×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 11 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:36
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
PF Daniel, în Catedrala Patriarhală
”Taina Învierii lui Hristos este ascunsă în Sfânta Cruce”

Taina Învierii lui Hristos este ascunsă în Sfânta Cruce, a spus Patriarhul României în predica rostită astăzi în Catedrala de pe Colina Bucuriei, cu prilejul sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci.

PF Daniel a oficiat în 14 septembrie 2017 Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci ne arată că de fapt Crucea lui Hristos este semnul iubirii care învinge păcatul și moartea, a subliniat Părintele Patriarh.

Prima parte a omiliei rostite de Preafericirea Sa a evocat istoria aflării cinstitei Cruci, motivul și semnificația sărbătorii din 14 septembrie.

Sfânta Cruce a fost găsită în pământ de Sfânta Împărăteasă Elena, lângă Ierusalim în anul 328. Anterior acestei aflări, Împăratului Constantin i s-a descoperit Semnul Sfintei Cruci în plină zi, pe cer, deasupra soarelui, în ziua de 28 octombrie 312.

Sfântul Constantin cel Mare a văzut Crucea pe cer, iar Sfânta Elena a găsit-o în pământ, lângă Ierusalim. De aceea, Crucea pe care o țin ei în mijloc în icoanele ortodoxe leagă cerul cu pământul, arătând iubirea nesfârșită a Preasfintei Treimi în Iisus Hristos, care s-a răstignit pentru oameni și pentru mântuirea lor, a explicat Patriarhul Daniel.

Pentru aflarea crucii, împăratul Constantin a dat poruncă să fie dărâmat templul închinat zeilor Venus și Jupiter, construit înadins peste locul în care era îngropată Sfânta Cruce, de împăratul Adrian în 119. Ulterior, binecredinciosul Împărat Constantin a construit o Biserică peste locul mormântului Mântuitorului Iisus Hristos și locul răstignirii Sale.

Biserica a fost sfințită în 13 septembrie 335, iar în ziua următoare, 14 septembrie, Episcopul Macarie al Ierusalimului a înălțat Crucea pe amvon, cum se vede în icoana praznicului de azi, și a arătat-o credincioșilor în biserica nou sfințită.

Sfânta şi cinstita Cruce pe care o sărbătorim este de fapt lemnul Crucii pe care Domnul Hristos a fost răstignit pentru mântuirea noastră. Precum se ştie, cinstirea Sfintei Cruci începe din timpul Apostolilor.

Sfântul Apostol Pavel scria galatenilor, vorbind despre taina Crucii: „Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda decât numai în Crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine şi eu pentru lume” (Galateni 6, 14). Iar, în altă parte, tot el spune: „Cuvântul Crucii, pentru cei ce pier este nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (1 Corinteni 1, 18).

Publicat Joi, 14 septembrie 2017
1581
 | 6
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
hmmm
-2
Crucea a fost un instrument de tortura. De unde pana unde poate fi considerata "sfanta" o cruce de lemn? Ar trebui, preafericite, sa reganditi si soarta lui Iuda. Daca crucea-i sfanta, atunci cum ar putea fi cel care a favorizat rastignirea mantuitorului pe ea? Treceti-l si pe vanzator in panteonul sfintilor, ca nu v-ar fi prea greu.
Publicat Vineri, 15 septembrie 2017
+Răspunde
Toma
-3
prostii pt. prostit proștii !
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Taranul roman
-2
Si totusi ... ”intrumentul de tortura utilizat de romani” pentru crucificarea miilor de ”pedepsiti dupa legea lor ERA ... un instrument in forma T - ”TEU”. Cred ca lacomia dupa bani si foloase materiale ii indemna sa transforme TOT in lucruri sfinte si pana la vanzarea parohiilor cu sume enorme de bani. Ce este mai important si conteaza in credinta, ”zidul credintei din sufletul omului” sau ... tot soiul de alte lucruri si ziduri reci ???.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Matei
+2
Dumnezeule, ce se mai bate campii cu istorii debile ! In ce lume traiti, cei ce validati astfel de ineptii ? Iar daca nu sesizati ca nimeni din lumea aceasta nu respecta cele 10 porunci, deci nu traieste dupa Legile lui Dumnezeu, atunci va meritati soarta, cu varf si indesat. Taceti si inghititi !
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Trienge
-3
Așa o fi ,enervant de fericitule ,dacă zici matale . Am citit că din câte așchii s-au găsit din sfânta cruce s-ar face o" Invincibila Armada " ! Ați prezentat și brâul maicii domnului încrustat cu diamante și pietre scumpe ( pentru cei foarte înceți la minte ) ,pentru că ," dupe" câte știu , Maria era o biată soție de dulgher (cum ar veni ,casnică ,în zilele noastre ) ,care ... numai în lux nu s-a lăfăit . Aștept cu interes să ne arătați pantalonii scurți ,pixul și tenișii cu care a urmat domnul școala ! editat
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Stevenson @ Trienge
+3
Asteapta.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
popa fără șapcă @ Trienge
+1
...le-ai „dat” o idee....
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Cobai în experimentul „Școala românească“
Publicat acum 9 ore şi 32 minute
Ziariștii acoperiți, în pericol
Publicat acum 23 ore şi 5 minute
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 6 ore şi 6 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 38 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 53 minute