Talk-show-ul din Parlament despre „Cina cea de taină” din casa lui Gabriel Oprea

Am aşteptat cu bună-credinţă începerea lucrărilor comisiei parlamentare despre alegerile prezidenţiale din 2009 pentru a vedea ce anume vor să afle membrii acesteia. Chiar după primele audieri pot să spun că toată această tărăşenie va fi la final un imens fîs! Nici măcar un semn de întrebare nu va fi lămurit, ci, din contră, va fi consfinţită victoria lui Traian Băsescu, deşi mulţi dintre noi vom continua să susţinem că alegerile din 2009 au fost fraudate!

Ceea ce am văzut în primele zile ale Comisiei seamănă, mai degrabă, cu un talk-show în care rolul moderatorilor de televiziune este luat de cîţiva parlamentari! S-a observat acest lucru de la prima audiere, a lui Dan Andronic, cel care a publicat dezvăluirea prezenţei în casa lui Gabriel Oprea a şefilor SRI şi ai Parchetului General în noaptea de 6/7 decembrie 2009. Cu o naivitate evidentă, cei din Comisie păreau că sînt emoţionaţi în faţa lui Andronic, punînd o parte din întrebările pe care în zilele precedente le puseseră moderatorii diferitelor emisiuni în care apăruse fostul consilier al lui Traian Băsescu.

Aş putea spune chiar că au fost cu mult mai interesante acele emisiuni decît audierea din Parlament, lucru cît se poate de firesc, căci experienţa jurnaliştilor l-a făcut pe Dan Andronic să fie deseori pus în dificultate, ceea ce nu s-a întîmplat în Comisia parlamentară! Este de ajuns să amintim că, în urma emisiunilor TV, însuşi Traian Băsescu a simţit nevoia să intervină, acuzîndu-l pe Dan Andronic că sugerează fraudarea alegerilor! Lucru care nu s-a întîmplat după audierea fostului jurnalist în Parlament, acolo unde unde, într-un mod relaxat, el a spus doar ceea ce trebuia să spună, adică faptul că toată chestiunea „cinei cea de taină” a fost prezenţa la un loc a şefilor SRI şi ai Parchetului General, deci exact ce voia Traian Băsescu să fie transmis opiniei publice încă de la primul articol al lui Dan Andronic!

Întrebările celor din Comisie, de genul „ce credeţi despre” sau „nu vi s-a părut că”, n-au făcut altceva decît să sublinieze amatorismul unora dintre membri sau interesul altora de a manipula. Am văzut şi noi audieri de acest gen în SUA, unde au fost chemaţi în faţa unor astfel de comisii preşedinţi în funcţie sau şefi ai CIA, astfel încît putem să spunem că nu există nici un fel de asemănare între ce se întîmpla acolo şi talk-show-ul acesta de la noi!

Sigur că apare şi întrebarea: de ce? În primul rînd pentru că nici unul dintre membrii comisiei nu a considerat necesară o documentare serioasă înainte de prima şedinţă, în care să afle lucruri neştiute de către opinia publică, informaţii de la serviciile secrete sau măcar o lectură temeinică a articolelor vremii, din care puteau să afle lucruri interesante! Pur şi simplu, cei din comisie au considerat că le sînt suficiente emisiunile TV pe care le-au văzut în ultimele zile, ceea ce depăşeşte limitele absurdului!

În aceste condiţii, ar fi fost de preferat ca locul celor din Comisia parlamentară să fie luat de moderatorii TV sau de jurnaliştii de investigaţie! Măcar aşa am fi avut garanţia că, în faţa celor audiaţi, ar fi fost nişte profesionişti, exersaţi să stoarcă ceva informaţii de la cei din faţa lor, pe cînd, cu aceşti parlamentari transformaţi în moderatori, întreaga activitate a Comisiei de anchetă va fi ca o şcoală profesională, în care nişte politicieni se pregătesc să devină jurnalişti!

Aşa se explică faptul că, în aceste prime audieri, Dan Andronic şi ceilalţi par să conducă ostilităţile, ei făcînd declaraţii pe care le ştiam deja şi chiar nuanţînd unele declaraţii anterioare, astfel încît ideea fraudării alegerilor din 2009 să dispară cu totul.

Nu întîmplător, singurul lucru pe care-l mai aşteaptă acum opinia publică este dacă Laura Codruţa Kovesi va veni sau nu în faţa Comisiei parlamentare! Iar această aşteptare nu se referă la ce ar putea să spună, ci pur şi simplu dacă şefa DNA se va supune sau nu dorinţei Parlamentului de a fi audiată!

Cine aşteaptă mai mult de la această Comisie va avea surpriza că a pierdut un timp preţios urmărind dezbaterile sterile din aceste zile.

P.S. Mulţumesc public colectivului secţiei chirurgie de la Spitalul de urgenţă din Craiova, condus de prof. univ. dr. Ion Vasile, pentru profesionalismul cu care m-a ajutat să depăşesc un moment de cumpănă al vieţii mele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.