Tactica șocantă a teroriștilor de la Statul Islamic și Boko Haram denunțată

Reprezentanta specială a ONU pentru copii și conflicte armate, Leila Zerrougui, acuză că răpirile în masă de copii au devenit o tactică de război folosită în mod sistematic de grupări teroriste precum Statul Islamic și Boko Haram.

„Răpirile în masă de femei și copii devin o tactică de război folosită în mod sistematic pentru a teroriza, pentru a controla și umila comunități întregi”, a declarat oficialul la o dezbatere a Consiliului de Securitate privind soarta copiilor în războaie.

Copiii răpiți sunt apoi folosiți ca soldați, scuturi umane, sclavi sexuali sau pentru a comite atentate sinucigașe, iar aceste răpiri în masă s-au înmulțit, a spus reprezentanta ONU, invitând Consiliul să acorde întreaga atenție acestui fenomen îngrijorător.

Leila Zerrougui a sugerat ca țările membre ale Consiliului de Securitate „să-și activeze mijloacele de presiune” de care dispun asupra grupărilor armate. „În afară de presiunea militară (…), nu trebuie neglijată importanța presiunii judiciare și a sancțiunilor”, a spus ea.

Conform secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, aproape 230 de milioane de copii trăiesc în țări și în zone de conflict, iar 15 milioane dintre ei „sunt direct afectați de violențe”.

„Amplificarea extremismului violent în zonele de conflict este extrem de îngrijorătoare”, a spus acesta, subliniind că Boko Haram și Statul Islamic „iau deseori ca țintă fete și băieți”.

Gruparea teroristă nigeriană Boko Haram a răpit în aprilie anul trecut 276 de fete de liceu în nord-estul Nigeriei. 57 dintre fete au reușit să fugă, dar 219 dintre ele sunt în continuare date dispărute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.