Tabloul cu care cota băimăreanului urcă spre 10 milioane de dolari

Un nou record personal a stabilit pentru pictorul Adrian Ghenie vânzarea unei lucrări pentru 9 milioane de dolari la o licitaţie organizată joi la Londra. Casa de licitaţii Christie’s a anunţat că un colecţionar din Europa care a licitat telefonic şi-a adjudecat lucrarea „Nickelodeon”. Deşi estimarea iniţială pentru vânzarea tabloului din2008 afost de 1-1,5 milioane de lire sterline, pe 6 octombrie 2016, preţul la care s-a oprit licitaţia pentru lucrare a fost de 7,1 milioane de lire sterline.

The Sunflowers in 1937

Tabloul pictat pe două panouri de 4,1X2,3 metri a fost expus în anii trecuţi la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Cota pictorului născut în 1977 la Baia Mare a crescut constant în ultimii doi ani, de fiecare dată când au fost puse în vânzare, lucrările sale depăşind cu mult estimările iniţiale. La începutul acestui an, „Autoportret ca Vincent Van Gogh” era estimat să ajungă la un preţ între 200.000-300.000 de dolari, însă la finalul licitaţiei de la casa Sotheby’s a fost adjudecat pentru 2,59 milioane de dolari. Aceeaşi casă de licitaţii stabilise în luna februarie recordul de până acum pentru o lucrare de Ghenie, un colecţionar care licita din Asia adjudecându-şi pentru 4 milioane de euro tabloul „The Sunflowers in 1937”. Un alt tablou al lui Ghenie, „Chirurgul şi sufletul său”, era estimat iniţial între 150.000 şi 200.000 de lire sterline, dar a fost vândut joi pentru 341.000 de lire.

Singurul artist român ale cărui lucrări obţin constant preţuri peste 1 milion de euro în licitaţii este Constantin Brâncuşi. Nu mai puţin de 30 de milioane de euro s-au plătit în 2009 pentru cea mai scumpă lucrare a sculptorului, „Madame L. R.”. Ghenie s-a implicat în campania pentru cumpărarea „Cuminţeniei pământului” donând o lucrare care să fie vândută pentru a contribui la suma pe care o strânge Ministerul Culturii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.