Talibani se dezic de acțiunea altor talibani

Talibanii afgani, ei înșiși autori ai numeroase atacuri soldate cu morți, au condamnat miercuri atacul comis de talibanii pakistanezi, care s-a soldat cu decesul a 141 de persoane dintre care 132 de copii, subliniind că „uciderea premeditată a persoanelor nevinovate este contrară principiilor Islamului”, transmite France Presse.

Atacul asupra unei școli frecventate de copii de militari din Peshawar, oraș din nord-vestul Pakistanului, în apropiere de Afganistan, a fost revendicat de talibanii pakistanezi membri TTP, aflați în luptă începând din 2007 împotriva guvernului de la Islamabad pe care îl acuză că sprijină războiul american „împotriva terorismului”și de „insultarea Islamului”.

Atacul, cel mai sângeros din istoria Pakistanului, a suscitat un val de condamnări în această țară, dar și în străinătate, cărora li s-au alăturat talibanii afgani, la rândul lor responsabili de numeroase atentate. „Emiratul islamic din Afganistan (numele oficial al talibanilor afgani, n.r.) își exprimă condoleanțele în urma incidentului și îi jelește pe copiii uciși alături de familii”, a declarat purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid într-un comunicat.

„Uciderea premeditată a unor persoane nevinovate, femei și copii este contrară principiilor Islamului”, au mai transmis talibanii afgani, aliați ocazionali ai talibanilor pakistanezi de-a lungul frontierei, dar care își limitează atacurile pe teritoriul Afganistanului. Talibanii afgani susțin că ei au „condamnat întotdeauna omorârea unor copii și civili nevinovați”, inclusiv atentatul ce s-a soldat cu 50 de morți luna trecută în timpul unui meci de volei din provincia Paktika (sud-est), frontalieră cu Pakistanul.

Talibanii pakistanezi au explicat marți că au atacat școala pentru copii de soldați pentru a-i face pe membrii armatei să „trăiască suferința de a-și vedea o ființă dragă ucisă”, suferință prin care au trecut, potrivit lor, combatanții loviți de bombele militarilor.

A fost cel mai sângeros atentat comis în Pakistan din 2007. Marea majoritate a celor ucişi aveau vârste cuprinse între 12 şi 16 ani. Erau elevi ai unei şcoli militare din Peshawar, la circa 100 de kilometri de capitala Islamabad.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.