Tapetul din palat ca exponat

În Palatul Brukenthal din Sibiu se păstrează, la primul etaj de recepție de pe latura sa estică, interiorul decorat cu tapet. Dintre aceste cele cinci saloane, cel mai cunoscut, respectiv salonul central sau salonul de muzică, este decorat cu tapet imprimat pe pânză de in de origine orientală (denumit și chintz sau hinds). Alături de acesta, alte două saloane sunt decorate cu tapet de mătase vișine, iar două încăperi mai mici sau cabinete sunt decorate cu tapet din hârtie chinezească cu influențe orientale.

Ieri a fost deschisă expoziția „Grădina secretă: tapetul oriental din Palatul Brukenthal“, care va putea fi vizitată până la finalul anului 2017 în incinta Muzeului de Istorie Naturală. Decorul interioarelor datează din secolul al XVIII-lea, perioada în care a avut loc construcția și amenajarea palatului, și relevă preocuparea baronului Samuel von Brukenthal pentru gustul/stilul chinoseriei. Acest stil s-a dezvoltat în întreaga Europă, în perioada când palatul a fost construit (1777-1788). Stilul presupunea reprezentări prin imitații într-o manieră stilizată a naturii și subiectelor dintr-un peisaj chinezesc/asiatic, cu rolul de a crea și de a da o notă exotică într-un interior european. Potrivit muzeului, expoziția și-a propus identificarea și corelarea reprezentărilor de specii care apar pe tapetul de hârtie chinezească din cele două salonașe, precum și prezentarea acestora într-o dimensiune mărită, spre a descoperi cu ușurință speciile ce formează peisajul exotic reprezentat pe tapet. Publicul are astfel ocazia să descopere detalii ale tapetului care surprind specii spectaculoase reținute în modelul care ornează pereții saloanelor.
„Această expoziție relevă detalii ale tapetului cu trimitere la diferitele specii reprezentate, precum păsări exotice. Sunt etalate și pene ale unor specii de păsări ca cele ale păunului verde, raței mandarin, ce vin să completeze și accentueze frumusețea reprezentărilor“, arată un text semnat de curatori.
Expoziția face parte din Agenda Culturală Bicentenar Brukenthal 2017 a Muzeului Național Brukenthal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.