Tactica durelor lovituri în tăcere la vârful PSD

Tandemul Victor Ponta – Liviu Dragnea a ajuns istorie în PSD. Fostul premier și lider al social‑democraților nu-și mai găsește liniștea în formațiunea pe care a condus-o până de curând, fiind tras pe linie moartă.

Disensiunile dintre Victor Ponta și șeful său de partid, Liviu Dragnea, s-au derulat, luni bune, mai mult în tăcere. Ruptura dintre cei doi a apărut în momentul imediat următor după demisia de la șefia PSD și din funcția de premier. Foștii miniștri din cabinetele Ponta s-au poziționat, inițial, in corpore lângă el. Din cauza jocurilor de culise și a controlului strict pe care Dragnea le-a instituit în partid, o parte din adepții fideli ai fostului premier s-au distanțat, rând pe rând, de deputatul de Gorj. Victor Ponta n-a stat nici el cu mâinile în sân și a adoptat aceeași tactică a loviturilor în tăcere, pe care și-a însușit-o chiar de la actualul său șef de partid.
În ciuda faptului că pâinea și cuțitul în partid și în Guvern stau strict în mâinile lui Liviu Dragnea, de dinainte de Crăciun, Ponta a beneficiat, în continuare, de suportul anumitor parlamentari PSD și al mai multor șefi de prin organizațiile din teritoriu. Doar că tactica de a-i flutura lui Dragnea pe sub nas varianta ruperii partidului nu doar că nu l-a impresionat pe șeful Camerei Deputaților, dar l-a mobilizat. Liderul PSD a preferat să-l lase pe Victor Ponta să lanseze amenințări voalate în spațiul public, cărora le-a răspuns mereu din vârful buzelor, cu replici voit prietenoase. Concomitent, Dragnea s-a concentrat pe marea împărțeală a puterii, oferindu-le posturi călduțe în diverse eșaloane ale Guvernului, dar și prin conducerile unor deconcentrate, exact oamenilor pe care se baza Ponta, ca să facă opoziție în partid sau, potrivit zvonisticii hazardante, să scindeze formațiunea din Kiseleff. Și cum lista împărțirii tuturor posturilor de conducere din țara asta nu a fost definitivată, Ponta riscă să-și piardă, pe zi ce trece, susținătorii pe care îi mai are. Schimbarea și desemnarea de noi prefecți figurează și ele la capitolul „to do“ pe agenda lui Liviu Dragnea. Nici posturile atractive de peste hotare, din ambasade și consulate, nu au fost total completate. Pe lângă fidelizarea cu funcții, șeful pesediștilor nu s-a sfiit să reamintească activului de partid de problemele cu justiția ale predecesorului său. Afirmațiile cu trimitere directă la dosarele lui Ponta au fost întărite și de prezența la tribunal a fostului premier.

Își încearcă norocul pe o singură carte

Deși și-a pierdut rapid o mare parte din influență, Ponta continuă să se creadă pe cai mari. Noii miniștri Rovana Plumb, Marius Nica și Mihai Tudose sunt doar trei dintre „generalii“ pe care Ponta se baza în conflictul cu Liviu Dragnea. Și baronul de Vrancea, Marian Oprișan, era un alt soldat de pe lista fostului lider PSD. Doar că și pe acesta l-a pierdut după episodul mazilirii vocalului primar de Iași, Mihai Chirica. Tot la capitolul pierderi, Ponta contabilizează și ratarea prilejului oferit de protestele de stradă pentru repoziționarea sa în partid. Avându-i alături pe Nicu Bănicioiu, Constantin Niță, Eugen Teodorovici, diverși primari și o mică parte dintre liderii locali ai PSD, precum și girul mai multor foști pesediști cu notorietate, Ponta admite că e posibil să plece din partid pentru că „se mai iau și decizii greșite“. „În afară de domnul Dragnea, nu mai e nimeni la partid, el e singur, ceilalți aplaudă. E pe persoană fizică, niciodată nu a mai fost așa. Uite că se mai iau și decizii greșite. Eu sunt comentator, dacă nu mă întreabă nimeni în PSD, vorbesc în presă“, a declarat Ponta. Deputatul PSD de Gorj neagă că își dorește la momentul actual șefia partidului, însă își devoalează supărarea că el nu este niciodată consultat în privința deciziilor. Unii dintre apropiații acestuia spun că fostul premier e atât de supărat că nu mai are niciun cuvânt de spus, încât s-a decis să își joace ultima carte. Victor Ponta speră să fie reprimit în liga mare, decizională, a PSD, prin numirea sa în funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, lăsată liberă de ministrul Rovana Plumb. Surse din partid girează această variantă pentru că Dragnea le-ar închide gura tuturor cu o asemenea mutare și l-ar putea mai ușor controla pe Ponta, avându-l, și la propriu și la figurat, de-a dreapta sa. În varianta în care Dragnea nu-i va accepta cererea, Ponta a lăsat să se înțeleagă că e posibil să plece din partidul pe care l-a condus, iar totul va fi lămurit în perioada următoare. „Nu știu dacă rămân în PSD, e decizia conducerii. O să vedeți în curând ce o să fac. Eu nu am fost niciodată exclus, când am plecat, ne-am strâns mâna și am plecat“, a mai declarat fostul premier.

Daniel Constantin, noul partener de drum?

Neînțelegerile dintre cei doi copreședinți ai ALDE conturează și ele speculațiile privind despărțirea de Călin Popescu Tăriceanu și plecarea lui Daniel Constantin alături de cei câțiva foști conservatori care i-au rămas alături. Mai mult decât atât, se zvonește că Victor Ponta și Daniel Constantin au în plan, de ceva vreme, constituirea unei noi formațiuni care ar avea ca osatură parlamentari PSD și ALDE, apropiați ai celor doi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.