Talibanii revendică atacul, care l-ar fi vizat pe premierul Nawaz Sharif

Despre prăbuşirea elicopterului militar pakistanez soldată cu cel puţin şapte morţi, între care ambasadorii Filipinelor şi Norvegiei la Islamabad, plus soţiile ambasadorilor Malaeziei şi Indoneziei, circulă versiuni contradictorii. Astfel, TTP, Mişcarea Talibanilor din Pakistan, aflată în căutare permanentă de publicitate, susţine că a doborât elicopeterul, ea vizând-l pe premierul Nawaz Sharif, ce urma să sosească la Gilgit, iar asta într-o zonă foarte bine securizată de armată, în care prezenţa talibanilor nu este cunoscută. Mai mult, cel puţin până la această oră, nu există o mărturie de vreun fel care să confirme teza lor. La rândul lor, autorităţile vorbesc despre un accident tehnic şi asta înainte de a cunoaşte rezultatele unei minore investigaţii la faţa locului. Imediat după tragedie, oficialităţile au declarat că au urgentat ancheta privind cauzele tragediei destul de stânjenitoare pentru foarte puternica armată pakistaneză, dar, de la bun început, ele o îndreaptă spre o „eroare tehnică”.

Din ce se ştie oficial, o delegaţie formată din ambasadori europeni (între care se afla şi ambasadorul român Ion Emilian, pe care, în 1999, l-am găsit ca şef al misiunii diplomatice a ţării noastre la Bagdad) şi asiatici, membri ai familiilor acestora, diplomaţi şi ziarişti vizita regiunea turistică Gilgit-Baltistan din nord-est. Este vorba de o zonă din Himalaya pakistaneză, în care urma să se inaugureze un teleschi. Cu toţii se găseau la bordul a trei elicoptere militare de tipul MI17. Unul dintre ele, cel în care se afla, între alţii, ambasadorul Ion Emilian, s-a prăbuşit când zburau deasupra satului Noman, din Valea Naltar, unde este una dintre puţinele staţiuni de schi ale ţării. El a căzut deasupra unei şcoli în care, din fericire, nu se aflau elevi, ziua de vineri fiind una liberă şi în această zonă, la fel ca în toate regiunile musulmane. Au decedat pe loc ambasadorii norvegian şi filipinez, soţiile colegilor lor din Malaezia şi Indonezia, cei doi piloţi ai aparatului, ambasadorii Poloniei şi Olandei au fost răniţi mai grav, în timp ce diplomatul român a suferit doar răni superficiale, care nu au impus spitalizarea. Acest lucru a fost stabilit la spitalul militar din Gilgit, principalul oraş al regiunii, unde au fost duşi toţi răniţii.

Presa pariziană a semnalat că în alt elicopter se găsea ambasadoarei Franţei, Martine Dorance. Diplomaţii urmau să se întâlnească cu premierul pakistanez Nawaz Sharif. Acolo, delegaţia diplomaţilor trebuia să viziteze şi proiecte finanţate de comunitatea internaţională în această regiune izolată.

În această ţară populată de 200 milioane de oameni au loc frecvente atentate comise de talibani, dar ea a fost afectată şi de prăbuşirea unor avioane. De pildă, pe 17 august 1988, preşedintele ţării, gen. Zia ul-Haq, şi-a pierdut viaţa alături de importanţi generali ai armatei şi de ambasadorul SUA, după ce avionul militar la bordul căruia se aflau s-a prăbuşit cu puţin timp înainte de a ateriza pe baza miltară Bahawalpur, aflată în centrul ţării. Motivele nu au fost elucidate nici până azi.

TTP susţine că a doborât elicopterul militar cu o rachetă aer – sol, pe care talibanii o utilizează rar, cu atât mai mult în această zonă din Himalaya, foarte bine controlată de armată. Tot talibanii susţin că l-au vizat pe premierul Nawaz Sharif, care trebuia să se deplaseze la Gilgit, dar nu în satul Noman, în Valea Naltar, unde avut loc tragedia. „O atare revendicare (a atacului-n.n.) este complet ridicolă”, declară o sursă locală. „Forţele militare sunt desfăşurate în şi în jurul acestei văi (Naltar) de cel puţin trei zile. Vârfurile munţilor sunt pline de zăpadă. Din punct de vedere strategic, acest lucru nu are niciun sens”, a adăugat responsabilul citat.

Târziu, în cursul acestei zile, diplomaţii urmau să se întâlnească cu premierul Nawaz Sharif, care a aflat vestea prăbuşirii elicopterului pe când se afla în avion aspre Gilgit şi, după ce a transmis condoleanţe familiilor victimelor, a cerut ca aeronava oficială să se întoarcă la Islamabad. Regiunea Gilgit-Baltistan, aflată la frontiera cu China, este considerată una dintre cele mai sigure şi mai imunizate împotriva atentatelor din Pakistan. Totuşi, în iunie 2013, mai mulţi alpinişti străini au fost ucişi într-o tabară din Nanga Parbat (8.126 metri), fapt ce a provocat o lovitură dură industriei turistice locale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.