×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 26 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:48
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Expoziție
Tapetul din palat ca exponat

În Palatul Brukenthal din Sibiu se păstrează, la primul etaj de recepție de pe latura sa estică, interiorul decorat cu tapet. Dintre aceste cele cinci saloane, cel mai cunoscut, respectiv salonul central sau salonul de muzică, este decorat cu tapet imprimat pe pânză de in de origine orientală (denumit și chintz sau hinds). Alături de acesta, alte două saloane sunt decorate cu tapet de mătase vișine, iar două încăperi mai mici sau cabinete sunt decorate cu tapet din hârtie chinezească cu influențe orientale.

Ieri a fost deschisă expoziția „Grădina secretă: tapetul oriental din Palatul Brukenthal“, care va putea fi vizitată până la finalul anului 2017 în incinta Muzeului de Istorie Naturală. Decorul interioarelor datează din secolul al XVIII-lea, perioada în care a avut loc construcția și amenajarea palatului, și relevă preocuparea baronului Samuel von Brukenthal pentru gustul/stilul chinoseriei. Acest stil s-a dezvoltat în întreaga Europă, în perioada când palatul a fost construit (1777-1788). Stilul presupunea reprezentări prin imitații într-o manieră stilizată a naturii și subiectelor dintr-un peisaj chinezesc/asiatic, cu rolul de a crea și de a da o notă exotică într-un interior european. Potrivit muzeului, expoziția și-a propus identificarea și corelarea reprezentărilor de specii care apar pe tapetul de hârtie chinezească din cele două salonașe, precum și prezentarea acestora într-o dimensiune mărită, spre a descoperi cu ușurință speciile ce formează peisajul exotic reprezentat pe tapet. Publicul are astfel ocazia să descopere detalii ale tapetului care surprind specii spectaculoase reținute în modelul care ornează pereții saloanelor.
„Această expoziție relevă detalii ale tapetului cu trimitere la diferitele specii reprezentate, precum păsări exotice. Sunt etalate și pene ale unor specii de păsări ca cele ale păunului verde, raței mandarin, ce vin să completeze și accentueze frumusețea reprezentărilor“, arată un text semnat de curatori.
Expoziția face parte din Agenda Culturală Bicentenar Brukenthal 2017 a Muzeului Național Brukenthal.

Răzvana AncuţescuPublicat Joi, 17 august 2017
468
 | 0
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 7 ore şi 3 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 6 ore şi 19 minute
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 5 ore şi 33 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 5 minute