Sute de credincioși, la sfințirea bustului din bronz al părintelui Arsenie Boca

Sute de credincioși au participat, sâmbătă, în comuna vâlceană Vaideeni, la sfințirea bustului din bronz al părintelui Arsenie Boca, operă a artistului Ivan Jinaru, amplasat la intrarea în biserica-monument cu hramul Sfântul Nicolae, potrivit Agerpres.

„Părintele Arsenie Boca reprezintă totul pentru mine. Ideea mi-a venit în 2011, l-am montat în 2012, acum l-am pus în bronz. Totul a plecat de la o întâmplare să-i spun mai puțin obișnuită. Nu auzeam cu urechea stângă. După ce am fost la mormântul părintelui Arsenie Boca, mi-a revenit auzul. Atunci mi-am promis mie că dacă voi fi sănătos, îi voi face un bust. Am ales această biserică în urma unui vis. În visul meu, l-am întrebat pe părinte și m-am visat cu icoana Maicii Sfinte cu Mântuitorul în brațe, care este pictată de el pe catapeteasma de la Prislop, în această biserică din Vaideeni. Ultimele discuții pe care le-am avut în zonă spun că părintele a trecut prin Vaideeni. Arsenie Boca era prieten cu un unchi de-al meu care era preot la Sibiu și știu că se întâlneau la Bistrița, la mănăstirea de unde chiar l-a arestat securitatea și se pare că, în perioada aceea, a fost și la Vaideeni”, a spus Jinaru, născut în această comună din județul Vâlcea.

Statuia din bronz a părintelui Arsenie Boca este cea mai mare lucrare din țară de acest fel.

Credincioșii îl numesc ‘Sfântul Ardealului’, chiar dacă nu a fost canonizat, și vin cu miile pentru a se reculege la mormântul său de la Mănăstirea Prislop, în inima Retezatului. Considerat un ‘fenomen unic în istoria monahismului românesc’, amintirea Părintelui Arsenie Boca domină și acum, cu putere, locurile prin care acesta a trecut în anii pe care și i-a dăruit credinței creștin-ortodoxe și Bisericii.

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vața de Sus (Hunedoara) şi a trecut la cele veșnice pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.