „Marie Curie“.

Statul urma să investească abia când spitalele erau funcţionale şi doar dacă partenerii privaţi respectau toate criteriile de performanţă impuse. Și reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Finanțelor își pasează responsabilitatea de la unii la alții. Însă, în acest timp, copiii bolnavi mor cu zile. Pentru că ei nu au timp.

Andreea TudoricăPublicat Duminică, 13 august 2017
397
 | 2
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Crocodilul
+4
Banii sunt doar pentru debilii mintali din institutiile de forta. Altfel dictatura socialista nu se poate mentine de-a pururea.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
fiinte nevinovate
+1
Cand Romania chetuieste 14 miliarde pentru oamenii speciali, sigur nu-i raman bani si pentru muritorii de rand, nu sunt credincios, dar pare ca ochiul ''-'' fereste de boli si da viata lunga celor speciali, degeaba spune Iisus ca ''mai degraba trece o camila prin urechea unui ac decat un om bogat'' viata ne arata ca sute de fiinte nevinovate cu greu isi gasesc un loc in lume/viata, fie din cauza saracii fie si/sau a bolii.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Bubulina
+6
O fi guvernul vinovat, dar parintii?!! Multe femei raman gravide din intamplare, nu se ingrijesc pe perioada sarcinii, beau, fumeaza, mananca toate porcariile, sau incearca sa scape de copil prin metode barbare. Nu reusesc, iar fatul se naste cu tare majore si devine subiect de studiu pentru medici. Daca nu credeti, urmariti clipul de la A3 cu un copil schiop si uitati-va la figura mamei. Sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa dam vina numai pe sistem!
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
moser
0
.. poate articolul ref MEDICII timisoreni si realizarea lor v a fi un imbold pentru politicienii ori ministeru de resort...ti ai gasit ..ce ei citesc argticole ..neimportante..
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
moser
0
.. poate articolul ref MEDICII timisoreni si realizarea lor v a fi un imbold pentru politicienii ori ministeru de resort...ti ai gasit ..ce ei citesc argticole ..neimportante..
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
cosmin
+3
Decat sa sufere toata viata ei si familiile lor.....
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Constantin Moldovean
-3
Intoxicare!Statistici oficiale ale UE și ale Guvernului României: România, pe locul 6 în UE la numărul de spitale. La 100.000 de locuitori avem mai multe paturi ca Franța,Elvetia,Norvegia și Marea Britanie(6 iunie 2017)
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Simona Halep, meci dramatic cu  Konta
Publicat acum 22 ore şi 48 minute
Vinul și riscul mai mic de diabet II
Publicat acum 16 ore şi 49 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017