Sute de oameni au fost răniți în urma confruntărilor dintre alegători și Poliția spaniolă

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând deja măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului.

Update: Cel puțin 760 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente dintre alegători și Poliția spaniolă, a anunțat Departamentul pentru Sănătate din Catalonia, potrivit The Guardian.

Potrivit autorităților catalane, 761 de persoane au primit îngirijiri medicale în centrele medicale de urgență din regiune. Doar în Barcelona numărul răniților a fost de 335.

De cealaltă parte, Ministerul spaniol de Interne a anunțat că 12 ofițeri ai Poliției Naționale au fost răniți. În plus, auturitățile de la Madird au precizat că au fost arestați trei oameni, iar 92 de secții de vot au fost închise de către Poliția Națională.

La ora 21,00, ora României, au fost închise urnele pentru referendumul pe tema independența Cataloniei, urmând ca rezultatele să fie făcute publice în orele următoare.

Update: Mai mult de 460 de persoane au fost rănite în confruntările violente cu poliția duminică, în ziua referendumului privind independența Cataloniei, a comunicat primarul Barcelonei, Ada Colau, transmite DPA.

Autoritățile secesioniste catalane au acuzat poliția spaniolă de brutalități ”nejustificate”, după ce polițiști în echipament de intervenție au pătruns în forță în școli și alte clădiri publice desemnate ca secții de vot, și au confiscat materiale electorale. Susținători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le mențină deschise pentru procesul de votare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull l-a indicat pe șeful executivului spaniol, Mariano Rajoy, drept principalul vinovat pentru aceste agresiuni.

Ministrul de externe în guvernul catalan, Raul Romeva i Rueda, a cerut Uniunii Europene să intervină. ‘Cerem instituțiilor europene să condamne violența pe care o suferă cetățeni europeni’, le-a spus el reporterilor.

La Madrid însă, guvernul și-a păstrat fermitatea, vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria declarând că poliția a acționat ‘cu profesionalism’ și ‘proporțional’, și cerându-le catalanilor să renunțe la ‘farsa’ referendumului care ‘nu conduce nicăieri’.

La rândul său, ministrul de interne Juan Ignazio Zoidoa afirmat, la postul La Sexta, că ‘instrumente de control al mulțimilor’ au fost folosite doar într-unul din cele 70 de raiduri ale poliției.

Update: Guvernul regional al Cataloniei a anunțat că peste 300 de oameni au fost răniți în urma confruntărilor violente dintre alegători și Poliția spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenței, informează BBC News.

Oficialii catalani au precizat că, până în prezent, 337 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind rănite în urma confruntărilor violente cu Poliția spaniolă.

Ofițerii Poliției Naționale încearcă să îi oprească pe oameni să voteze și au confiscat buletine de vot, încercând să acapareze controlul asupra tuturor secțiilor de vot.

Anunțul cu privire la numărul persoanelor rănite a fost făcut de un purtător de cuvânt al Guvernului regional catalan.

De cealaltă parte, Ministerul spaniol de Interne a precizat că 11 polițiști sunt răniți.

Marian Avram, marian.avram@mediafax.ro

Update: Guvernul regional al Cataloniei a anunțat că 38 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma confruntărilor violente dintre alegători și Poliția spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenței, informează The Guardian.

Update: Poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc către alegătorii din Barcelona, cu scopul de a închide toate secțiile de votare și pentru a opri desfășurarea referendumului pentru independența Cataloniei, informează Sky News.

Potrivit relatărilor, în Barcelona s-au auzit mai multe focuri de armă, Poliția folosind gloanțe de cauciuc pentru a-i determina pe alegători să nu participe la vot. La auzul focurilor de armă, oamenii au început să fugă, căutând un loc sigur.

Pe mai multe artere din orașele catalane Poliția spaniolă a instalat bariere metalice, o parte din căile de acces către secțiile de votare devenid inaccesibile.

Mai mulți oameni au suferit răni minore în urma confruntărilor cu ofițerii Poliției Naționale.
Anterior, Poliția spaniolă a început operațiunea de confiscare a urnelor de vot, a anunțat Ministerul de Interne de la Madrid.

Cu toate acestea, autoritățile din regiunea catalană afirmă că alegătorii pot vota în condiții normale în majoritatea centrelor de vot.

Update: Situaţia, pe străzile Barcelonei, era, în cursul dimineţii, de-a dreptul explozivă. Poliţia locală catalană a refuzat să aplice ordinul guvernului de la Madrid de a închide secţiile de votare şi de a bloca referendumul. În acţiune au intrat „los mossos“, forţele de ordine federale.

Zeci de dube cu poliţişti spanioli s-au revărsat din port către toate colţurile oraşului, alăturându-se dispozitivului adus deja de săptămâna trecută. Au izbucnit incidente violente pretutindeni, la secţiile de votare. Forţele speciale confiscă urnele şi buletinele de vot, închid circumscripţiile şi intră în altercaţii cu localnicii.

FC Barcelona susţine „democraţia, dreptul la cuvânt şi dreptul la autodeterminare“

Poliţia federală a intervenit pe străzile din Barcelona în cursul zilei de duminică, iar incidentele cu localnicii au izbucnit pretutindeni.

Tensiunea s-a revărsat în sport şi, dacă politicienii nu ajung la o reconciliere a Cataloniei cu restul Spaniei, consecinţele vor fi majore. FC Barcelona a aderat încă de acum trei ani la „Pactul Naţionale pentru Dreptul de Decide“, alianţă care cuprinde partide politice şi organizaţii din societatea civilă favorabile independenţei. Jucători emblematici precum Gerard Pique, dar şi antrenorul Pep Guardiola au devenit militanţi pentru desprinderea de Spania.

ProSport a scris încă de acum doi ani, de când mişcarea pro-independenţă a luat amploare, despre opţiunile pe care le-ar avea, în cazul ruperii Cataloniei de Spania, al doilea cel mai scump club din lume, FC Barcelona.

Prima variantă ar fi ca echipa să joace într-o ligă a Cataloniei. Nivelul ar fi însă foarte scăzut, probabil sub nivelul ligii secunde din Spania. Derby-urile s-ar disputa cu Espanyol Barcelona şi Girona. Într-o asemenea situaţie, e imposibil de crezut că FC Barcelona s-ar putea menţine la nivelul de acum. Nici valoric, nici financiar. Veniturile uriaşe din marketing şi din drepturi TV s-ar volatiliza. Odată cu ele, mari vedete precum Messi, Iniesta şi Suarez nu vor putea fi ţinute într-un campionat de mâna a doua.

Cea de-a doua variantă ar fi trecerea Barcelonei în alt campionat de top. Primul care a sugerat aşa ceva, acum doi ani, a fost premierul francez de atunci, Manuel Valls, acesta vorbind de mutarea Barcei peste Pirinei, în Ligue 1. „Monaco joacă în Ligue 1, de ce nu şi Barcelona?“, a răspuns Vall, la vremea respectivă, unei întrebări puse de un jurnalist.

Tipică pentru Franţa, această ofertă ar face să urce puternic acţiunile campionatului din Hexagon. În timp, derby-urile Barcelona – PSG, bine marketate, ar deveni de mare interes, iar „El Clasico“ ar deveni „Le Classique“, francezii având numai de câştigat din smulgerea Barcelonei din campionatul spaniol. Creşterea valorii ar duce şi la creşterea audienţei, a drepturilor TV şi la afluxul de vedete, Franţa putând lua, la un moment dat, locul Spaniei în topul celor mai valoroase competiţii de fotbal din lume.

În ultimii doi ani a mai apărut şi versiunea trecerii peste mare, în Serie A din Italia.

Update: Trupe speciale ale poliției spaniole au intrat în forță duminică dimineață în secția unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont în referendumul de autodeterminare interzis de Madrid, a constatat un jurnalist de la AFP TV.

Grupuri de catalani s-au adunat în afara secţiilor de votare înainte de referendum. Guvernul de la Madrid a promis să oprească votul şi zeci de vehicule de poliţie sunt în operaţine la Barcelona, informează BBC.

În timpul nopţii, mii de susţinători ai referendumului pentru independenţă au ocupat şcolile în care se află secţiile de votare. Potrivit poliţiei, aceştia vor fi evacuaţi.

Organizatorii referendumului au cerut alegătorilor să se întoarcă „să apere” secţiile de votare la ora 05:00 (03:00 GMT) şi să aştepte începerea votării la ora 9:00. S-a subliniat că trebuie să fie o rezistenţă paşnică la toate acţiunile poliţiei.

„M-am trezit devreme pentru că ţara mea are nevoie de mine”, a declarat unul din susţinătorii independenţei Catalaniei. Eulalia Espinal I Tarro, în vârstă de 65 de ani, face parte din grupurile care s-au adunat în faţa şcolilor din Barcelona. „Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici”, a subliniat aceasta.

Duminica ar putea fi o „dată importantă pentru democraţie”, a declarat vicepreşedintele regional, Oriol Junqueras, pentru TV3, principala televiziune catalană.

„Am depăşit multe obstacole, nu există nimic care săîăpată fi considerat mai presus de asta”, a adăugat el. „Dacă nu ne apăram propriile noastre drepturi, atunci cine o va face?”

Buletinele de vot au doar o singură întrebare: „Vrei ca Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?”. Pentru răspuns există varianta: „Da” sau „Nu”.
Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea ce urmăreşte independenţa produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituţiei spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenţei au crescut în ultimii ani, ţinând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.

Cei care se opun independenţei susţin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Ţara Bascilor sau Galicia.

Curtea Constituţională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independenţă în Catalonia.

Guvernul din Madrid a trimis mii de poliţişti în regiune pentru a opri încerările autorităţilor de a organiza acest plebiscit. Sâmbătă, Poliţia spaniolă a sigilat peste 1.300 din cele aproximativ 2.300 de şcoli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secţii de votare. În plus, forţele Guvernului central au ocupat centrul de telecomunicaţii al Guvernului regional catalan.

Suporterii independenţei Cataloniei au început să ocupe centrele de votare încă de vineri seara, aspect ce ar putea declanşa confruntări cu Poliţia spaniolă, care are ordinul de a închide toate secţiile de votare din Catalonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.