Sute de foști militari pe arena din Toronto

Peste 500 de bărbați și femei se află în prezent pe arena sportivă din Toronto, unde se desfășoară a treia ediție a Jocurilor Paralimpice. Foștii militari adaugă cele mai recente capitole din povestirile care își au începutul pe fronturile din întreaga lume și participă la sporturi precum baschet în scaun cu rotile sau volei din poziție de șezut, scrie BBC.

Competiția înființată de Prințul Harry reprezintă un eveniment dedicat militarilor răniți și bolnavi care vor să atragă atenția asupra sacrificiilor lor, dar, în același timp, reprezintă un prilej de a purta uniforma militară care le lipsește adesea. 70 de națiuni vor fi reprezentate în cadrul a 11 evenimente sportive, între 23 și 30 septembrie, în cea de-a treia ediție a evenimentului, cu medalii, mândrie și reabilitare puse pe primul plan.

„Ceea ce am înțeles din edițiile din 2014 și 2016 este faptul că acești oameni pot juca rolul de ambasadori. Ei nu se vor întoarce brusc la ceea ce erau odinioară, însă evenimentul le oferă posibilitatea de a fi împreună și de a folosi sportul pentru o cauză comună. Nu ne concentram acum doar pe concurenți, ci și pe familii și prieteni, pe vindecarea loc sufletească. Presupun că presiunea este asupra individului și eforturile sunt pentru a încerca să-și recapete normalitatea în cadrul întregii familii“, a declarat Prințul Harry pentru BBC. Astfel, 90 de sportivi vor reprezenta echipa armatei britanice din Toronto, iar în același an Canada sărbătorește 150 de ani de la dobândirea independenței.

Fostul caporal Scott Yarrington, care va concura la baschet în scaunul cu rotile, și-a pierdut ambele membre inferioare când a călcat pe un dispozitiv exploziv improvizat în Afganistan. „Cureaua de la cască mă strângea. Nu credeam că va veni cineva. Când m-am culcat acolo, m-am gândit că voi muri. M-am gândit foarte mult ce s-ar întâmpla cu familia mea dacă nu voi mai fi. Credeam că voi muri acolo și așteptam pur și simplu ca totul să fie negru în jurul meu“, își amintește el.

Yarrington a petrecut două săptămâni în comă indusă și, pe lângă faptul că și-a pierdut picioarele, a avut răni la brațe și ambii plămâni au suferit leziuni.

„Invictus nu este doar pentru mine – este pentru toată familia mea. Fiul meu, Alfie, în vârstă de patru ani, este mândru de mine. Faptul că nu mai sunt în armată este lucrul care îmi lipsește cel mai mult. Dacă aș mai avea picioare, m-aș întoarce mâine în armată“, a spus el.

„Am fost gata să-mi iau viața“

Nu toate rănile de pe front sunt fizice. Michelle Partington a participat la turnee în Falkland și Bahrain înainte de a deveni primul medic de sex feminin care a servit în regimentul RAF din Afganistan. Ulterior, s-a întors în Afganistan ca soldat paramedic și a vindecat oameni pe front. Rănile și haosul la care a fost martoră au contribuit la declanșarea stresului post-traumatic. „Un om care nu a fost acolo nu poate înțelege într-adevăr cum este“, povestește Michelle.

„Singura acțiune pe care nu o voi uita niciodată este când am fost chemați să tratăm șase copii. Se jucau în zonă și au fost aruncați în aer de un IED (dispozitiv explozibil improvizat). În urmă cu doi ani eram gata să-mi iau propria viață, dar astăzi sunt gata să merg mai departe“, mai spune Michelle Partington. Fostul paramedic, care în trecut avea coșmaruri și mergea des la ședințe de psihoterapie, va concura în Toronto la haltere.

România este reprezentantă la Jocurile Invictus 2017 de 15 militari răniți în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.